Inget går upp mot Kattakulör

Inget går upp mot Kattakulör

MUMSIGT. I nummer 1 av Minnenas Journal i år efterlyste vi läsarnas favoritrecept. Tack för alla bidrag. Fortsätt skicka in till adressen Minnenas Journal, Svärdvägen 9, 182 33 Danderyd. Märk brevet med ”Receptstafetten”.

Så här skriver Lena Magnusson i Ödeshög:
”Mitt bidrag har sina anor från Österlen där min mamma hade sina rötter i den skånska myllan. Hur gammalt receptet är visste inte min mamma mer än att det ”med säkerhet var flera hundra år gammalt”. I släkten fanns både fiskare och bönder. De använde sig helt enkelt av de råvaror som fanns på gården, typ salt fläsk, potatis och lök. Originalreceptet innehåller inte mjöl eller grädde, men jag har förädlat rätten genom åren. Namnet Kattakulör kommer av färgen på maten som man får när man steker fläsk och lök, berättade mamma.  På gården där maträtten föddes hade man katter av just den kulören.

Kattakulör
Receptet (4–5 personer)
5 hg rimmat, skivat fläsk.
5 stora skivade gula lökar.
cirka 4-5 dl vatten.
Socker & salt efter behag.
Vetemjöl.
Grädde.

1. Stek fläsket till det får färg och lägg i en ugnsfast form, vispa ur stekpannan med vatten, häll detta över fläsket.
2. Stek löken till den får färg och blanda med fläsket, vispa ur pannan med vatten och häll över fläsk och lök.
3. Täck med ugnsfolie och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter i 200 grader. Red med mjöl och grädde efter behag, smaka av med kryddor.
4. Servera med kokt potatis och lingonsylt.
Inskickat av Lena Magnusson, Ödeshög.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.