Kärleken som motarbetats

131256
Karin Boye var poet och författare och hade ett lesbiskt förhållande under tiden då det var förbjudet enligt lag i Sverige.

SCAN0126

Starka hjältar. Vissa har behövt kämpa mot familjen, vissa mot tron. Andra har behövt kämpa med sig själva, mot samhället och mot hela världen.

Jag minns tydligt den första gången som jag var på Pridefestivalen i Stockholm. Pappa tog mig in till en färgglad stad, det närmsta som jag har kommit till en så festlig parad. Jag var 10 år gammal. Det var så mycket glädje. Så mycket frihet. Det var de intrycken som jag fick av de framåtrullande bilarna, de färglada håren och de stolta föräldrarna som gick bakom dom.

I min familj har det aldrig varit något speciellt med att vissa gillar killar och vissa gillar tjejer, och ibland gillar tjejer tjejer och pojkar pojkar. Dessvärre är det inte självklart i alla familjer. Många växer fortfarande upp och behöver tampas med starka fördomar.

Det är bara 35 år sedan som homosexualitet ansågs vara en mentalsjukdom. Och det begås fortfarande grova hatbrott, att andras kärlek kan vara så provocerande är ofattbart. Hatet grundar sig i rädsla och oförståelse och det är därför Prideveckan är så otroligt viktig. Den färgsprakande Prideparaden drar igång på lördag 2 augusti. Innan dess pågår en vecka som kretsar kring festligheter, dans, kärlek och musik. Det är också en tid då man kan spana in en hel del fantastiska utställningar som berättar om den knaggliga historien och synen på homosexualitet, från vikingatiden till idag:

Historiska Museet kan du höra queera gudaberättelser från vikingatiden och om mäktiga män i kvinnokläder. Det är visningar från 28 juli- 2 augusti kl 14.00 varje dag!

Stockholms Stadsmuseum har stadsvandringar där vi får höra om homo-, bi-, queer- och transexuellas historia på Stockholms gator.  Under 1800-talet var det väldigt få som dömdes till brott som var förknippat med homosexualitet och män kunde klä upp sig i kvinnokläder. Under slutet av 1800-talet dömdes dock allt fler och fram till år 1944 var det olagligt att ha sex med någon med samma kön. Ända till år 1979 ansåg man att homosexualitet var en mentalsjukdom.

Kulturrådet öppnar upp för samtal kring pensionärer med hbtq-erfarenheter. Vad kan vi lära oss? Och hur kan man se queer-vibbar i äldre konst och avläsa hur normer har förändrats i samhället? Missa inte det på onsdagen 30 juli, kl 15-15.45.

Förutom allt detta så är det packat med events och shower! Stockholms Stadsteater och Kungliga Operan är bara några av jättarna som har specialuppvisningar och för en billigare peng under veckan.

Så kom förbi denna underbara och spexiga tid om du är i närheten av Stockholm. Här firas civilkurage, kärlek och förståelse. För visst finns det inget finare än det?