Hemskt mord födde bevingat ord

Hemskt mord födde bevingat ord

Sannolikt har bara en apotekare i Sverige mördats på sin arbetsplats. Men ingen dömdes för Johan Erik Hallbergsons tragiska död. Det så kallade Hammarbymordet engagerar än i dag.

EKO I PRESSEN. Hammarbymordet fick stor uppmärksamhet i landets tidningar som noga följde fallet.

Det var den 1 december 1913. Vid åtta på kvällen befann sig apotekaren Johan Erik Hallbergson på bottenvåningen i sitt apotek i Hammarby i Väsby socken, dagens Upplands Väsby. På övervåningen bodde familjen med hustrun Märta och fem barn, födda mellan 1901 och 1912. Familjen hörde plötsligt rop på hjälp från apoteket. Hallbergson kom upp från trappan och sa att ”det är någon galning där nere”. Sedan svimmade han och återfick aldrig medvetandet. Barnflickan Ebba Larsson skickades efter hjälp, men överfölls av mördaren som var kvar i apoteket.

KYSS CARLSSON. Genom ett gediget arbete lyckades försvarsadvokaten Axel Carlsson få de misstänkta italienarna frikända.

Den vettskrämda och svårt skadade Ebba slet sig loss och sprang till ett grannhus där man ringde efter hjälp. När läkaren kom till apoteket kunde han konstatera att Hallbergson var död efter ett djupt knivhugg i bröstet. Men inget var stulet i apoteket, varken pengar eller läkemedel. Johan Erik Hallbergsson var född 1863 i Strövelstorp i Skåne. Han avlade apotekarexamen 1886 och tog hand om apoteket i Hammarby 1908. Hammarby apotek hade öppnats 1867, och var ett mindre apotek med en tjänstgörande farmacie kandidat förutom apotekaren. 

HUVUDVITTNET. Barnflickan Ebba Larsson knivskars svårt av mördaren, men lyckades ta sig till ett grannhus.

Apoteksbyggnaden låg vid stora landsvägen mellan Stockholm och Uppsala och att sköta verksamheten var ett tufft uppdrag för familjen eftersom apoteken skulle vara tillgängliga även nattetid för akuta behov av mediciner. Märta Hallbergson var den första kvinnan i Sverige som avlade farmacie kandidatexamen och tjänstgjorde i apoteket som makens medhjälpare. Polisutredningen som följde efter mordet är en ren skandal. Brottsplatsen spärrades inte av, vilket innebar att polishunden, en nymodighet vid denna tid, hade problem att få upp något spår. När den ändå fick vittring lät man bli att undersöka det hus som hunden markerade. Någon rättsmedicinsk undersökning genomfördes inte före begravningen så kroppen fick grävas upp igen. Hallbergson ska också ha hållit en flaska nervdroppar i handen när han kom uppför trappan, men detta och andra spår försvann i hanteringen.

MÖRDAD. Apotekaren J-E Hallbergson blev 50 år.

Kronolänsman Hasselhuhn närde teorin att en luffare låg bakom dådet – och förstärkte på egen hand Ebba Larssons bild av mördaren, till exempel att han haft slitna skor. Fallet fick en enorm uppmärksamhet i tidningarna, och landets farmaceuter samlade in 26 000 kronor till familjen Hallbergson vilket motsvarar 1 250 000 kronor i dagens penningvärde. Efter några dagar arresterades två italienare, Biagio Valente och Giuseppe Jaconelli, som försörjde sig genom att vandra omkring och spela dragspel och sälja ballonger. Valente erkände dådet, medan Jaconelli nekade. Valente erkände flera gånger och i olika versioner. Han var uppenbart ”svagsint” för att använda tidens språkbruk och dessutom visade det sig att italienarna varit på annan plats vid mordet. De blev frikända i domstolen efter ett skickligt arbete av försvarsadvokaten Axel Carlsson som därmed förhindrade ett justitiemord. När Valentes mamma handgripligen ville tacka domaren uttalade han de bevingade orden ”kyss inte mig, kyss Carlsson” som överlevt genom decennierna.

FRIAD. Biagio Valente erkände mordet, men friades.

Ingen har dömts för mordet som blivit en klassiker i svensk kriminalhistoria på grund av de speciella ingredienserna. År 1924 pekades en läkare ut för mordet, men han stämde uppgiftslämnaren för förtal och vann. Yngve Lyttkens gav 1952 ut boken Hammarbymordet där han pekar ut en ”galning” som bodde nära apoteket vid tiden för mordet. För denna teori talar att det inte var ett planerat rån som gick fel, mördaren stannade ju kvar på platsen, men tog ändå inga pengar eller något annat. Han bodde dessutom i det hus som polishunden sökte sig fram till, och efter mordet lär han inte ha synts till i bygden igen. Mot teorin talar att han var känd i bygden, och Ebba Larsson borde därför ha känt igen honom. Mannen dog intagen på mentalsjukhus 1928. Märta Hallbergson flyttade senare till Norrköping, där hon arbetade på apoteket Östgöta Lejon. Hon avled 1953. Apotekshuset står kvar än idag och rymmer bland annat ett kafé.

FRIAD. Giuseppe Jaconelli nekade till mordet och friades.

Leif GW Persson berättar om mordet
Hammarbymordet har kommenterats av bland andra Leif GW Persson. Gå in på www.youtube.com och sök på ”Hammarbymordet” så kan du se och höra Leif på plats i apotekar­huset berätta historien på sitt speciella sätt.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.