Harry Brandelius – 1900-talets stora plattcharmör

Harry Brandelius – 1900-talets stora plattcharmör

Med sitt trivsamma darr på rösten och sin käcka utstrålning var Harry Brandelius en av Sveriges största 1900-talsartister. Under andra världskriget blev han hjälte då han smugglade krigsdokument från Norge.

När underhållningsbranschen 1990 röstade fram århundradets schlagerartist blev Harry Brandelius den självklare vinnaren. Visserligen fanns det många artister att välja bland, men ingen hade hållit sådan hög klass, arbetat lika hårt och bibehållit sin popularitet under så lång tid. Då Gröna Lund 1983 fyllde 100 år var Harry Brandelius en av artisterna. 50 år tidigare, vid nöjesfältets 50-årsfirade, stod han även på scenen. 

Kändistätt. Harry Brandelius med Sven Jerring och Carl-Anton.

Den blivande schlagerstjärnan föddes på försommaren 1910 i Stockholm. Föräldrarna var inte gifta. Fadern, redaktören och fondmäklaren, Tord Brandelius familj motsatte sig äktenskapet med den enklare frisörskan Hanna Olsson, och länge gick sonen under namnet Harry Olsson. Paret gifte sig aldrig utan separerade, vilket gjorde att Hanna under långa perioder var ensam med att ta hand om Harry och hans bror. Det gjorde hon samtidigt som hon drev en egen frisörsalong. Till barnens glädje kom faderns nya familj bra överens med Hanna, och familjerna umgicks ofta. Det var när Harry fyllde femton som Tord Brandelius tyckte att sonen borde överta hans namn, och så fick det bli. 

Av de två bröderna var storebror Erik den skötsamme, och han blev senare en skicklig advokat. Harry var ett busfrö som likt Anderssonskans Kalle terroriserade grannskapet med sina upptåg. Men han hjälpte också sin mor på salongen, med att tvåla in hakorna på gubbarna. Trots bus och en medfödd lathet hade han gott läshuvud och fick så bra betyg i skolan, att han kunde tjäna extra genom att hjälpa andra med matte och geometri. Lustigt nog fick han underbetyg i sång, som tycks ha bottnat i en konflikt med läraren snarare än i bristande tonsäkerhet. Betygen räckte till handelsinstitutet Schartau, och efter två år ryckte han in i det militära. Det var där han tog de första stegen mot underhållningsbranschen. Han fick chansen att 1930 delta i de revyer som anordnades i Sim- och Idrottsklubben Hellas regi. Där lärde han känna Rune Halvarsson och Åke Söderblom, och kom att spela mot de blivande stjärnorna i en lång rad allmogepjäser, oftast i rollen som storbonde med kudde på magen. Dagtid tjänstgjorde han efter sin militärtjänst som kontorist på Palmolive, ett arbete Harry vantrivdes med.

1932 hade Åke Söderblom börjat arbeta för Radiotjänst. Han hörde av sig till Harry för att höra om han var intresserad av radiokabaret. Det var han, och strax därefter ordnade Söderblom Brandelius första grammofoninspelning, som sångare i Folke Anderssons orkester, med Midt i natten (Miss i nassen). På den vägen kom han att träffa kapellmästaren Sune Waldimir, som han samarbetade med fram till 1937, som refrängsångare i hans radioorkester. Han fick även chansen att spela in skivor på Husbondens röst. Försäljningen gick trögt, men tack vare att inspelningschefen Vera Åkerman tyckte om honom fick han fortsätta som plattcharmör. Det var däremot inte möjligt för Harry att livnära sig på sången. En kort tid var han försäljare hos Carl Lamm, innan han började driva en schampofirma. Därefter startade och drev han Stockholms Resebyrå. I och med denna blev han Sveriges första charterarrangör, och han deltog själv som reseledare på många av resorna. Trots att han saknade kännedom om de städer som besöktes lyckades han genom sin charm och vältalighet göra resebyrån populär. Han hade ärvt sina föräldrars driftighet, och hade han inte slagit igenom som artist hade han troligen blivit en framgångsrik försäljare. Fortfarande vågade han inte satsa fullt ut på musiken, men hans popularitet växte. Skivinspelningarna och radioarbetet med Sune Waldimir gjorde att folkparkerna hörde av sig, och han började turnera på helgerna. Det stora genombrottet kom 1938, då han sjöng in en rad melodier som med tiden blev svenska klassiker, Han hade seglat för om masten och Med en enkel tulipan. Det är sånger som letat sig in i den svenska folksjälen. Flera av hitsen hade sjömanstema. Harry hade själv inte någon erfarenhet av hav och segel, men sjömanstemat var vid den här tiden populärt och iförd vit matrosuniform gav sig Harry ut på turné i folkparkerna.

Tre virtuoser. Harry Brandelius uppträder på 1950-talet med Calle Jularbo och Alice Babs.

