Heta 50-talet: ”Jag fastnade i mina föräldrars fotoalbum”

Heta 50-talet: ”Jag fastnade i mina föräldrars fotoalbum”

Gunnar Flodén minns sin barndom med glädje och stolthet och hans nostalgi är späckad med kunskap och passion. Tidsresor är fascinerande, kul att allt fler upptäcker det, säger han.

Julklapp. Gunnar och brorsan Ebbe provkör julklappståget hemma i köket i Björkhagen 1953

Gunnar Flodén i Uppsala har en stor familj och är aktiv i föreningsliv och aktualiteter. Men han kallar sig också en ”bakåtsträvande nostalgiker”.
– Haha, ja, det började redan med Elna i Kröken på 1960-talet. Det var en kvinna i Arboga som hade massa gamla prylar i en bod, säger Gunnar. Jag var i trakten med min dåvarande fästmö och besökte ofta Elna.

Gunnars tillbakablickande fick också ständig näring av hans föräldrars fotointresse och noggrannhet. Han visar ett berg av fotoalbum där familjens alla förehavanden finns dokumenterat med exakta datum och allt.
– Jag fastnade ofta i albumen när jag hälsade på mamma och pappa, säger Gunnar. Självklart var bilderna också en guldgruva när Gunnar i mitten på 1980-talet började skriva om 50- och 60-talet. Sedan dess har det blivit otaliga artiklar och ett tiotal böcker. Den senaste är en mycket rolig presentation av älskade leksaker från förr.

Flitig. Högen med Flodén­böcker växer hela tiden.

Böckerna produceras till stor del av Gunnar själv som inte bara har en enorm kunskap utan också är en duktig fotograf. Redan 1959 fick han första kameran.
– Jag har ett bra minne för årtal, säger han när vi bollar oss fram genom livets alla händelser. Gunnar märker att intresset ökar för nostalgi och historia. Priserna på nostalgigrejer stiger när efterfrågan växer. En emaljskylt kan vara värd tiotusentals kronor.
– Det är mycket som samverkar. TV-program som Antikrundan har betydelse, man upptäcker gammal snygg design. Trenden med återvinning är också viktig, vi vill ta till vara det gamla som dessutom ofta håller hög kvalité. Nostalgi har blivit en folkrörelse.

Gunnar gillar genuint hantverk. Efter lumpen jobbade han som lärling hos Nordbergs Vagnfabrik i Stockholm där man tillverkade handgjorda karosser på beställning och han arbetade många år som slöjdlärare.
– Att resa i tiden är fascinerande, man inser vilken enorm utveckling som min generation har varit med om, säger Gunnar. Utvecklingen är både på gott och ont, förstås. Jag minns min barndoms enkla högtider där man inte fick så mycket, men gladdes åt den där leksaken. Å andra sidan har ju datorn och internet gjort det enklare att just resa i tiden.

Vilket gäng. Ystadsvägens fotbollsgäng 1956, Gunnar längst upp till vänster.

Ge mig en händelse som du särskilt minns från 50-talet?
– Ingemar Johanssons VM-match i juni 1959. Jag var på koloni och vi fick inte boxas så det blev kuddkrig i stället. Men då föddes intresset och jag började så småningom att träna boxning.
– Jag minns också när Joakim Bonnier körde racerbil på Skarpnäcks flygfält och när TV kom. Skidtävlingar i Hammarbybacken är ett tidigt TV-minne. Hustru Kerstin delar inte helt makens intresse, för henne är det hundar som gäller. Egnahemshuset från 1937 är fullt av priser och utmärkelser.
– Huset fyller 80 i år, säger Gunnar och så pratar vi historia igen innan Minnenas Journal tråkigt nog måste passa tåget hem.

Kameran. Gunnar med första kameran och brodern Ebbe 1960.

En nostalgisk boxare
Namn: Gunnar Flodén, 71.
Bor: Uppsala.
Familj: Hustrun Kerstin, fem barn och åtta barnbarn.
Bakgrund: Växte upp i Björkhagen i Stockholm, har bland annat jobbat som slöjdlärare.
Passion: Tidsresor, har skrivit ett tiotal böcker. Den senaste handlar om leksaker och heter En sån hade jag också! (Förlag Edition GUJ).
Övrigt: Duktig boxare.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.