”Kolla här, kisar!”

”Kolla här, kisar!”

Vi befinner oss i gamla Klara i Stockholm, kvarteren där de stora tidningshusen låg. De unga tidningsbuden sitter på en pappersbal och läser dagens Stockholms-Tidningen. Det är den 6 juli 1942, mitt under brinnande krig, och på förstasidan rapporteras att pansargeneralen Rommel har stoppats vid Kairo samtidigt som tyskarna rycker fram vid den ryska floden Don. Längre ner står det att löparen Gunder Hägg gjort ett ”fenomenlopp” (han satte denna sommar tio världsrekord) och att skådespelerskan Karin Swanström gått bort.
Gentlemannen i tweedkavaj är den legendariske sportjournalisten Oscar Söderlund (1892–1965). Han är mer känd som Glokar Well, en pseudonym som denne storrökare lånat från ett pipmärke. Han var också en stor boxningsfantast och ordförande i såväl det internationella som svenska boxningsförbundet i många år.
Bilden av fotograf KG Kristoffersson publicerades ursprungligen i tidningen Se.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.