Julen är den tid då vi blir bättre människor

Julen är den tid då vi blir bättre människor

Utan Charles Dickens, Helge Artelius och Anita Halldén vore julen allt gråare. Men historien om soldaterna som slutade kriga för att sjunga Stilla natt slår alla rekord.

Fabrikörens hjärta veknade under julsagan
Under en högläsning av Charles Dickens (1812–1870) bok En julsaga i Boston 1874 satt den rike fabriksägaren Mr. Fairbanks i publiken och lyssnade. Sagan handlar om den snåle och girige Ebenezer Scrooge som vägrar dela med sig till de fattiga. Fairbanks blev så tagen och rörd att han bestämde sig att skänka en kalkon till varje anställd, samt ge alla ledigt från fabriken på juldagen.

Glad grabb. Det finns alltid något snällt i de människor som Helge Artelius ritade, som pojken som ivrigt är på väg att dela ut sina paket till nära och kära.

Artelius illustrationer gjorde oss varma inombords
Helge Artelius (1895–1989) skickliga illustrationer fanns i var och varannan veckotidning under 40- och 50-talen. De väckte ett hopp om att det fanns plats i världen där det rådde julefrid. Speciellt under andra världskrigets dagar blev hans ombonade och romantiska bilder en framgång för veckotidningarna i att förmedla en ljus idyll i en mörk värld. Helge Artelius föddes i Sundsvall men flyttade till Stockholm för att studera vid Konstakademin och Konstfack. Vid sidan om studierna hjälpte han sin far som var målarmästare och dekoratör. Han blev allt mer efterfrågad för att göra illustrationer till böcker, jultidningar och tidskrifter hos Bonniers och Åhlén & Åkerlund. Hans stil var driven och motiven var romantiska med många söta mammor med barn.
– Många ville ha det lite gulligt, kanske beroende på att tillvaron inte alla gånger var det, berättade Anne-Marie Jacobsson för Minnenas Journal för några år sedan då hennes och Kerstin Bergengrens bok Artelius kom ut. Boken finns att köpa på www.atremi.se.

Inga bittra fiender. Stridande krafter förenades på julafton 1914 för att få lite mänsklighet i det meningslösa krigandet. Tillsammans sjöng de Stilla natt och förundrades över krigets vansinne.

Julafton 1914 stod fienderna sida vid sida och sjöng
Den klassiska berättelsen om hur bittra fiender förenades en julafton 1914 i de leriga skyttegravarna fängslar fortfarande. Det skedde längs västfronten i det mest meningslösa krig som förts mellan olika länder. På ena sidan kämpade engelsmän och fransmän och på den andra sidan låg tyskarna. Plötsligt hördes en vacker tenorstämma sjunga ”Stille Nacht, heilige Nacht”, varefter flera tyska röster stämde in. De allierade blev så häpna att de vågade sticka upp sina huvuden, och möttes inte av kulor. Tyskarna hade dekorerat sina skyttegravar med ljus och tända julgranar. Snart sjöng båda sidor julsånger och på julafton och juldagen vandrade engelsmän och fransmän upp ur sina skyttegravar och mötte tyskarna för att skaka hand. De båda sidornas soldater utbytte julhälsningar, gav varandra gåvor, bytte krigsfångar och lät varandra begrava fallna kamrater. Generalerna på både sidor bet i knogarna och hotade med riksrätt om inte striderna togs upp. Efter mer än ett dygn av mänsklighet, återupptogs striderna, men med insikten om att alla var lika, med samma längtan om att komma ifrån kriget levande, hem till nära och kära.

Skönsång? Bengt Feldreich sjöng tillsammans med Benjamin Syrsa Ser du stjärnan i det blå. Den amerikanska rösten tillhörde Cliff Edwards.

Anita skrev texten som fick julen att stråla
Sedan 1960 har vi suttit framför TVn och sjungit med Benjamin Syrsa och Bengt Feldreich i sången Ser du stjärnan i det blå. Få vet att det var Anita Halldén (1887–1970) som skrev den svenska texten. Sången skapades ursprungligen till Disneyfilmen Pinocchio 1940 och hette då When You Wish Upon A Star. Upphovsmän var Leigh Harline och Ned Washington och vann en Oscar för bästa sång det året. Anita var en flicka av ”god familj” där verssmideri inte stod högt i kurs, men hon visade redan som ung fallenhet för att hitta de rätta orden. Genom sin kärlek till den legendariske kapellmästaren Nalle Halldén kom hon i kontakt med Ernst Rolf som gav henne ett livstidskontrakt. Efter hans död samarbetade hon med Jules Sylvain och skrev egna texter (ibland under pseudonymen SS Wilson) och översatte vissa. Vem minns inte Köp hjärtan, När vi möttes allra första gången, Rumba Zorina och Två solröda segel.

Anita Hallden.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.