”Jag älskar att klä folk snyggt”

”Jag älskar att klä folk snyggt”

Rosy Nordqvist gick från biträde till att styra över ett eget modehus. Hon har gett stil åt både kungligheter och stjärnor. Vid 93 års ålder klär hon sig som om varje dag vore en modevisning.  

Varmt hjärta. När Rosy sålde sin modebutik i Malmö skaffade hon sig fadderbarn i både Indien och Rumänien. Hon har ofta rest och hälsat på flera av sina fadderbarn.
Varmt hjärta. När Rosy sålde sin modebutik i Malmö skaffade hon sig fadderbarn i både Indien och Rumänien. Hon har ofta rest och hälsat på flera av sina fadderbarn.

Rosy Nordqvist är 93 år. Hennes liv har varit en spännande resa i modebranschen, från butiksbiträde till direktör med egen modeaffär. Nu har hon lagt de högklackade skorna på hyllan, men har behållit sin eleganta stil.
Rosy tar emot i blå byxdräkt och bjuder in till finrummet där hon slår sig ner på en guldglittrande schäslong för att berätta om sitt händelserika och dramatiska liv, som ofta jämförs med modeskaparen Coco Chanels.

När Rosy växte upp i byn Västra Klagstorp, en mil söder om Malmö drömde hon om att bli balettdansös men hamnade i stället i modebranschen. Hon började arbeta i textilaffär i Malmö redan innan hon hade tagit sin realexamen och läste in handelslinjen på ”aftonskola”.
Efter nio år som butiksbiträde ville Rosy ta ett kliv uppåt på karriärstegen och bestämde sig för att ta ett jobb inom konfektionsindustrin. Hennes mamma var sömmerska och arbetade på skrädderi, så det här med kläder och mode fanns i blodet. Rosy som gjort bra ifrån sig på sitt första arbete erbjöds genast jobb hos Emil Emond i Landskrona, för att några år senare flytta till Linköping och bli inköpschef hos Eric W Skoglund, berömd för sina högtidskläder. Nu hade Rosy avancerat till butikschef och minns hur hon 1951 fick en inbjudan till Christian Diors modevisning på Grand Hôtel i Stockholm. Mannekängerna kom direkt från Paris och Rosy som älskade att klä upp sig såg sin chans att få vara lite extravagant.
– Jag var klädd i vit helsidenblus och svart smokingdräkt med sammetsslag. På huvudet bar jag en pariserhatt med tillhörande ögonflor. Jag var bara 157 centimeter lång och ville gärna bli längre, så jag hade skor med skyhöga klackar, berättar Rosy.

Sörmans finns än i dag kvar på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm och drivs vidare av Georg Sörmans sondotter Birgitta.
Sörmans finns än i dag kvar på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm och drivs vidare av Georg Sörmans sondotter Birgitta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvärs över rummet upptäckte Rosy prinsessan Sibylla och de fyra Hagasessorna, Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina, som några år senare skulle bli Rosys kunder då hon arbetade som direktörsassistent i den exklusiva klädesbutiken Sörmans på Stureplan i Stockholm.

– Jag sålde kläder till kungahuset och minns att jag tyckte allra mest om prinsessan Lilian. Hon var alltid väldigt vänlig och trevlig, säger Rosy.

Rosy hade i all hast lämnat Linköping efter en tragisk kärlekssorg. Under två års tid hade hon sällskapat med en pilot i det svenska försvaret. Paret hade mötts på en restaurang och tycke hade uppstått, men Rosy rusade hem utan att tala om för sin nyfunne vän vad hon hette. Någon vecka senare när hon var ute på promenad i staden mötte hon åter­igen den spännande flygkaptenen, som överlycklig stormade fram till Rosy och bad att få göra hennes bekantskap.
– Han var den ende man jag varit riktigt kär i. Vi hade så förfärligt roligt under flera år, säger Rosy.

