Kliv in i en magisk dockskåpsvärld

Kliv in i en magisk dockskåpsvärld

Detaljer. Kenneth Carlborg med en utsökt stol. Dockskåpen är inredda skalenligt och med många perfekt tillverkade detaljer.

Lotorp. Ett 80-tal makalöst välinredda dockskåp in i minsta detalj kan du beskåda hemma hos Kennet och Ingeborg Carlborg som förvarar samlingen i ett annex vid boningshuset. De driver också ett populärt vandrarhem på platsen. Samlingen omspänner dockskåp från förra sekelskiftet och framåt. Allt började med att Ingegerd gick in i väggen efter 27 år av slitet inom sjukvården. Kenneth kom att tänka på hustruns gamla dockskåp på vinden och ”fick igång henne” genom att plantera idén om att samla på dockskåp. År 2012 var samlingen så imponerande att de öppnade ett museum som tar andan ur halsen på besökarna. Du lär dig mycket om olika tiders inrednings- och möbeldesign och många minns naturligtvis sina egna dockskåp. En av våra favoriter är ett cirka 70-årigt dockskåp från Kährs. Möblerna är tillverkade av John och Brita Nilsson som hade en leksaksfabrik i Bro by utanför Borlänge. Britas mamma Ester vävde de fina mattorna. Det gick att få in elva i bredd i vävstolen! Ja, missa inte detaljerna när du går runt.
– Titta på den här, säger Kenneth Carlborg, och visar en utsökt stol av märket Nolbyn som skapades av Berith Bergström (1896–1979), legendarisk för alla med intresse för dockskåp och miniatyrer. I ett annat rum huserar en minicirkus med tält och vagnar i ett fantastiskt skick. Vagnarna är signerade den kända byggaren Kalle Andersson i Göteborg.

Plats: Dockskåpsvrån Rävlämmen i Lotorp utanför Finspång.
Information: www.dockskapsvran.se och www.lotorpsvandrarhem.com

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.