”Jag ryser när jag bakar på gammalt vis”

”Jag ryser när jag bakar på gammalt vis”

Maud Ekblad bakar underbara pepparkakor. Hon kan också berätta kryddiga historier om en julfavorit med många smaker.

Det doftar pepparkaka hemma hos Maud Ekblad, 60, i Järfälla utanför Stockholm. Maud bjuder Minnenas Journal på sju nygräddade sorter, i olika former och färger. Maud är mellanstadielärare och gillar pedagogiska grepp, som att baka efter gamla recept och bjuda eleverna.

– Jag ryser när jag bakar bröd från vikingatiden och tänker på alla som bakat denna sorts bröd före mig, säger hon. Hennes stora intresse för historiskt ätande fick en fastare form för 15 år sedan. Då fick Maud idén att föreläsa om pepparkakan som har en mytomspunnen historia. Parallellt med lärarjobbet reser hon runt i landet, berättar och bjuder på egna bakverk. – Redan 1444 finns det noteringar om att nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor, säger Maud. Förr trodde man till exempel att peppar var bra för matsmältningen, att ingefära hjälpte mot tandvärk och att kardemumma fick blåmärken att blekna. Och inte nog med det.

– Pepparkakor ansågs hjälpa mot svag syn och vara sexuellt upphetsande för män, säger Maud. För kvinnor kunde kakorna fungera som preventiv- och abortmedel. Inte konstigt att denna mirakelkaka fick namnet medicinplättar i Tyskland.

– Men peppar finns inte alltid med i recepten, påpekar Maud. Peppar var ett folkligt samlingsnamn för alla möjliga exotiska kryddor. Medan vi sätter tänderna i Cajsa Wargs pepparkakor berättar Maud att den legendariska kokboksförfattarinnan rekommenderade pepparkakssmulor i kräftspad och såser för att förhöja smaken. Det var kryddstarkare kakor förr! Blir man snäll av pepparkaka? frågar vi förhoppningsfullt apropå talesättet.

– Nja, uttrycket kommer från en tid när den kryddiga kakan ansågs vara ett läkemedel som botade och lugnade och då blev man kanske snäll på köpet., säger Maud. Julen är ju traditionernas högtid och det är då inte så konstigt att pepparkakan spelar en stor roll i december. Att vi formar grisar och bockar av degen har rentav sina rötter i hednisk tid där man skapade särskilda offerbröd.

– Pepparkakan med sina goda egenskaper är ju också en fin julgåva, säger Maud. Seden att bygga pepparkakshus kommer från Tyskland, liksom många andra av dagens jultraditioner, och blev populär i slutet av 1800-talet.

– I Weissenberg finns världens kanske enda pepparkaksmuseum, säger Maud, det är inrymt i ett auktoriserat pepparkaksbageri från 1683. Hemma hos Maud dricker vi kaffe till pepparkakorna, annars har det ju blivit populärt med glögg. Men Maud har en annan favorit.

– Jag dricker gärna kall mjölk till pepparkakorna, säger hon. I adventstid bjuder hon maken Roger, sonen Markus, dottern Marika och annan släkt på pepparkaksprovning.

– Jag hittar recept i veckotidningar och kokböcker, säger hon. Pepparkakor kan man baka på hundratals sätt och jag experimenterar gärna med ingredienserna. Förutom H C Andersens och Cajsa Wargs favoriter testade vi Skansens pepparkaka, Allerums pepparkaka från Skåne, en pepparnötskaka, en mjuk pepparkaka och Mormors pepparkaka från Lunds universitets kokbok från 2011. Vi valde ut fyra recept. Maud är lite extra förtjust i H.C. Andersens (1805–75) pepparkakor som ursprungligen kommer från Nysö slott i Danmark. Sagoberättaren blev mycket förtjust i dem när han gästade slottet och därför har kakorna uppkallats efter honom.

MAUD_EKBLAD_26_lowres

Mauds favorit: H C Andersens pepparkakor

Cirka 60 st
1 dl sirap
250 g smör
1 ¼ dl florsocker
6 dl vetemjöl
msk bikarbonat upplöst i lite öl
10 stötta nejlikor eller ½ tsk malda
1 påse hackade apelsinskal
skalet av 1 citron i strimlor
1 dl hackad mandel
uppvispad äggvita

1. Koka upp sirap, smör och florsocker. Tag grytan från spisen och sätt till mjölet.

2. Knåda degen hastigt medan den är varm. Sätt till bikarbonaten upplöst i lite öl och citronskalet skuret i mycket fina strimlor och de hackade apelsinskalen.

3. Ställ degen att jäsa på varmt ställe till nästa dag.

4. Kavla ut degen, sporra ut rutor, pensla med äggvita och strö på hackad mandel.

5. Grädda kakorna i 200 graders ugnsvärme 8–10 minuter.

6. Blanda gärna in lite mer mjöl så att degen släpper från bakbordet.

MAUD_EKBLAD_20_lowresSkansens julpepparkakor

Cirka 50 st
¾ dl sirap
1 ½ dl brun farin
100 g smör
1 litet ägg
½–1 tsk nejlikor
½–1 tsk malda pomeransskal
¾ tsk bikarbonat
ca 4 dl vetemjöl

1. Koka upp sirapen och häll den över farinsockret och matfettet. Rör tills massan är kall.

2. Sätt till ägg och kryddor. Lös bikarbonaten i lite kallt vatten och tillsätt det och största delen av mjölet. Låt degen vila över natten.

3. Kavla ut degen tunt med eventuellt resten av mjölet och ta med mått ut bockar, grisar och andra julfigurer.

4. Grädda i ugn, 200–225 grader.

5. Kakorna garneras med kristyr: Rör 2 dl florsocker med ungefär ½ äggvita och några droppar ättika tills det blir smidigt.

6. Gör en liten pappersstrut och spritsa genom fint hål mönster på pepparkakorna.

MAUD_EKBLAD_22_lowres

Mjuk pepparkaka bakad med gräddfil

150 g smör
3 st ägg
3 dl socker
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor

1. Värm ugnen till 175°C.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Rör ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och smör.

4. Rör ner mjölet, bakpulvret och pepparkakskryddorna i smeten.

5. Häll smeten i en smord och bröad form.

6. Grädda på galler i ugnens nedre del i 50–60 minuter eller tills kakan känns torr.

MAUD_EKBLAD_29_lowres (kopia)

Skånska Allerums pepparkakor

Cirka 75 st
125 g smör
3 dl socker
1 dl grädde
2 msk sirap
1 ägg
9 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
150 g russin

1. Rör smöret, sockret, grädden och sirapen tills det blir skummigt.

2. Rör ner ägget.

3. Sikta mjölet med bikarbonaten och rör ner, samt russinen.

4. Rulla degen i 1–1 ½ cm tjocka längder och lägg dem på smorda plåtar. Platta till dem en aning med handflatan och grädda i 200 grader ugnsvärme. Skär de färdiggräddade längderna i sneda bitar.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.