Heta 50-talet: ”Kompisarna säger att vi bor i ett museum”

Heta 50-talet: ”Kompisarna säger att vi bor i ett museum”

Vi dricker kaffe i mormors mosters servis och äter en kaka gjord på gammalt recept. Hemma hos Linn och Rebecka flyttar vi oss 60–70 år tillbaka i tiden.

Loppisfynd. Den fina radiogrammofonen är ett loppisfynd.

Linn Carlqvist, 29, och Rebecka Gustafsson, 30, delar sedan några år en ljus lägenhet i Arvika med stora fönster ut mot gatan. Lägenheten är inredd med fina möbler och prylar som Linn och Rebecka fyndat på loppis och auktioner.

Vid en vägg står ett tjusigt barskåp och vid en annan en klassisk radiogrammofon som de hittade i ifjol somras. Bredvid soffgruppen har de placerat en jukebox, självklart om man gillar 50-talet. Linn fastnade för stilen redan som tonåring. Föräldrarna diggade musiken och några kompisars pappa hade en stilig amerikanare. Linn inspirerade kompisen Rebecka som anammade stuket och nu bor de i ett museum, enligt kompisarna!
– Haha, ja, men vi trivs bra med det, säger Rebecka som är undersköterska till yrket. Linn är florist och de har båda rötter i Tidaholm, men flyttade till Värmland som är ett bra nostalgilandskap.
– Vi gillar tuff rockabilly och den musiken frodas här i Värmland, säger Linn och bläddrar i skivstället med vinylplattor. Där hittar vi bland annat The Foggy Mountain Rockers, ett tyskt rockabillyband, men också Sven-Ingvars från Värmland som ju var bra på det mesta. Vera Lynn och Ulla Billquist från 40-talet får också plats.

Självklar. En jukebox är väl självklar för den som gillar 50-talet?

Vad är det som fängslar i design och livsstil från förr?
– Designen är originell och snygg och möblerna håller hög kvalité, säger Linn och Rebecka. Bättre än att handla på Ikea, tycker vi. I köket står en liten radio från mitten av 50-talet och ett matbord med Perstorpsplatta som jag känner igen från min egen barndom, liksom de röda stolarna.

Hade ni velat växa upp på 50-talet?
– Nja, nu kan vi ju välja det bästa från tiden och strunta i det andra, säger de båda. Linn tycker att familjesammanhållningen var bättre förr, man umgicks flitigt över generationsgränserna. Och de gillar att det fanns en tydligare skillnad mellan manligt och kvinnligt i stil och utseende. När vi träffas är de klädda i personliga, tidstypiska klänningar som sytts av grannens mamma. I den fortsatta husesynen stöter vi på en läcker lampa som de hittade på vinden och i de två sovrummen hänger tidstypiska klänningar på rad. Fint, personligt och trendigt.

Vackert. Det gamla barskåpet gnistrar praktfullt.
Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.