Tragiska öden som blivit film

Tragiska öden som blivit film
Elvira Madigan  och Sixten Sparre
Elvira Madigan och
Sixten Sparre

Elvira Madigan. Den tragiska kärlekshistorien mellan lindanserskan Elvira Madigan och löjtnanten Sixten Sparre som resulterade i att han sköt sin älskade och sedan sig själv 1889. Har blivit film två gånger, först 1943 i Åke Ohbergs regi och sedan 1967 i Bo Widerbergs. (Foto: Sjöberg Bild)

 

 

 

Yngsjömordet. I Yngsjö mördades 1889 den unga Hanna Johansdotter av sin make och dennes mor, vilka hade ett incestuöst förhållande. Historien har filmats två gånger, 1966 av Arne Mattson med Gösta Ekman i huvudrollen och 1986 av Richard Hobert. Den senare filmen ingick i TV-serien Skånska mord som byggde på flera mordfall. Förutom Yng-
sjömordet filmatiserades Bessingemordet, Hurvamorden, Veberödsmannen och Esarparen. Samtliga gärningsmän spelades av Ernst-Hugo Järegård.

Drömmen om Amerika. Historien om drängen Peter Tektor och hans vän Gustav Adolf Eriksson Hjert som begick ett mord i samband med att de rånade en postdiligens. Blev film 1976 med Janne ”Loffe” Carlsson. Mordet blev särskilt uppmärksammat eftersom det ledde till de sista offentliga avrättningarna i Sverige 1876. 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.