Kläder vi klarar oss utan

Kläder vi klarar oss utan

Har du förlagt kravatten? Sitter korsetten för hårt? Nej, jag tänkte väl det. Dessa klädesplagg har varken du eller jag i garderoben längre. Nyfiken på att få veta mer om plaggen som försvunnit?

Modet med platåskor kommer och går

Dessa skor har en så tjock sula att foten befinner sig som på en platå högt över marken. Platåstövlar finns också. Skor med breda klackar eller kilklackar var populära vid tiden för andra världskriget. På grund av läderransoneringen var man tvungen att använda andra material som tyg, papp, fiskfjäll, kork, trä och så småningom plast. Den italienske skodesignern Salvatore Ferragamos skor med platåsulor fick stor spridning under 1930- och 1940-talen.

Platåskornas storhetstid var annars på 1970-talet. ABBA och Elton John uppträdde aldrig utan platådojor och John Travolta satte kvinnornas hjärtan i brand iklädd vit åtsmitande kostym och platåskor i filmen Saturday night fever. Nu och då blir platåskor åter poppis men det varar aldrig särskilt länge.

Kravatten skapades av kroater 

Bortblåst. Clark Gable bar kravatten med stil.
Bortblåst. Clark Gable bar kravatten med stil.

Elegant manshalsduk. Ibland benämns även slipsar och långa halsdukar kravatter och de kan bäras även av kvinnor. Ordet kommer från frans-kan och är bildat från nationalbeteckningen kroat eftersom kroaterna anses vara de som introducerade kravatten. Den föddes under trettioåriga kriget i Tyskland där det kroatiska kavalleriet brukade knyta ihop kragen på sina uniformer med ett band. Fransmännen tyckte att detta var jättesnyggt och kravatten spred sig över Europa.
Under 1700- och 1800-talen blev kravatten allt populärare i överklassen och den blev ett tecken på att en herre inte behövde jobba för sin försörjning.
Flugan och slipsen har sitt ursprung i kravatten och har numera ersatt den sedan länge.

 

Snörpta damer. Annons i Åhlén & Holms postorderkatalog från 1933.
Snörpta damer. Annons i Åhlén & Holms postorderkatalog från 1933.

Korsetten kallades också pinoredskap

Ett damunderplagg som ska forma kroppen efter gällande mode. Ordet kommer från franskans corset med ursprung i latinets corpus (kropp). I början bestod korsetten av ett snörliv i läder med järnskenor, senare av tyg med skenor av metall, valfisksben eller trä. Korsetten kom på 1500-talet för att skydda de kläder av tunna tyger som då var moderna. Snart blev de en social markör för att framhäva en smal midja. Korsettmodet blev allt snävare, det var inte ovanligt att kvinnor svimmade av syrebrist. Vissa fick sina organ klämda och dog. Läkare varnade för detta farliga mode men fåfängan var starkare än förnuftet. Äldre damer använde korsett ända in på 1950-talet men den har i dag ersatts av så kallat shapewear, underkläder som formar kroppen utan att det gör ont.

Fin i mamelucker

Mameluckerna är ett damunderplagg i form av underbyxor i ett elastiskt material med ben som når ner på låret. De bars över de vanliga underbyxorna, gördeln eller strumpebandshållaren. De ursprungliga mameluckerna var hellånga och snördes ihop vid vristen så att en rynkad kant blev synlig vid klänningsfållen. Dessa mamelucker bestod konstigt nog ofta av två separata ben fästa vid ett bälte och var alltså inte hela byxor. På små flickor som inte bar hellånga kjolar skulle mameluckernas nedre del synas. Ordet mameluck kommer från ordet mamluk (ägd) som var namnet på de slavsoldater som de muslimska kaliferna och andra muslimska härskare använde i Orienten från 1200-talet fram till 1800-talet.

Livstycke för alla

Husmodern 30_lowresTättsittande linne som täcker mage och rygg. Plagget dök först upp under 1500-talet då kjol och liv började tillverkas som separata plagg. På män var de utformade som dagens väst men knäpptes med hyskor i stället för med knappar. Från slutet av 1800-talet kallades ett underplagg för barn och kvinnor för livstycke. Det kombinerades ofta med strumpeband och användes ända in på 1950-talet.

 

Bahytt hindrade kyssar

Kvinna i stor hatt vid sekelskiftet
Kvinna i stor hatt vid sekelskiftet

En mjuk huvudbonad för kvinnor i form av en hätta med stort brätte som ramar in ansiktet. Den var populär från början av 1800-talet och cirka 75 år framåt. En del bahytter fungerade som skygglappar och kallades då för kyss-mig-om-du-kan. (Inte för att det var okej att kyssas offentligt vid denna tid, inte ens för äkta par.) Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin bar bahytter i de populära böckerna av Elsa Beskow.

Sexig gördel

Husmodern 37_lowresGördeln är ett klädesplagg som täcker höfterna och som formar mage, lår och stjärt. Den ersatte kvinnornas korsetter i början av 1900-talet. En lättare gördel kallas höfthållare och det finns även byxgördel och midjegördel. Vid den senare fanns strumpeband fästa för nylonstrumpor. När strumpbyxorna kom upphörde gördeln att vara ett vardagsplagg och numera förekommer den väl endast i erotiska filmer.

Halmhatt vid hovet

Bar halmhatt. Harold Lloyd, 1893–1971, var amerikansk filmkomiker.
Bar halmhatt. Harold Lloyd, 1893–1971, var
amerikansk filmkomiker.

Halmhatten är flätad av halm eller strå och var under lång tid en symbol för sommar, sol och ledighet.  I mitten av 1800-talet blev hatten populär bland både män och kvinnor i Europa och den pryddes ofta av färgglada band. De berömda Skagenmålarna i Danmark bar ofta dessa hattar och på deras målningar ser man män och kvinnor promenera längs stränderna eller äta och dricka i goda vänners lag i det skimrande nordiska sommarljuset iklädda halmhattar. Numera är det mest gondoljärerna i Venedig som bär halmhatt men den passar också bra om du skulle bli bjuden på garden party på Buckingham Palace hos

 

Facebooksidan – fullproppad med nostalgi!

Mera retromode

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.