Julafton år 1800: I stugan fanns inget överdåd

Julafton år 1800: I stugan fanns inget överdåd

För 200 år sedan var jultraditionen mycket enkel men med åren växte julafton till årets stora högtid. Under åren har vi tagit  till oss många seder från utlandet. Följ med på en tidsresa fram till julafton i helgens spännande värld!  

Julfirande omkring år 1800 skilde sig starkt från vår tids jul. Det visar den äldsta bevarade målningen som vi har av svenskt julfirande. När tavlan Småländsk jul målades av konstnären Pehr Hörberg 1785 fanns nästan inget av det vi brukar förknippa med julfirande. I stugans rum trängs folk i alla åldrar. Några kvinnor bär röda livstycken och männen har röda band på knäbyxorna. Förgäves spanar vi efter jultomte, julklappar, julskinka, mysljus, julpynt och gran.

Männen runt det stora bordet häver dock glatt i sig hembryggt öl. Barnen rör sig runt kvinnorna, som med all säkerhet kokar jul(vit)gröt – vår äldsta lagade maträtt av krossad säd, till jul kokt i mjölk – i järngrytan på den öppna spisen. Allt elden lyser på blir välsignat. Småfarliga väsen rör sig ute i julnattens mörker liksom gårdstomten, som vill smaka på julgröten. Stämningen i stugans rum är avspänd och präglad av social samvaro. Golvet är täckt av ett tjockt lager med julhalm. ”Leka jul”, sa man i det gamla bondesamhällets tid. I halmen leker några unga män ”dra kavle”. Halmen är ett bra lekunderlag men även mjuk att sova på och förhindrar golvdrag.

Skrämmande. Julbocken oroade och skrämde granngårdens folk långt före 1800-talet. På samma gång stod bocken för julens festligaste underhållning.

En annan jullek för skojfriska ungdomar är att gå runt till grannarna utstyrda till julbock med horn, päls och gapande käft för att skrämmas lite och umgås. Myndigheterna brukar reta sig på ”julbockandet” och skriver långrandiga förordningar som förbjuder bocken, men inget hjälper. Senare på julaftonens kväll samlas alla runt bordet, äter julgröt ur ett gemensamt fat, sedan fisk, pannkaka och bruna bönor upplagt på trätallrikar. I starkt kristna hem väntas lite med sovlet. Men sedan kan det vankas sylta och fläsk. Klockan fyra på morgonen bär det iväg till julotta, i alla fall i Småland. Tidpunkt varierar mellan bygderna. Sedan kör man ikapp mot hemmet. Enligt folktron får den som kommer först hem, först inhöstat under året.§
Vanliga rätter på julbordet: Kokt kött, ”dopp i grytan”.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.