Här visas musikhistoria!: Unika bilder på Gröna Lunds artister

Här visas musikhistoria!: Unika bilder på Gröna Lunds artister

Stora scenen på Gröna Lund fyller 90 nästa år och här har världens största artister uppträtt. – Jag snackade gitarr­teknik med Jimi Hendrix, minns Claes af Geijerstam när ABBA-museet invigde en stor bildutställning.

Den första riktiga världsstjärnan var nog Jussi Björling som trollband publiken på Gröna Lund 1934. Sedan har de kända och älskade artisterna framträtt på löpande band: Louis Armstrong, Zarah Leander, Orup, BB King, ABBA, Iggy Pop, Miles Davis, Lill-Babs, Evert Taube, Tina Turner, Bob Marley (har publikrekordet, 32  000 vid konserten 1980), Jimi Hendrix och många andra.

Mångsidig. Clabbe af Geijerstam har varit med om det mesta på Gröna Lund. Här framför en bild från 1975 där han är ljudtekniker åt ABBA.

Fotografier på 250 svenska och utländska artister, ljudklipp och filmsnuttar från stjärnornas uppträdande genom åren visas nu i en utställning på ABBA-museet, granne till Gröna Lund i Stockholm. På utställningen finns också många av de klassiska konsertaffischerna. Utställningen heter Gröna Lund Backstage (bakom scenen) därför att de fint inramade bilderna inte varit tillgängliga tidigare för andra än artisterna och scenpersonal bakom scenen.

– Fantastiskt kul att vi nu kan visa denna musikhistoriska skatt för allmänheten, säger Ingmarie Halling, ABBA-museets chef. Detta är en världsangelägenhet!

Vilken favorit har du bland alla artisterna?
– Det får bli The Eagles som uppträdde på Gröna Lund 1977, säger Ingmarie Halling efter kort betänketid. Hotel California heter gruppens världshit om ni har glömt det. Folkkära och ständigt aktuella Barbro Lill-Babs Svensson får många minnen från Gröna Lund när vi träffas på den stora invigningen tidigare i sommar.
–  Den där bilden gör mig rörd, säger hon, och pekar på sig själv från 1979. Där har Lill-Babs på sig en röd näsa och framför den älskade melodin Bli en clown.
 – Evert Taube lär ha sagt att en kväll på Gröna Lunds stora scen är större än en plats i Svenska Akademien, säger ABBA-legendaren Björn Ulvaeus. Det tycker jag är bra sagt! En sommarkväll på Gröna Lund med ABBA hade han inte velat byta ut mot nånting annat i konsertväg.

Ingmarie Halling, ABBA-museets chef.

Det finns en speciell atmosfär och publikkontakt på Gröna Lund som lockar artister från hela världen och får dem att återvända.
– Jag är stolt över att vara en del av den historien, säger Ola Salo och tittar på en bild av sig själv och gruppen The Ark när de gör sin sista spelning någonsin 2011. Den kanske mångsidigaste av alla artisterna på och kring scenen genom åren är Claes ”Clabbe” af Geijerstam. Sångaren, med bakgrund i gruppen Ola & The Janglers, hade en egen show 1971, var ljudtekniker åt ABBA 1975 och ledde populära radio- och TV-programmet Opopoppa från bland annat Gröna Lund under åren 1964–1972. Han berättar om ett annat roligt minne.
– Jag blev ombedd av tidningen Kamratposten att intervjua Jimi Hendrix vid en av hans spelningar. När jag kom in bakom scenen satt han där och vi snackade mycket om gitarrteknik. Han var ju fenomenal och det var mycket intressant, men jag vet inte om intervjun nånsin blev publicerad!

På utställningen kan du också gå in i en modell av Gröna Lunds stjärnloge och se soffan där artister suttit och väntat på att få gå upp på den stora scenen.

Svängigt. Underbara Swe-Danes fick scenen att gunga 1958.

Namn: Gröna Lund Backstage.
Var: På ABBA-muséet nära Gröna Lund i Stockholm.
Visas: Till den 20 december.
Mer information och öppettider: www.abbathemuseum.com
Abba-muséet är en del av Pop House Stockholm, läs mer på www.pophouse.se