Julafton år 1950: Disneys tomte blev symbol för julen

Julafton år 1950: Disneys tomte blev symbol för julen

Vi närmar oss 1950. Folk har fått bättre ekonomi och julens innovationer har nått de flesta svenska hem. 1930-talets adventsstake för fyra ljus, liksom adventsstjärna i papper av tyskt ursprung inköptes redan för några år sedan till arbetarhemmet i Göteborg, dit vi nu anlänt på vår tidsresa. På vardagsrumsbordet lyser en röd julstjärna i blomkrukan och pepparkakorna, som just tas ut ur gasspisen, doftar ljuvligt. Lutfisken till julbordet förbereds just. Janssons frestelse är annars tidens populära julbordsrätt, för att inte tala om julskinka.

Elegant krubba. Julkrubban av papp kunde förr inköpas för några kronor i tobaksaffärer.

Järnhandlarens dotter är hemmafru. Hon har gift sig med en rejäl karl anställd på Philips fabrik. Till hemmet medförde han en elektrisk adventsstake, som han fick från Philips där staken uppfanns 1934, men som frun vägrar att använda. Hon föredrar den gamla i koppar med levande stearinljus. Den står på byrån i kammaren invid pappersjulkrubban, köpt i en tobaksaffär. Nästa dag är det julafton och kusinerna från Jönköping kommer med tåget. Jultomten har en ansiktsmask av papper som ser lite otäck ut. Skräcken de minsta barnen känner uppvägs av ett ökat antal fina julklappar, förutom underkläder och strumpor som är obligatoriska. På 1950-talet introducerar Sveriges Radio adventskalendern för barnen, som följs av TVs adventskalender. 1960 har julen gått in i TV-åldern. Då dyker Kalle Anka och hans vänner upp med Walt Disneys glatt hoande jultomte, med tjock, hoppande mage.
Vanliga rätter på julbordet: Janssons frestelse, skinka, prinskorv och lax.

Julglädjen virvlade runt julgranen
Omkring 1900 blev julgranen allmängods. Under 1800-talets gång började den spridas från slott till koja. Till julaftonens borgerliga nöjen hörde att högtidligt promenera runt granen under det att sånger och psalmer sjöngs. I lekfullare familjer dansades det lite snabbare. De som hade råd klädde granen med flaggspel, konfekter, kakor, smällkarameller, kristyrgubbar och levande ljus. Alltihop fick man bliga på fram till julgransplundringen, tjugondag Knut. Fattiga familjer hade bara råd med några ljus och lite bomull i sin lilla gran, men högtidligt var det i alla fall. Elektrisk granbelysning kom på 1930-talet.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.