Julafton år 2000: Nu finns ekologisk mat på julbordet

Julafton år 2000: Nu finns ekologisk mat på julbordet

Nu landar vi i det globala 2000-talet, där julen är en salig blandning av gammalt och nytt. Nu gäller mångkulturellt julfirande, inte minst rör det julbordets mat. Sushi är populärt som i den här stockholmsfamiljen, som är ättlingar till de unga julfirarna för 200 år sedan i djupaste Småland. Därför äter familjen småländsk ostkaka med ljummen lingonsylt och grädde till efterrätt. Julskinkan har man ratat till förmån för ekologisk lammstek. Här ifrågasätts överdriven konsumtion. På balkonger glittrar julbelysningar och i city lyser ljusinstallationer redan i november. Mörkret har jagats bort och gårdstomten har flytt. Men jultomten lever kvar som julklappsutdelare. Till allas förnöjelse i juletid. §
Vanliga rätter på julbordet: Prinskorv, olika pajer, sushi och mycket ekologisk mat.

Jenny Nyström , 1854-1946 Svensk konstnär och illustratör. Hon är känd för att ha gett jultomten ett ansikte i Sverige. Här ett av hennes många julkort. För rättigheter se användarvillkoren.

Julbocken hotade barnen med ris
Julbocken har funnits i Sverige sedan medeltiden, då Sverige var katolskt. Ursprungligen uppträdde han som en djävulsfigur tillsammans med jultomtens föregångare helgonet Sankt Nikolaus, som firades på sin dag 6 december. Medan Nikolaus gav barnen karameller hotade bocken med ris om de inte var snälla. Nikolaus försvann på 1500-talet, men bocken stannade kvar. Nikolaus ersattes på 1800-talet av den tyska jultomten. Men bocken levde envist kvar som en skämtfigur.

Julblommorna har gamla anor
Till julens färg-och doftsymfoni hör julblommorna. Julbegonior började säljas i Sverige på 1920-talet och julkaktusen när 1900-talet var ungt. På 1950-talet dök julstjärnan upp i svenska hem. Hyacinten är en ”gamling” som kom till vårt land redan på 1600-talet och amaryllisen kom på 1750-talet.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.