Hurra för hantverken!

50-tals handarbete
Damen sitter med en knyppeldyna. År 1959. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

När jag var ute på en gård med mina vänner under midsommar så började jag att fundera. Där åt vi hemlagad sill, där var mattorna hemvävda, grönsakerna var från trädgården och allt kändes så självklart. Själv har jag alltid fått lära mig att väva, virka eller sticka i skolan. Det enda vi lärde oss var att sticka fram en lång remsa som blev som en tjock tråd. Väldigt basic med andra ord.

Tänk att kunna sticka sin egen tröja. Att kunna titta på tygstuvar och känna; japp med de blir det en bra matta. Jag vet att jag kan lära mig allt det här själv genom internet eller envist titta på någon som kan. Men det är inte som förut när min mor växte upp och man var tvungen att lära sig hantverk så grundligt. Det är någonting som har fallit bort.

Tack och lov då för att fler och fler unga börjar bli lite sugna på att få pröva och att få veta, annars skulle kunskapen kunna rinna ut i sanden. Hur mysigt låter till exempel ett ’Stickcafé där man träffas, stickar tillsammans och fikar? Här kan du se alla stickningskurser som man kan anmäla sig till runt om i hela Sverige. 

Om du vill bli inspirerad så kan du gå på en av Skandinaviens största slöjdmässor som börjar nu på fredag och avslutas på söndag i svenska Hjo. Här säljs det tusentals handgjorda korgar, krukor, vackra plagg och vassa knivar. Och är man nyfiken på att börja med ett hantverk själv så kan man bland annat lära sig sjömansarbete, repslagning och att skapa vackra ting i keramik.

Och inte nog med det! Om är närmare Gävle och Sandviken till helgen som pågår där Gammelstilladagar. Här får du till exempel se veteranbilar, kika in på whiskydestilleriet och se hur den gamla smedjan fungerade. Plus att det utlovad loppis! Och nära Örebro, vid Mullhytte, kommer en stor marknad att dra igång i helgen. På Mullhytte-marken kan man ena dagen finna det mesta och andra dagen säljs de mest fantastiska hantverken!

Nu är det bara att hålla tummarna att solen strålar till helgen. Men som det ser ut nu ska det inte vara något problem. Det är bara att luta sig tillbaka och låta sig inspireras!

 

Retro handarbete
Förr lärde man sig tidigt att sticka, men tyvärr var det mest kvinnorna som fick ta del av kunskapen. Bilden är från 1940-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå.