Inga Landgré: ”Jag drömde mig bort när det var svårt”

Inga Landgré: "Jag drömde mig bort när det var svårt"

Skådespelaren Inga Landgré fyller 90 år i augusti. Vi hyllar en ödmjuk aktris som öppenhjärtigt har berättat om sin otrygga start i livet. Men visste du att hon varit underjordisk agent i Grekland?

Inga Landgré har en lång och mångsidig gärning inom teater, film och TV bakom sig. Hon har arbetat med regissörer som Ingmar Bergman, Thommy Berggren och Staffan Valdemar Holm sedan debuten på 1940-talet.

Många minns henne kanske som den unga, oskuldsfulla kvinnan i tidiga filmer som Ingmar Bergmans debutfilm Kris 1946, men efterhand fick hon andra roller. Inga Landgré hyllades som riddarens hustru i Bergmans världsberömda film Det sjunde inseglet 1957 och som hemmadottern Ingrid i Sara Lidmans pjäs Job klockmakarens dotter samma år. En yngre publik kanske minns henne i filmer som Bröderna Mozart 1986 eller som Greta i Carin Mannheimers TV-serie Solbacken: Avd. E från 2003 som utspelas på ett äldreboende och fick mycket beröm. Inga Landgrés starka samhällsengagemang lockade henne till ungdomsscenen Lillan i Norrköping där hon spelade radikala pjäser av bland andra Sven Wernström och i 12 år hade hon sin arbetsplats på Unga Klara under Suzanne Ostens ledning. Bland annat spelade Inga pjäsen Alla – utom jag 1987, en pjäs om döden.

”Svåra frågor” har Inga brottats med i hela livet.  I sitt Sommar-program 2013 berättade hon om en otrygg uppväxt. Föräldrarna skilde sig när det enda barnet Inga var fem år och mamman fick slita ont som servitris för att försörja dem. Pappan var en frånvarade, alkoholiserad musiker som dök upp vid enstaka tillfällen och berusad tyckte synd om sig själv inför en förskrämd dotter.
– Mamma var min enda trygghet, fast hon hade sin egen svåra historia att bära på, berättar Inga Landgré i sitt sommarprogram. När mamma var tre år gick hennes mamma, min mormor, ut i skogen och hängde sig. Hon lämnade fyra barn efter sig och ett ofött som hon bar på.På somrarna åkte flickan Inga till Dalarna för att andas frisk luft och hamnade hos fanatiska pingstvänner som hotade med helvetet för sådana som ”levde i synd”, typ Ingas frånskilda mamma. Det är inte svårt att förstå hur Inga tänkte svarta tankar och önskade sig ofödd. Hon flydde från vardagen med hjälp av drömmar och litteratur. Matinéerna med Tarzan och västernhjälten Tom Mix hjälpte henne på traven. Steget in på Calle Flygares teaterskola tog henne in i teaterns värld. Där blev hon vän med Mai Zetterling, sedermera regissör och skådespelare, och tillsammans slukade dom böcker och musik i en bildningsresa som Inga Landgré har fortsatt i hela sitt liv.

MED HASSE EKMAN. Filmen Medan porten var stängd hade premiär 1946 och Inga spelade postfröken Birgit Ström. Hasse Ekman spelade friherre von Breda. Han var också regissör och manusförfattare.

Den legendariske regissören och skådespelaren Victor Sjöström upptäckte Inga Landgré inför rollbesättningen av filmen Ordet 1943. Det blev hennes filmdebut.
– Han blev en slags pappa för mig, berättar Inga Landgré, bland annat under den svåra tiden efter skilsmässan från Nils Poppe. Inga träffade Nils Poppe därför att han bad henne läsa manuset till filmen Pengar som hade premiär 1946. Hon tyckte det var dåligt, men Nils Poppe fick henne på andra tankar genom att ensam spela upp hela filmen enbart för henne. Inga föll då inte bara för filmen utan också för Poppe, berättade hon i en intervju i Svenska Dagbladet. De höll ihop i 12 år, gifta i tio och fick två barn. Inga har hanterat sin svartsynthet och sökt efter livets kärnvärden med hjälp av konsten. Att jobba med text och budskap är viktigast för henne, inte att synas på filmaffischer och i kändismangel. En resa till Grekland på tidigt 60-tal fick Inga att förstå de förtätade ögonblickens betydelse. Vid ett tillfälle dansade hon ensam i månens sken inuti Parthenontemplet på Akropolisklippan i Aten. Då slog livets puls i henne.

MED GAMBLE. Inga spelade mot Sven-Eric Gamle i Medan staden sover från 1950.

En dag vandrade hon ensam på en strand och kom fram till ett litet fridfullt grekiskt kapell. Stunden fyllde henne med samma starka närvaro i nuet. Grekland har Inga Landgré ständigt återvänt till – och inte bara som ”oskuldsfull turist”.
– Jag blev god vän med familjen Papandreou som flytt till Stockholm efter juntakuppen i Grekland 1967. Andreas Papandreou bad mig ta med mikrofilm och osynligt bläck till Grekland och jag sa ja. Det hela blev till en agentfilm. Jag kan skratta åt det idag men då var jag fruktansvärd rädd. Det var kodord, hemliga mötesplatser och manövrar, men polisen var mig faktiskt på spåren, fick Andreas veta efteråt, berättade Inga i intervjun med Svenska Dagbladet. Inga Landgré fick Svenska Filminstitutets Hedersguldbagge 2012 för sina många insatser på filmduken. Men karriären tog inte slut. Inga Landgré hade till exempel en roll i succéfilmen En underbar jävla jul häromåret och i år står hon på Dramatens scen i Lars Noréns Stilla liv. När Inga Landgré spelade Irina i Tjechovträdgården 2004 skrev Lars Ring i Svenska Dagbladet:

”Alla som såg Tjechovträdgården blev tagna av den spröda närhet, den finstämdhet och nästan genomskinligt insiktsfulla gestaltning av sin roll som Inga Landgré gav publiken vid sidan av den munterhet själva uppsättningen bar. Ingenting, varken manér eller magstöd, stod mellan orden och dess uttolkning. Hennes intensiva blick, självklara utstrålning och egna insikter om teater, liv och kommunikation fick rollen att framstå som alldeles äkta, en essens av något upplevt, smärta och resignation blandad med humor.” Fin beskrivning av en riktigt stor skådespelare.

SKÅDISDUO. Inga Landgré och Nils Poppe på en bild från 50-talet med barnen Anja och Dan.

På scen i över 70 år
Namn: Inga Landgré, 90 år den 6 augusti 2017.
Bor: Sigtuna.
Familj: Barnen Anja (döpt efter Ingas första teaterroll) och Dan. Pappa är Nils Poppe som Inga var gift med 1949–59. Sambo med läkaren Roger Björnstjerna från 1982 till hans död 2006.
Karriär: Calle Flygares teaterskola, scendebut i Tjechovs Körsbärsträdgården 1944, filmdebut i Ordet 1943. Har medverkat i över 50 filmer och TV-serier och varit engagerad vid bland annat Dramaten, Upsala Stadsteater, Norrköpings stadsteater, Unga Klara och framförallt Stockholms stadsteater.
Aktuell: Stilla liv av Lars Norén på Dramaten.
Prisad: Bland annat Svenska Filminstitutets Hedersguldbagge 2012.
Lyssna: Hyllat Sommarprogram 2013, lyssna på www.sr.se

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.