Jules Sylvain: Mästare på att säga det i toner

Jules Sylvain: Mästare på att säga det i toner

Inne igen. 70 år efter premiären på Kungliga teatern i Stockholm ska radioorkestern i Köln sätta upp Jules Sylvains (Axel Stig Hansson) operett Zorina, flickan från Costadoro. På premiären 1943 blev det succé och operetten spelades 38 gånger på sex veckor. En av de mest berömda melodierna var rumban Här svänger gauchon sin sombrero. De som då stod på scen var Isa Quensel och Einar Beyron och – något oväntat – Thor Modéen. (Thor Modéen hade redan 1937 gjort succé i filmen Pensionat Paradiset med låten En äkta mexikanare av Jules Sylvain.) Att nu tyskarna sätter upp en operett av Jules Sylvain är väl ett bevis på att han redan för 70 år sedan var en mästare på att säga det i toner.

Musikorakel. Jules Sylvain (1900–1968) i repetitionstagen med en aktris på 1940-talet. Jules Sylvain var en av våra stora film- och revykompositörer.
Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.