Hermann Göring och Carin blev blixtkära

Hermann Göring och Carin blev blixtkära

Hon levde ett högborgligt liv i Stockholm. Men Carin Göring föll rakt i armarna på en av nazi-Tysklands mest fruktade män. Hon blev Sveriges mest kända ivrare för den nya nationalsocialismen. 

eftertraktad. Carin von Kantzow var en av Stockholms skönheter på 1910-talet.
Eftertraktad. Carin von Kantzow var en av Stockholms skönheter på 1910-talet.

Som dotter till friherren och översten Carl Fock tillhörde hon adeln och rörde sig i Stockholms finare kretsar. Uppsuttna män tjusades av både utseende och vältalighet och tävlade om brunettens gunst. Baron Nils von Kantzow fångade hennes hjärta och paret fick en son. Framtiden fanns under kristallkronorna. Men Carin von Kantzows känslor tog henne någon helt annanstans. När hon den 20 februari 1920 befann sig på Rockelstad slott i Sörmland och Mary, en av hennes fyra systrar, anlände tillsammans med svågern och greven Erik von Rosen klev även en före detta tysk krigspilot med taxiflygning som aktuellt levebröd ur luftfordonet.

Kärlek vid första ögonkastet – från båda sidor.
”Du anar inte hur rar han är mot mig, så hjälpande och kärleksfull. Jag är så lycklig med honom. Han är den enda man jag kan älska och jag är ledsen över misstaget jag gjorde när jag gifte med Nils. Min Hermann är så tapper i alla de svårigheter som han har att kämpa emot”, skrev Carin senare i ett brev till sin syster Lily.

Hermann hette Göring i efternamn och i brist på anpassning till samhället efter första världskriget hade han börjat intressera sig för den nationalsocialistiska rörelsen kring den österrikiska korpralen Adolf Hitler. Det var långt kvar innan han blev fruktad som nazi-Tysklands grymme andreman. Carin rymde från Nils och åttaårige Thomas och flyttade med Hermann till Tyskland. 1923 gifte de sig i München och i november samma år i samma stad besköts Herman under den så kallade ölkällarkuppen, när Hitler och hans brunskjortor försökte ta över makten. Värken efter skottskadan resulterade i att Hermann Göring blev nerknarkad på morfin och tvångsinskriven på Aspuddens sjukhem i Stockholm hösten 1925. Den galne patientens vansinnesutbrott gjorde sjuksystrarna livrädda för att rent av bli mördade.

Det var här det började. I februari 1920 träffade Carin von Kantzow den tyske piloten Hermann Göring på Rockelstad slott i Sörmland.
Det var här det började. I februari 1920 träffade Carin von Kantzow den tyske piloten Hermann Göring på Rockelstad slott i Sörmland.

Men Hermann hade stadigt stöd av sin hustru, trots hennes familjs djupa bryderier över valet av livskamrat.
”Vi är som Tristan och Isolde. Vi har svalt kärleksdrycken och är hjälplösa, så extatiskt hjälplösa under dess effekt”, berättade Carin för systern Fanny i ett brev. Även många är efteråt mindes advokat Carl Ossbahr, som tillhörde vänkretsen i Stockholm, middagarna med paret Göring:
”Hela atmosfären i deras hem gav en känsla av något onaturligt. Ibland visste man inte vad som var verkligheten och vad som var fantasi hos Carin. Hermann gjorde vad Carin ville. Hennes önskan var hans lag. Hermann var den mest förälskade av de två, han dyrkade Carin.” Carin och Hermann var i ständigt trångmål. I Carins många brev från Tyskland till sin mamma Huldine vädjades oförtäckt om finansiellt stöd. Det trygga borgerliga livet i Stockholm hade ersatts av ett mer ovisst i ett främmande land med en trolovad med stenhård strävan efter politisk makt, ett engagemang som också påverkade Carin. Hon var inget oskuldsfullt bihang. I sina försändelser hem till Sverige berättades också om en alldeles speciell herre:

”Hitler är ett geni, en så stor man tror jag inte vi haft i världen sen hundra år. Jag dyrkar honom fullkomligt, ju mer jag ser av honom och ju mer jag ser hur klok och beskyddad han är. Hitler är oförfalskad, full av sanningskärlek och glödande tro. Jag tror och känner att hans tid kommer.” Eftersom Hermann Göring var efterlyst för medverkan i kuppförsöket i München, och likaså hans svenska fru, tvingades paret att fly utomlands, till Österrike och Italien och sedan till Sverige. Våren 1925 bosatte sig Hermann och Carin på Odengatan 23 (nuvarande 27) i Stockholm. Året efter utlystes amnesti för de som deltagit i ölkällarkuppen. Men först 1928 flyttade paret tillbaka till Tyskland, då Herman omedelbart blev ett toppnamn i det nybildade Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet.

inga duvungar. Efter att ha utvisats från Österrike hamnade Carin och Hermann i Italien. Den här bilden i Venedig togs av en gatufotograf.
Inga duvungar. Efter att ha utvisats från Österrike hamnade Carin och Hermann i Italien. Den här bilden i Venedig togs av en gatufotograf.

