Höst – då går vi på klassisk marknad

Höst – då går vi på klassisk marknad

LANDET RUNT.  Höst är skördetid med massor av härlig mat och nostalgiska miljöer. Två av våra mest älskade höstmarknader arrangeras på Skansen och på Öland.
”Höstmarknaden anno 1900 är en härlig marknad med krogmadamer‚ hästkarlar‚ bönder och torpare. Allehanda varor till försäljning: nyslungad honung, fina sylter och marmelader‚ grönsaker, bakverk, textilier‚ husgeråd och mycket annat som hör en marknad till. Spådamen tyder din framtid medan gycklare och positivhalare roar. Pröva på porslinskross och knuffstock eller mät din styrka på kraftmätaren. Marknader spelade en stor roll i äldre tiders folkliv. Marknadsdagarna var bland de viktigaste festdagarna och betraktades som fridagar för herrgårdarnas drängar och pigor där deras ytterst lilla kontantlön ofta förbrukades”, skriver Skansen i sin presentation.

Var: Vid Skånegården på Skansen i Stockholm.
När: Lördag och söndag 24–25 september klockan 11:00–16:00.
Läs mer: www.skansen.se

Ölands skördefest är landets största och firar sitt 20-årsjubileum 2016. Massor av aktiviteter runt hela ön. Ta tid på dig och åk runt i lugn och ro. Smaka på lokala läckerheter som kroppkakan och beundra alla de pampiga pumporna som lyser så fint i det vackra höstljuset. Ölands skördefest har rötter i det gamla bondesamhället och väcker minnen av alla de slag.

Var: Borgholm på Öland.
När: 28 september–2 oktober.
Hela programmet: www.skordefest.nu
Fler höstmarknader i Sverige: cityshoppa.se/hostmarknader-i-sverige/