Hur blev finrummet ett vardagsrum?

Retro radio

När jag var liten berättade min mamma om sitt barndomshem. Där fanns det ett finrum. Ett stort utrymme, där glänsande porslin stod i skåpen och där möblerna var noggrant utplacerade. Men det var tomt. För det mesta gick inte en enda människa in dit förutom när det skulle dammas av och städas. Ett helt rum som stod öde under större delen av året. Det lät läskigt, tyckte jag.

Förr var den här sortens rum vanligt, men tanken på ett finrum försvann mer och mer när radioapparaten fick ta plats och bona in sig. Sedan följde TV:n och rätt som det var ansågs det fullkomligt omodernt att ha ett helt rum som stod öde! Tanken på folkhemmet var på intåg.

Just nu finns det en underbar utställning på Nordiska museet i Stockholm som heter Vardagsrummet – fotoutställning om folkhemmets rum. Jag rekommenderar den varmt, här kan man kika på hur våra hem såg ut förr och få veta mer om folkhemmets påverkan på design. Förutom en stor dos nostalgi blir man även inspirerad till vackra håruppsättningar, riktig retroinredning och härliga miljöer.

Men passa på, utställningen avslutas nu den 30 mars! Om du bor för långt bort men är nyfiken på utställningen så finns även bokserien ’Folkhemmets rum’. Den finns att köpa här hos Nordiska museets hemsida.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.