Herr Hellsing och Krakel Spektakel

Yvonne Lombard
Lennart Hellsing och Yvonne Lombard har nu varit ett par sedan 50-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

IMG_8381om

Min farmor berättade för mig att när hon var ung, innan hon träffade farfar, så blev en kille kär i henne. Jag tror att de träffades på på Konstfack och hon berättade att det var lite besvärligt för han var så barnslig. Han skrev fåniga texter på rim och det var inte alls i hennes smak.

I år firar min farmor 91 år. Och mannen som en gång känt henne och varit förälskad, Lennart Hellsing, firar 95 år. Poeten och författaren till bland annat Krakel Speltakel och Kusin Vitamin, Här dansar Herr Gurka och Vykort från verkligheten. Förutom det firar han 70 år i sitt yrke. Det yrke som gjort att han förgyllt och förundrat många med sina finurliga texter.

För att fira honom så har man satt upp föreställningen Hellsingland – en vuxen-veris-ion på Stadsteatern i Stockholm, bara några hus ifrån där han bor idag. Här är det nämligen Soppteater varje vecka! Jag hade aldrig tidigare hört om detta fenomen men herregud så mysigt det är. Runt en liten scen står några bord uppställda med rödvitrutiga dukar och trevliga stolar. Här sitter publiken tillsammans med varandra, äter soppa och ser på en timmes teater. IMG_8371om IMG_8375om

Jag gick dit med Carl Johan och jag njöt hela föreställningen. Det var en repetition som vi såg denna tisdag, men det gjorde det bara ännu mer charmigt. Damerna vid samma bord bjöd oss på lakrits -mentos och när en telefon ringde vid ett bord nedanför så kunde skådespelarna artigt vänta in henne tills hon hade hittat hur man stänger av den knepiga telefonen med de små knapparna.

I föreställningen Hellsingland – en vuxen-veris-ion har man tonsatt många av Hellsings texter som han skrivit för den vuxna publiken. De handlar alla om alldeles vardagliga ting. Som skorna på gatan och deras mående och månen på himlen och hans matvanor. Hellsing har en helt otrolig talang att förmänskliga ting, och jag tror vi alla gick därifrån med ett leende på läpparna.

Om du vill gå på en föreställning med hans barnfavoriter så ska du inte missa vad som går på bio just nu. Man kan nämligen se barnfilmen Krakel Spektakel!

Och vad gäller min farmor och Hellsing så förblev deras vänskap bara ett minne. Farmor var aldrig intresserad och träffade snart min farfar. Hellsing träffade sin nu exfru, operasångaren Maaria Eira och sedan hans största kärlek, nuvarande fru Yvonne Lombard. Idag har dessa två varit gifta i över 60 år!