Hurra för studenterna!

IMG_9397om
Kvinnliga studenter firar stort i Lund under 1920-talet. Tidningsutklippet tackar vi butiken 'Old Touch' för!

 

I veckan har det varit full rulle! Överallt hörs basen från vägarna, de glada studenterna hoppar på flaken och deras vita mössor lyser upp försommaren. På tåget till jobbet sitter de spända och väntar. En hel klass, i vita klänningar och i lite för stora kavajer. Förväntansfulla. Precis som flickorna på bilden. Att få ta studenten är en tidlös glädje. Men det är en dag som har kantats av många förändringar och dramatik.

Vi kan börja med studentmössan. År 1845 dök de första upp i Uppsala, och i Lund gjorde man en egen version kort därefter. Från början var det universitetsstudenter som bar den. Man ville visa vilken skola man tillhörde. Den allra första hade svarta ränder men man märkte snart att det var väldig opraktiskt; det svarta tyget färgade av sig på det vita när man tvättade mössan!

SCAN0184
Ser ni mannen i studentmössa? En stolt student för ungefär 100 år sedan! Ett foto från Woldmar Serrander – min gammelfarfar.

Istället skapades både en mörkblå och en vit mössa, som snart stod för vinter- och sommarmössan. Studentmössan kunde nämligen användas av universitetsstudenter lite när man ville, tillskillnad från idag när det är främst studentexamen på gymnasiet som gäller.

Kvinnliga studenter fick från början inte använda studentmössan, för det ansågs vara ett manligt attribut! Men år 1892 demonstrerade sju kvinnliga studenter genom att bryta normen och stolt bära den på sina huvuden – sedan dess sågs den som ett unisexplagg precis som idag.

IMG_9401om

Som många minns så började en studentexamen inte längre stå för universitetet utan att man faktiskt hade klarat sig genom läroverken (typ gymnasiet) som man gick i innan universitetet. Det var dock ingen dans på rosor. För att klara sig så behövde man göra ett muntligt avslutningsprov – samma dag som ens examen!

Tänk dig; om man inte klarade provet så fick man gå ut bakvägen. Utanför skolan väntade hela släkten för att fira en, all mat var färdigskuren och alla var samlade. Men om man inte klarade provet så fick man inte springa ut med sina kamrater. Folk minns det med fasa än idag.

År 1968 avskaffades tack och lov denna hårda typ av studentexamen. I och med det höll vi på att skippa studentmössan helt; många som gick ut gymnasiet utan det gamla muntliga provet såg mössan som gammeldags och dessutom ansåg man att den var en symbol för vårt klassamhälle.

Lite skonsammare är det idag, även om pressen inte är mindre hård. Allt ska in sista veckorna och man kämpar till slutet. Själv var jag på en fantastisk studentmottagning i veckan. Fina Cornelia tog studenten. Hon skrattade under hela sitt utspring, sjöng på flaket och fick firas ordentligt när hon kom hem! Alltid med ett strålande leende i ögonen. 

Idag är de flesta nyexaminerade studenter ovetandes om dess dramatiska historia, men studentmössan är populärare än någonsin och glädjen att få fira sin student är fortfarande lika stor. Om du vill se glada och nervösa studenter från förr – kolla då in den här filmklippet från Hedemoras utspring år 1950! 

Vill du veta mer kuriosa om studentmössan, kika in Populär Historia! Och om du blir nyfiken på ’Old touch’, butiken med studentmössan och artikeln (och en av mina absoluta favorit vintagebutiker i Stockholm) kolla då in hemsidan här.

IMG_9544IMG_9558om
IMG_9567