Alltmer populär kom han att slå publikrekord och skivorna sålde som smör. Han medverkade även i fyra filmer, varav tre hade med havet att göra. Men han var inte älskad av alla – till exempel skrev Karlskoga Tidning under en av hans vinterturnéer mot slutet av 1930-talet: ”Först när man ser och hör Harry Brandelius förstår man hur långt nöjeslivets dekadens har fortskridit”. Vid den här tiden gick det också rykte om att Brandelius var nazist och spion. Ett klargörande i Social-Demokraten förbättrade läget, men ryktet höll i sig länge. Populariteten som estradsångare gjorde att Harry slutligen vågade sälja sin resebyrå och bli artist på heltid. Genom sina resor i Europa hade han sett vartåt det barkade, så han var inte förvånad när kriget kom. Dessvärre ledde det också till beredskapstjänst, just som han var på toppen av sin popularitet. När han muckade ett år senare var han inte längre aktuell som artist. För att väcka liv i karriären genomfördes en USA-resa, där han framträdde på svenska föreningar. Tillsammans med fortsatta skivinspelningar gjorde amerikaturnén att han återigen blev ett namn.

Nazistryktena skulle dock återkomma. 1941 befann han sig på turne i det ockuperade Norge. Han märkte att publiken blev allt mer reserverad och till slut bemötte honom med iskyla. Snart förstod han att det gamla ryktet om sympati för ockupationsmakten hade hunnit till grannlandet. Trots förnekanden i en quislingtrogen tidning svek publiken, så vid ett tillfälle deklamerade han tydligt från scenen att han inte var nazist, aldrig hade varit det och aldrig heller tänkte bli det. Jublet var öronbedövande. Detta ledde till att han blev utsparkad från Norge, men samtidigt nådde han in i norrmännens hjärtan. När några norska vänner bad honom smuggla ut hemliga kartor med tyska befästningar till brittiska legationen i Stockholm gick han med på det. Likadant gjorde han i Danmark 1943. När han återkom till Norge 1945, efter kapitulationen, hyllades han som en hjälte. Under kriget spelade Harry in sin största framgång, som sedan dess alltid förknippas med honom: Gamla Nordsjön. Denna sjömansbit, som egentligen endast heter Nordsjön, skrevs av författaren Martin Nilsson och spelades in så tidigt som 1931 av John Wihelm Hagberg. Men det är i Brandelius version den har blivit mest populär. Efter kriget fick han också äran att spela in den låt som kommit att förknippas med freden: Det har kommit en båt med bananer. I efterkrigstidens Sverige var Harry Brandelius en av de flitigaste underhållarna. Han arbetade med Thor Modéen, Gus Dahlström och Douglas Håge. Populära var turnéerna med Calle Jularbo i Norge under 1950-talet. Det lyckade samarbetet fick dock ett tråkigt slut, då Brandelius tröttnade på Jularbos ilskna fru Sally, som han menade lade sig i för mycket och behandlade maken illa. Med sin dåvarande fru, dragspelerskan Ingalill Rossvald, turnerade Harry i Finland, Danmark och för svenska emigranter i USA. Hos emigranterna var han särskilt populär, kanske för att hans skälvande, trygga stämma påminde om hemlandet. 

Han blev även programledare i både radio och tv, och nådde stora framgångar med teveprogrammet Storstugan. Under en kort tid var han också på Radio Nord, där han under namnet Harry på däck spelade skivor. Problem med rykten skulle återkomma, som när en tidning skrev att han bodde i Spanien på grund av skatteproblem, och att han var Francoanhängare. Men någon skatteflykting var han knappast, för tillsammans med sin tredje fru Eva flyttade han till ett anspråkslöst litet torp i Lammhult i Småland. Där bodde de fram till Evas död, då Harry flyttade tillbaka till Stockholm. På ålderns höst uppträdde han ofta på Danmarks- och Finlandsfärjor, gärna tillsammans med klassiska svenska artister som Bertil Boo och Thory Bernhards. De kallade sig då Good Old Gubbs.  Även om han aldrig var någon ”äkta” sjömanssångare, som Lasse Dahlqvist, blev Harrys visor om havet populära på färjorna. Mest känd för sina schlagers var det många som förvånades när han framträdde på en rad visfestivaler mot slutet av sitt liv. Men Harry hade sjungit såväl skillingtryck som Dan Andersson under många år, och en helt ny publik fick nu lära känna hans säregna röst. Harry Brandelius fortsatte att arbeta långt upp i åttioårsåldern och medverkade på visfestivaler så sent som året innan sin död, 1994.

Röstades fram som 1900-talets schlagerartist
Namn: Harry Torbjörn Brandelius.
Född: I Stockholm 14 juni 1910.
Familj: Han var gift tre gånger, först med Gun Brandelius, Ingallil Rossvald och Eva Brandelius. Han fick fyra barn med Ingallil Rossvald.
Yrke: Schlagersångare och 1990 korades han till århundradets schlagerartist. 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.