”Jag trodde den vita ängeln var min mormor”

”Jag trodde den vita  ängeln var min mormor”

När julen närmar sig tar Anneli fram sina bokmärken och pyntar gran och stuga. En stor del av dem är änglar och hon har mer än 7 000 att välja på. ”Bokmärkesänglar är de populäraste av alla”, säger Anneli Jöesaar.

Bokmärkessamlare Anneli Jöesaar.
Bokmärkessamlare Anneli Jöesaar.

 

Änglar kom att få en speciell betydelse för Anneli som barn. Hemma på väggen över sin säng hade hon en tavla föreställande en stor vit ängel som beskyddar två barn.

– Tavlan hade vi fått efter mormor och därför tänkte jag alltid att ängeln egentligen var mormor. Hon beskyddade mig och jag kände mig trygg. När hon blev äldre fick hon varje lördag en godispåse av sin mamma. Men det viktigaste var inte sötsakerna utan att det i påsen fanns ett ark med bokmärken.

– Jag kommer ihåg hur spännande det var. Vilka märken skulle finnas i påsen?

Det blev ganska många bokmärken med tiden. I dag är samlingen uppe i 30 000, troligen en av Sveriges största i sitt slag. Av många teman hon samlat på är det särskilt änglar hon tycker om och de utgör i dag en fjärdedel av samlingen.

– Jag är intresserad av historien kring dem. Var och när de tillverkades, vem som haft dem och hur de använts. De är ju så vackra.

De allra första bokmärkena började utges i Tyskland och England på 1860-talet. Då var de bilder i stora tapetrullar som såldes hos färghandlare. Senare stansades särmotiv tryckta i litografi. Papperet var tjockt för att klara trycktekniken och de var därför dyra att tillverka. De första bokmärkena kom därför också mest att köpas av folk som hade råd.

– De var heller inga leksaker för barnen utan användes som dekorationer, inbjudningskort och minnesmärken.

angel 2

Det är också de äldsta bokmärkena som är de mest attraktiva på samlarmarknaden. Priserna varierar från 10 kronor för ett enstaka bokmärke till 3 000 kronor för en hel serie. Det allra dyraste enskilda bokmärket är en ängel, skapad 1880 av ett tyskt förlag. Den får man betala 1 000 kronor för.

– Svenskar dominerar samlandet av änglar och de tycks ha en särskild betydelse för dem. Troligen har de samma barndomsminnen som jag själv. Kristna motiv, särskilt änglar och Jesusbarnet i krubban, var bland de första bokmärkena som gavs ut.

– De kristna bokmärkena kom ju ofta till användning vid årets högtider, som dekorationer i julgranen, som kristyrkort vid påsk eller som minnesmärken vid dop och konfirmation. De användes också som inbjudningskort till bröllop och begravning. De kristna motiven har kommit och gått. Fortfarande är änglar populärast medan Jesusmotiv börjar bli alltmer sällsynta.

Konstnärerna bakom bokmärkena är i de flesta fall okända, åtminstone när det gäller dem från 1800-talet.

– Troligen var det kvinnor som tecknade dem som extrajobb. Bland svenskar är dock Helge Artelius och Jenny Nyström de mest kända. Bokmärkesindustrin har också skapat vår bild av hur änglar ser ut. Något som Helge Artelius, en av de största inom svensk bokmärkeskonst, en gång blev varse.

– Änglar har nästan alltid avbildats med två vingar på bokmärken, något som Helge Artelius ofta funderade på. En gång beslutade han sig för att teckna en ängel med sex vingar. Det skapade ett ramaskri. Men Helge Artelius tystade kritikerna genom att uppmana dem att uppvisa en ängel som bevis. Bibelns beskrivning av änglar visar inte heller på några gulliga bokmärkesänglar med oskuldsfulla barnansikten. När profeten Daniel konfronterades med en ängel, står det att han blev så skräckslagen att ”färgen vek från hans ansikte och han föll avsvimmad mot marken”.

angel 1

Annelis många pärmar gömmer också ett stort antal historier från förr, exempelvis emigrantfamiljen Larssons bokmärkesänglar.

– Larssons var en fattig torparfamilj som vid nyår 1878 emigrerade till Amerika. När hus och jordplätt var sålda hemma i Skåne fick de råd att köpa lite julmat samt 10 bokmärken som hängdes upp som dekorationer på väggarna. Varje jul i Amerika tog man fram dessa bokmärken och mindes den sista julen i Sverige. Det gick nämligen inte så bra för Larssons i Amerika så drömmen blev snart att återvända. Men det blev aldrig av, familjen och den efterföljande generationen dog ut och till slut gick all kvarlåtenskap på auktion.

Via internet köpte Anneli familjens då enda återstående bokmärken, två änglar och en bränd tomte. Dessa tre bokmärken blev det enda av familjen Larsson som återvände till Sverige. Och dem sätter Anneli upp varje år i vår julgran som ett minne av familjens oblida öde. Anneli drev under en tid bokmärkesbutik hemma i Askersund men har nu avyttrat den då familjen ska flytta till Örebro.

Framöver kommer hon att nöja sig med att visa sina bokmärken på olika utställningar. – Ofta när jag är ute på mässor kommer det fram folk och ler igenkännande när de ser märkena. De berättar med inlevelse om hur de lekte med dem när de var små och vilka känslor de väcker. För mig är de en viktig del av min barndom och nu ser jag med glädje att mina döttrar börjat titta på dem, avslutar Anneli.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.