Hennes makes förtrogenhet med Adolf Hitler gjorde Carin till en av få kvinnor i nazisternas inre krets. Hermann skötte kontakterna med industrierna och storkapitalet och tog gärna draghjälp av sin hustrus skönhet och karisma. Då Hitler inte var gift sågs Carin som nazismens första dam. Führern kallade henne för ”nationalsocialismens maskot”. Carin Göring fick aldrig uppleva Tredje rikets uppgång och fall. 1930 lades hon in på ett tyskt sanatorium, men det hindrade henne inte från att vara en livlig nationalsocialistisk anhängare. ”Här är nästan hitlerianskt, judar mottagas här inte. Och det är så skönt och fridfullt i detta judefyllda land”, meddelade hon besökarna. Carin led av ett medfött hjärtfel och på hösten året därpå fick en hon en hjärtinfarkt och avled. Dagen innan hade hon medverkat vid sin mors begravning i Stockholm.

”Vad livet blivit underligt, så annorlunda än jag tänkte mig, så mycket djupare och smärtfullare. Det fanns nästan ingenting kvar mer av mig själv som jag var, drömmande, ömtålig, överkänslig. Jag har blivit så härdad och mitt hjärtas hölje så hårt”, hade Carin berättat i ett brev till sin mor den 8 september 1930. Sonen Thomas von Kantzow, som mer eller mindre lämnades vind för våg av sin mamma, kom aldrig över sveket. ”Tänk så oförskyllt olyckligt mitt liv blev”, meddelade han ofta omgivningen. I Leonard Mosleys kända Hermann Göring-biografi från 1974 beskrivs Thomas som ”en av de sorgsnaste människor jag någonsin har mött, han dog besviken efter att förstört liv”.

På sin 43-årsdag den 21 oktober 1931 fördes Carin Göring till sin sista vila i familjegraven på Lovö kyrkogård i Stockholm. Men hennes man ville ha sin älskade i Tyskland. Sommaren 1934 grävdes Carins kista upp och fördes till Carinhall utanför Berlin. Hermann hade låtit bygga om en gammal jaktstuga till ett avgudatempel fyllt med bilder och annat till hustruns minne. Vid den andra jordfästningen var Hitler en av de närmast sörjande under ceremonin. Göring återgav Carins död som en händelse som fick honom att släppa alla hämningar, vilket senare skulle visa sig betyda åtskilligt.

1951, efter att Hermann Göring sex år tidigare gett order om att Carinhall skulle sprängas innan Röda armén nådde fram, hittades en kropp som man trodde var Carins. Den kremerades och askan fördes i hemlighet tillbaka till Lovön. 40 år senare upptäcktes en tidigare okänd kista i Carinhalls ruiner och efter rättsmedicinsk identifiering av benrester framkom att den och ingen annan var Carins kista. Slutligen låg nazisternas första dam begravd i Stockholm.
Fotnot: Tristan och Isolde är huvudfigurer i en keltisk medeltida saga och riddarroman, bland annat berättad av den franska 1100-talsförfattaren Marie de France.
Källor: Carin Göring skriver hem (Björn Fontander, Carlsson Bokförlag, 2009), Carin Göring – Nazitysklands svenska ikon (Populär Historia 2002), Wikipedia.

sprängdes. Hermann Görings lantegendom Carinhall, gav han order om att spränga för att inte hamna i Röda arméns händer.
Sprängdes. Hermann Görings lantegendom Carinhall, gav han order om att spränga för att inte hamna i Röda arméns händer.

Fick en son i första giftermålet
Namn: Carin Göring (född Karin Axelina Hulda Fock).
Född: 21 oktober 1888 i Stockholm.
Död: 17 oktober 1931 i Stockholm.
Barn: Sonen Thomas, född 1912–död 1973 (i äktenskapet med löjtnanten och baronen Nils Gustaf von Kantzow).
Känd för: Var den tyska militären, politikern och nazisten Hermann Görings första hustru 1923–1931.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.