Katja Geiger (Katja of Sweden) 1920–2017

Katja Geiger (Katja of Sweden) 1920–2017

Katja eftersträvade det enkla i modet, det hon lärde sig av sin far, att man ska trivas i sina kläder. Hennes företag Katja of Sweden blev en världssuccé tack vare en enkel tanke: Att vara bekväm i vackra kläder. 

I januari 2017 somnade designern Katja Geiger in för gott, 97 år gammal, mer känd genom varumärket Katja of Sweden. Då hade hennes kreationer färdats över västvärlden och påverkat miljontals kvinnor hur de skulle klä sig i mer än ett halvsekel. Katja hyllades för sin stilsäkra enkelhet, en grund hon fått från den bruksmiljö där hon växte upp i Ekeby i Skåne, där hennes far var formgivare i keramikfabriken. ”Där såg jag att bruksarbetarna hade lediga bomullskläder som gav dem rörelsefrihet. Det tog jag med mig”. Karin Ingegerd Hallberg som föddes 1920 fick tidigt uppmuntran av sin far att utveckla sin känsla för form. Vilket gjorde det självklart för henne att söka sig till Beckmans och senare Konstfack i slutet av 30-, och början av 40-talen. Hennes förmåga att med lätt hand teckna modeller klädda i hennes idéer gav henne jobb på Dagens Nyheter som illustratör. Hennes talang förde henne vidare till Amerika, där hon utbildade sig vidare på Parsons School of Design 1946. Hon letade brett efter inspiration och insåg att Bruno Mathsson och Alvar Aaltos enkla form var det hon sökte, omsatt i kläder.
”Det som slog mig, och det var det som fick mig att välja mode, var att i jämförelse med heminredning, möbler och arkitektur låg kläderna långt efter sin tid.”

Skarp blick. Katja Geiger hade blick för vad som gäller inom modet och ställde krav på de hon samarbetade med. Hon såg omedelbart om något inte höll måttet.

I USA hyllades hon för sina lätta kreationer men också för att hon motsvarade bilden av hur en svenska skulle se ut. Ljust hår i hästsvans, smal om midjan och en entreprenör av amerikanskt snitt. Det hade betydelse och hon fick själv mannekänga för att sälja sina kläder. Hennes kläder visades upp i amerikanska teveserier och hon blev en flitig gäst i Tv-soffor. Samtidigt träffade hon en ny kärlek, Rod Geiger, utan att vara skild från radiomannen Kjell Stensson, som hon fick sonen Anders med 1944. Det var inte okomplicerat att se så lättsinnigt på äktenskapets grund i USA men hon klarade det utan stormar. Till skillnad mot Ingrid Bergman, som Katja skapade kläder åt, som fick den tvetydiga amerikanska moralismen mot sig. Katja och hennes man skapade tillsammans företaget Katja of Sweden och affärerna växte. Hennes enkla, praktiska och vackra klädsmak blev en succé. Katja utmanade ständigt rådande normer för hur man skulle klä sig och letade sig tillbaka till sitt svenska ursprung: ”Jag inspireras av svensk allmoge och hemlängtan.” Hon skapade skjortblusar, mörkblå spelmansjackor, rundskurna bekväma kjolar och spelmansbyxor med kulformade mässingsknappar. Och succén blev total. Hon sålde över all förväntan och tilldelas 1950 priset som Årets designer i USA.

Med sin nye make och barn flyttade Katja tillbaka till Sverige 1953 och bosatte sig i Huaröd med sina två gemensamma barn och återförenades med sin son Anders, som hon lämnat för sin karriär i Amerika. Tillsammans skapade de ett hem med barfota barn, bökande grisar och ett hov av Europas mest berömda fotografer som bevakade hennes modevisningar, långt från de parisiska salongernas glamour. PR-människan Katja visste att utnyttja sin dragningskraft och skapade kläder intressanta nog att locka folk till deras hus i Skåne. Men ingenting av vad Katja tycktes göra var av en slump. Hon skapade samarbeten med företag som MMT (Malmö Mekaniska Tricotfabriks AB) och gjorde succé med 3T-jersey, en sparsmakad design med raka fodralklänningar och små kraglösa jackor. En slags minimalism som inspirerat designer som Filippa K. Då Katja gömt sig tillräckligt från omvärlden på den skånska slätten började modetidningar i slutet på 50-talet tala om Katjas återkomst. ”Den svenska looken har kommit till stan. (—) vem startade det hela? En sval blondin som heter Katja, den enda designern som gäller i Skandinavien.” Eliten av Europas fotografer och skribenter klampade omkring i den lerfyllda skånska myllan för att få en intervju med det egensinniga modeoraklet.

En triumf för katja. Katja med sina modeller med Triumfbågen i bakgrunden.

På 1960-talet intog hon Paris och möttes av en entusiastisk press: ”Flickorna som stormade ned från planet var vackra, svenska, sunda skönheter, klädda i mina grovstickade plagg: korta koltar med mina tillhörande stövlar och hättor. De dansade fram som klippta ur en modern folksaga och fotograferna blev som vilda.”, skriver Katja i sina memoarer. Den ledande mode och skvallerpressens drottning Kid Severin skrev: ”Mannekängerna och Katja-kläderna hade besegrat det blaserade Paris.” Hon intog Paris, huvudstaden för modet, den stad hon ignorerat för att istället inta Amerika. Under sin uppväxt har hon matats med skildringar genom brev av vad hennes släktingar upplevt och lyckats med i Amerika. Landet hon drömt om sedan barnsben. Det var i det landet hon bestämde sig för att lyckas. De stora modemagasinen som Harper´s Bazaar, Vouge, Life och Look hade inte ord nog för att hylla denna svenska kvinna som inte var annat än The American Dream. Hon beskrivs i termer som den modeskapare som lyckas sudda ut både köns- och åldersgränser, som skapare av ett demokratiskt mode i samklang med sin tid. Under 1970-talet mötte paret Skatteverkets nit och dömdes för att de undanhållit 1,5 miljoner i skatt. ”Det blev ett himla liv. Jag kände mig mer förföljd än regissören Ingmar Bergman och tyckte det var otroligt jobbigt.” Paret lämnade Sverige, likt Ingmar Bergman. Skattemyndigheten hade skönstaxerat Katja och hennes bolag men lade ner ärendet 1985.

Katja och hennes man återvände till Sverige 1996, efter att ha lanserat en skokollektion som gjorde succé i USA, och på Österlen dog hennes man Rod 2000. Året efter gav Katja ut sin memoarbok, Katja of Sweden, som är en kvinnohistoria men också en historia om en alldeles säregen människa som gjorde det till synes svåra alldeles enkelt.
Källa: Katja of Sweden, Modebibeln, SydSvenskan, DN.

Vänskap. Den här dressen skapade Katja för Ingrid Bergman. ”Hon blev överraskad och glad över gåvan.”

Katja blev världens modedrottning
Namn: Karin Ingegerd Hallberg. Mer känd som Katja Geiger.
Född: 1920 i Ekeby i Skåne.
Död: 2017 i Tollarp i Skåne.
Familj: Gift med Kjell Stensson 1941–1949, gift med Rod Geiger från 1949. Tre söner.
Yrke: Modedesigner och företagare.
Känd för: Skapade företaget Katja of Sweden och klädde kvinnor i bekväma och moderiktiga kläder i mer än ett halvt sekel. Mottog flera priser världen över för sin förmåga att inse vilka kläder kvinnor ville bära.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.