Illustratören Gerd Miller fångade tiden: Tidlösa illustrationer bjuds ut på auktion

Illustratören Gerd Miller fångade tiden: Tidlösa illustrationer bjuds ut på auktion

Gerd Millers tidlöst skickliga veckotidningsillustrationer fångade en stor läsekrets på 50- och 60-talen och hittar idag allt fler nya beundrare. Nu finns de till försäljning på Bålsta Auktionshall.

Just nu pågår en av de mest intressanta auktionerna för de som under 50- och 60-talen växt upp med Gerd Millers illustrationer i dåtidens stora veckotidningar. Få vet hennes namn men bilderna känner de flesta igen – som fick ett längre liv än vad texterna höll för.
– Då säljaren kontaktade oss visste jag inte vem hon var men då jag började gå igenom de cirka 500 illustrationerna han bjöd ut visste jag att det var så rätt, de låg rätt i tiden. Det finns en tidlös elegans i Gerd Millers verk, berättar Linnéa Holmer, värderingsman på Bålsta Auktionshall.

Hon berättar hur bilderna grep tag i henne och att hon ville veta allt om Gerd Miller.
– Jag har sedan jag gick igenom alla bilder andats och sovit med hennes bilder. Jag ville bara veta mer och lyfta hennes särart som veckotidningsillustratör. Linnéa letade upp konstprofessorn Lena Johannesson som skrivit boken Gerd Miller – illustratör och blev uppmanad att läsa hennes bok och återkomma.
– Hon fick mig att förstå att Gerd Miller var en medveten konstnär som fick en gedigen uppfostran inom grafiken där hennes far jobbade som kemigraf*. Hon lärde sig förstå hur hon genom hela processen kunde vara med och skapa det bästa resultatet för läsaren.

Gerd Miller var en ”hard working woman” som förberedde sig noggrant och stylade bildscenariot innan hon satte igång att arbeta.
– Hon jobbade disciplinerat mellan åtta och fem och var oerhört noggrann i sitt arbete, inget lämnades åt slumpen, berättar Anna Stephensen, värderingsman på Bålsta Auktionshall. Fram till september 2017 portionerar Bålsta Auktionshall ut 15 verk åt gången av Gerd Miller. De samarbetar med Erlands på Gästrikegatan i Stockholm där några av Gerd Millers verk hänger på väggarna i tidstypisk miljö.
P.S. I nummer 10 av Minnens Journal kommer en längre artikel om Gerd Millers konstnärskap och liv.

*Kemigrafer var den yrkeskår som tillverkade klichéer av bilder och teckningar. Klichéerna användes för tryckning av bilder och teckningar i högtryck

.

Tre vackra tavlor. Här är tre exempel på Gerd Millers fantastiska illustrationer som publicerades i veckotidningar under 1960-talet. Tavlor som nu är ute till försäljning.

Framhävde kvinnan före mannen
Gerd Miller (1925–1988) är en av Sveriges främsta illustratörer som under 50- och 60-talen jobbade för Allers, Vecko-Revyn och Damernas Värld. Hon fick även uppdrag från högklassiska tidningar som franska Elle. Hennes signum var att i detalj återge moderiktiga kläder och att framhäva kvinnan framför mannen. Männen gled ofta bort in i bakgrunden på bekostnad av kvinnans närvaro. Gerd missade sällan en detalj i de kläder hon ritade. Hon gifte sig 1952 med amerikanen Bob Miller, konstvetare och stridsflygare i Europa under andra världskriget. Efter det blev han henne trogen som assistent och medresenär på alla de resor de gjorde och där Gerd hittade inspiration till sina illustrationer.

Var med och buda på Gerds bilder
Auktionen av Gerd Millers verk pågår fram till september 2017. Vill du lägga bud ska du gå in på balstaauktionshall.nu.

Kroginteriör. På Erlands Mat & Cocktailbar på Gästrikegatan 1 i Stockholm kan du äta gott tillsammans med Gerd Millers illustrationer.

Njut av Gerd Miller på krogen
Vill du gå på en krog som fångar tiden i Gerd Millers bilder? Då ska du besöka Erlands Mat & Cocktailbar på Gästrikegatan 1 i Stockholm. Där kan du se några av Gerd Millers fantastiska illustrationer på väggarna i en lika tidlös atmosfär.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.