Paret hade nyligen pratat om att gifta sig, då Rosy plötsligt en dag fick ett sorgligt besked. Mannen som hon sällskapade med hade omkommit under en provflygning. Flygplanet hade sprängts i bitar uppe i luften.
– Det var ett hårt slag för mig, som det tog många år att komma över.
Efter olyckan flyttade Rosy först till Uppsala och sedan till Stockholm, där hon blev direktörsassistent för klädesaffären Sörmans på Stureplan. Fast inombords hade Rosy börjat fundera på att starta en egen modebutik, men så råkade hon bli erbjuden ett nytt jobb som hon inte kunde tacka nej till.
– Jag träffade direktören för Futurumkoncernen i Stockholm och sa rakt från mitt hjärta vad jag tyckte om en del av hans tyger. Han gillade min uppriktighet och beordrade sin assistent att ringa ”den lilla” som han kallade mig, för att erbjuda mig jobb som chef för hela alltet i Motala, säger Rosy.

Öga för mode. Ett av Rosys största intressen har varit att göra andra människor vackra. Hon har alltid haft ett gott öga för att se vilka kläder andra människor ska bära.
Öga för mode. Ett av Rosys största intressen har varit att göra andra människor vackra. Hon har alltid haft ett gott öga för att se vilka kläder andra människor ska bära.

Och ”hela alltet”, det var en tjusig modeaffär vid namn Futurum mitt i Motala centrum. År 1962, då Rosy hade fyllt 42 år, hittade hon så äntligen sin egen drömlokal i Limhamn, Malmös mer fashionabla kvarter. Nu började en hektisk tid, Rosy flög kors och tvärs över hela Europa för att köpa in moderiktiga kläder.
– Roligast av allt var brud- och festklänningarna. Varje vår och höst blev jag bjuden till London för att titta och köpa in det allra senaste, säger Rosy.

Under 35 år drev Rosy Limhamns Modehus. Lagom till sin 77-årsdag slog hon igen butiken, men hemma i lägenheten började hon klättra på väggarna.
– Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, jag som hade arbetat i hela mitt liv. Gå inte i pension för tidigt, utbrister Rosy med emfas och fortsätter:
– Som väl var hittade jag ett nytt intresse, jag började resa.

Rosy skaffade sig fadderbarn i Indien och så reste hon dit och hälsade på. Sedan skaffade hon fler fadderbarn i Rumänien och begav sig dit för att besöka det barnhem hon stöttade ekonomiskt i Bukarest.

Coco Chanel.
Coco Chanel.

När Rosy fyllde 90 år hyrde hon en buss och tog med sig sina närmaste 35 vänner på en heldagsutflykt. En av hennes allra närmaste förtrogna höll ett tal till jubilaren. Han belyste vilket fantastiskt liv Rosy hade levt och hur många likheter hennes liv hade med modeikonen Coco Chanels.
– Det finns många paralleller mellan mitt liv och Coco Chanels. Vi växte båda upp under små omständigheter, båda sysslade med mode, båda hamnade så småningom i överklassmiljöer och båda hade vi romanser som slutade i tragiska dödsolyckor, berättar Rosy.

Fest & glamour. Rosy längst till höger under en modevisning på modehuset Futurum i Motala.

Fest & glamour. Rosy längst till höger under en modevisning på modehuset Futurum i Motala.
På frågan om Rosy har sett filmen om Coco Chanels liv, blir svaret naturligtvis ja. Och hon har läst boken om henne också. Båda dessa modeikoner, en från Malmö och en från Paris, har ägnat sina liv åt att göra andra människor vackra.
– Jag har alltid brunnit för att göra mina kunder snygga. Det har varit mitt största livsintresse. När jag möter en ny människa iakttar jag henne alltid från topp till tå och ser inom mig vad hon borde bära för kläder för att bli ännu vackrare, säger Rosy.
– Det bästa inköpet man kan göra är en body. Den håller in både här och där, avslutar Rosy.