Internetpionjären pusslade ihop skånska släkten

Internetpionjären pusslade ihop skånska släkten

Den amerikanska entreprenören Sandy Lerner är en av dem som var med om att utveckla internet. Hon är svenskättling och brinner för att få veta mer om sina rötter. För advokaten Jörgen Hemby i Malmö kom släktskapet som en total överraskning.

Sandy Lerner, 60, grundade företaget Cisco Systems 1984 tillsammans med sin dåvarande man Leonard Bosack. Företaget utvecklade en kommersiell teknik som knöt samman datorer i nätverk och är idag ett globalt företag med tiotusentals anställda. Sandy Lerner tillhör den generation entreprenörer som fick stor betydelse för utvecklingen av internet.

Sandy Lerner lämnade företaget på 90-talet och har sedan engagerat sig i en rad projekt. Hon grundade till exempel kosmetikaföretaget Urban Decay och driver den stora, ekologiska Ayrshire Farm i Virginia.

Sandy Lerner brinner också för att veta mer om sina rötter.

– Släktingarna på min mors sida gjorde mig nyfiken, säger Sandy Lerner. De var väldigt olika både till utseende och personlighet. Men vi visste i stort sett bara att mormors föräldrar kom från Skåne.  Ett problem var att min mormors mor Nellie ”gjorde om” sin barndom och påstod att hon var enda barnet till en domare, vilket visade sig vara helt fel.

– Jag hade en ledtråd, nämligen att Nellies och hennes man Sven Nilssons två äldsta döttrar var födda i Sverige. Till slut hittade jag familjen i Hörja varifrån de utvandrade. Det var som att hitta diamanter, säger Sandy Lerner om denna skattjakt i arkiven.

MORMORS SYSTRAR. Fyra systrar Nilsson: Ada, Anna Mabel och längst ner Esther och Hilda.
MORMORS SYSTRAR. Fyra systrar Nilsson: Ada, Anna Mabel och längst ner Esther och Hilda.

I den fortsatta kartläggningen av de skånska rötterna fick Sandy hjälp av bland andra släktforskaren Ingrid Nilsson i Trelleborg. Släktträdet växte fram och sommaren 2015 var det läge för Sandy att bjuda in till en släktträff i USA.

– Inbjudan kom som en total överraskning, säger Jörgen Hemby i Malmö som inte hade en aning om släktskapet.

Sandys första sammanbindande person med Jörgen Hemby är rusthållaren Mårten Svensson (1771–1853) från Nösdala, Brönnestad i Skåne. Han är Sandy Lerners mormors farfars far och Jörgen Hembys farmors morfars far.

Mårtens son Nils fick en bra start i livet, men förlorade alla sina pengar och till och med sitt hus. Nils dog utblottad i ”nervfeber” 1847 och hans fru Else följde honom i graven samma år.

Sonen Sven Nilsson var då bara 14 år och han arbetade sedan på olika ställen som dräng.

På 1870-talet gifte Sven sig med den betydligt yngre Petronella (senare ”Nellie”) Bengtsdotter i Hörja. De fick bruka en bit mark som ägdes av Petronellas pappa, men marken var stenig och mager och kunde inte försörja dem.

År 1882 utvandrade familjen till Nebraska, USA, och 1886 föddes Anna Mabel som är Sandy Lerners mormor. Familjen byggde ett sodhouse (av grästorvor) som var vanligt på prärien och försökte inrätta sig i sitt nya liv. Men tre år senare dog Sven och han ligger begravd vid Tallin Table nära staden Gothenburg.

MORMORs mor. Sandy Lerners mormor Anna Mabel och mormorsmor Nellie.
MORMORs mor. Sandy Lerners mormor Anna Mabel och mormorsmor Nellie.

Sven hade tre syskon, hur gick det för dem?

– Systern Elna dog tidigt i kolera. Brodern Magnus blev fosterson hos farbrodern Anders och fick en del av ett arv efter Anders hustru Bengta som dog 1857. Samma år flyttade Magnus till Göteborg där han verkade som guldsmed, han dog 1909.

Yngste brodern Karl vet man ingenting om sedan han lämnade Kristianstad 1863.

– Men vi fortsätter att gräva, säger Sandy Lerner, som fått veta att hon har 266 levande släktingar i Sverige.

– Jag vill möta varenda en, säger hon.

Det finns en gåta till. En pojke färdades med Sven och Petronella vid emigrationen 1882. Enligt passagerarlistan hette han ”Magnus Nilsson” och var 11 år, men han var uppenbart inte deras son. Vem var pojken och vad hände honom i USA?

– Kanske kan Minnenas Journals läsare hjälpa oss att fylla i luckorna i släkthistorien, säger Jörgen Hemby och Sandy Lerner.

– I sommar blir det en ny släktträff i Sverige och i mitten av februari talar Sandy på ett frukostmöte för unga entreprenörer i Malmö, berättar Jörgen Hemby. Enormt uppskattat!

Kan du hjälpa till?

Vet du mer om den försvunne Karl Nilsson? Vad kan ha hänt den mystiske pojken ”Magnus Nilsson” som reste med Sven och hans familj? E-posta till Jörgen Hemby på hembys@icloud.com