Kära Karl Gerhard

Karl Gerhard
Karl Gerhard var både revyartist, teaterdirektör och revy- och kuplettförfattare. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

För några år sedan var jag bjuden på kadettbal. Det var inte vilken enkel bal som helst, här var det noga med hur man klädde sig och betedde sig. Alltså helt tvärtom mot högstadiets bal i 9:an.

De blivande sjöofficerarna hade blivit uppskrämda med en hel lektion i hur man skulle bete sig. Det gällde att ha sin bordsdam på ens ena sida när man var utomhus, och på ens andra sida när man var inomhus. Man fick icke låta henne på toaletten själv, utan då måste kavaljeren ursäkta sig och följa med. Det kändes som att vi hade förflyttat oss 200 år tillbaka i tiden.

Det hela gjorde mig nervös. Vad skulle jag klä på mig? I min vision hade jag en vacker balklänning från 50-talet eller en sprakande blåsa från 1930. Lättare sagt än gjort! De 1950-talsklänningarna som jag hittade ansågs antingen för korta för en kadettbal, i och med att de ofta är gjorda med liten midja och puffigt tyll. De riktigt gamla klänningarna hade ofta fläckar eller var spruckna i spetsen. Vanligtvis är det här inte ett stort problem för mig, men när ledningen för balen nu var så sträng så vågade jag inte riktigt komma dit i en trasig uppstyrsel.

Min lösning var ett tips från mina föräldrar. De kom på det samtidigt, från varsitt håll: Karl Gerhards ateljé! Pappa hade hittat sin bröllopsutstyrsel där när de gifte sig på 1980-talet. Här kunde man hyra kläder, kläder som tidigare dykt upp i gamla teatrar och föreställningar. Karl Gerhard, Sveriges revykung och vår främsta dandy under 1930-1960 talet, hade startat butiken då han såg hur de vackra kläderna bara hängde ensamma när de inte användes på teatern. Efter hans död år 1964 fanns ateljén fortfarande kvar.

Jag och pappa letade febrilt efter den på Östermalmstorg i Stockholm, där den hade legat tidigare. Efter att vi hade åkt förbi flera gator insåg vi att den måste vara borta. Men den hade bara flyttat! Idag ligger den i Johanneshov, nära Globen. Här fick jag hjälp att pröva klänningar från 1940-talet, 1950-talet och nyproducerade vackra skapelser med gamla snitt. Det slutade med det här paljettbeklädda undret, jag fick hyra den för 800 kronor och fick hjälp med att få den insydd på köpet!

Vill du veta mer om denna fantastiska gömma, så kika på ‘Här går gamla stilar aldrig ut tiden!’. Här får vi möta Inger Löwe – som att sy en gång sydde ett par byxor till en riktig elefant! Och vill du se herren Gerhard själv, missa då inte filmklippet från år 1935, som du kan se här.

IMG_SYS_1192om
Jag och min blåsa! Det var fotoförbud på balen så vi passade på att fota innan. Foto: Susanna Lindeborg.
IMG_SYS_1174om
Foto: Susanna Lindeborg.