Julafton år 1900: I städerna slog man på stort 

Julafton år 1900: I städerna slog man på stort 

Efter sekelskiftet 1900, nymodigheternas tidevarv, börjar vi känna igen många av de nya påfunden, varav flera är från utlandet. Genom industrialiseringen har inflyttningen till städerna ökat och julen har blivit en trängre familjefest. En son till den halländska bondmoran (med småländskt ursprung) flyttade till Jönköping och blev järnhandelsbiträde. Han blir kär i järnhandlarens frireligiösa dotter. Kärleken besvaras och de båda tar över järnhandeln. När julen kommer hörs trampet av små barnfötter. Så dyker den svenska jultomten; invandrad från Tyskland, upp. Han vill gärna avbildas på bokmärken. En säck på ryggen har han där det till barnens lycka finns klappar; trumpeter, godis och dockor. Familjen har skickat julkort till släkten i Småland och Halland och det känns tjusigt. Julgran har man, som i många andra borgerliga hem. I granen hängs saffranskringlor, nötter och äpplen. Levande små vaxljus pryder några grenar.

Enkla klappar. I fattiga barnfamiljer kunde leksaker som gavs till barnen i julklapp långt in på 1900-talet vara tillverkade med enkla medel.

I fina stadsvåningar i Stockholm firar högre borgerskap som grosshandlare och direktörer överdådiga jular med julgranar som når upp till taket. Mycket konfekt och importerad frukt som apelsiner köps till julen. Det pyntas med broderade juldukar och adventskrans på dörren. Här är julkapparna stora; gunghästar, dockskåp och annat fint. De fattiga känner inte ens till detta. Statarnas barn får leksaker som kan vara hemgjorda; dockor av vedträn och annat hemgjort.  Ibland har man en liten gran men ingen tomte.§
Vanliga rätter på julbordet: Risgrynsgröt, julskinka (ett sent påfund), inlagd sill.

Julölet en tradition från vikingatid
Svenskens julöl har sedan midvinterblotet spelat en viktig roll på julbordet. Öl var vardagsdryck, men till jul har det bryggts starkare, mustigare och sötare än vanligt. Vikingarna ”drack jul” till Odens och Frejas minne, för döda fränder och för varandra. Övergången till kristendom innebar ingen förändring. Ölbägaren fortsatte att lyftas, man gjorde korstecknet och drack till Gud fader, Jesus Kristus, hans heliga moder och helgonens minne. Än idag skålas det kring julbordet. Att vägra skåla är en förolämpning i Sverige.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.