Hurra för den smarriga smörgåstårtan

Hurra för den smarriga smörgåstårtan

Smörgåstårtan är en favorit till vårens fester och helger. Gunnar Sjödahl kom på idén och sällar sig till snillena inom svensk matkonst. – Jag har varit med och tillverkat 400 000 tårtor, säger Gunnar som är i gång fortfarande.

PIONJÄR. Gunnar Sjödahl med en av sina 400 000 smörgåstårtor.

Gunnar Sjödahl jobbade på ett konditori i Härnösand 1965 när han började tröttna på de eviga snittar och landgångar som beställdes till bröllop, begravningar och andra tillställningar.
– Då kom tanken att skapa en tårta med fyllningar och garnering. Jag experimenterade mig fram och backades upp av min chef sedan jag flyttat till Wedemarks konditori i Östersund, berättar Gunnar Sjödahl.

Gunnar fastnade för vitt bröd, bredbar ost och smör i botten och en krabbfyllning mellan brödskiva två och tre. Sedan tryckte han fast smördegsströssel runt kanten och garnerade med bland annat färska tomater och gurka, citron, dill, kokt skivat ägg, skalade räkor och ostskivor. Hustrun Lilian var testpilot och smakråd. Konditoriet började försiktigt med att sälja tårtan i bitar, som bakelser, men snart blev tårtan en jättesuccé och de tvivlare som alltid dyker upp i samband med nyskapande försvann. Gunnar och personalen på Wedemarks hade skapat 400 000 tårtor när Gunnar gick i pension!
– Vi på Wedemarks var ensamma i början, men efter en 8–10 år såldes tårtan i olika varianter över hela landet, minns Gunnar, när vi når honom på telefon sedan han avslutat en motionstur. Mästerkonditorn är mycket aktiv och gör fortfarande smörgåstårtor på beställning.
– Originalet är fortfarande populärast, säger han om sin skapelse som fått mycket uppmärksamhet. Bland annat vann han titeln Sveriges godaste smörgåstårta med sitt recept. Det finns till och med en Smörgåstårtans dag som instiftades 2012. Den infaller 13 november, på Gunnars födelsedag, och det är han mycket stolt över.

Men var du verkligen först, det finns uppgifter om att begreppet lanserades på 1950-talet eller rentav ännu tidigare?
– Jag är helt säker att på att jag var först, säger Gunnar, som kollade med alla i branschen när det begav sig 1965. Ingen hade hört talas om något liknande.

Varför är då smörgåstårtan så populär?
– Den är lätt och festlig att bjuda på och passar i alla sammanhang året runt. Levererade till exempel nyligen fem smörgåstårtor till ett vinterbröllop på Verkö som ligger i Storsjön. De 40–50 gästerna åkte skoter över isen och det blev säkert en härlig dag.

Finns det ett standardtips för en lyckad smörgåstårta?
– Jag tycker det är viktigt med ”rena recept” och att inte blanda till exempel skaldjur med kött. Gunnar själv tröttnar aldrig på att äta smörgåstårta, men avslöjar att när han och Lilian firade 50 år tillsammans så blev det med oxfiléplanka.

Gillar att åka skidor
Namn: Gunnar Sjödahl, 77 år.
Bor: Östersund.
Yrkesliv: Hängde med mamma i köket som barn och började baka själv som 12-åring. Jobbade på konditori i Ramsele och Härnösand innan han flyttade till Östersund. Alltid full av idéer och mannen bakom åtskilliga bakverk genom åren.
Familj: Hustrun Lillian, sönerna Tommy och Peter, barnbarn.
Hobby: Gillar att fiska och åka skidor.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.