Här kan du klä dig som en filmstjärna

Här kan du klä dig som en filmstjärna

www.independentkostym.se

I ett magasin i Frihamnen i Stockholm döljer sig en klädskatt. Här trängs glitter och glamour med v-jeans och Tarzanbadbyxor. Independent Kostym klär dagens skådisar i gamla stjärnors elegans. 

IMG_7692omDe jättelika magasinen i rött tegel tornar upp sig i Frihamnen i Stockholm. Här har gods bevarats sedan början av 1900-talet. I dag gömmer sig hundratusentals filmhistoriska plagg i Magasin 5.
– Då filmeran startade i Sverige så började man också spara kläderna, berättar Lotta Sjöström.
Alla plaggen kommer från klädmagasin runt om i Sverige. Operans, Riksteaterns och Svensk Filmindustris välkända kostymer trängs i gångarna. Här samsas Gaby Stenbergs 1960-talskappa, Kjerstin Dellerts färgglada tyllkjol från 1950-talet, Birgitta Anderssons prickiga shorts från Jönssonligan på Mallorca och kläder från Ingmar Bergmans storfilm Fanny och Alexander. Alldeles intill hänger en rock med snirkliga handbroderier.
– Det här är vårt äldsta plagg, berättar kostymören Roger Janson och drar fingrarna varsamt över brodyren. Tyget är från 1700-talet och en gång i tiden har det varit en kjol. Den måste ha sytts om till rock när den blev alldeles för utnött nedtill.

Independent Kostym startade för sju år sedan. I den 1 800 kvadratmeter stora lokalen hjälper kostymörerna Lotta, Roger och Amanda Martinez både storfilmsmakare och privatpersoner att botanisera bland kläder och hyra plagg från alla tänkbara tidsepoker.
– Ibland är det svårt att lista ut exakt var vissa kläder kommer ifrån. När en svensk gammal långfilm sänds på TV så sitter vi alltid och spanar efter plagg som vi förhoppningsvis känner igen, berättar Amanda.
Detektivarbetet gör att kläder kan återfå sin plats i filmhistorien. Som den gången då Roger såg ett välkänt plagg flimra förbi.
– Rätt som det var så dök den upp. Det var Edvard Persson som hade en väst på sig i Kalle på Spången från 1939. Jag visste att vi hade den här!

Äldsta plagget. En vacker rock från 1700-talet.
Äldsta plagget. En vacker rock från 1700-talet.

Teater- och balettplaggens historia är lättare att spåra. På nästan varje kostym sitter en etikett fastsydd med en handskriven beskrivning.
– Det är alltid lika spännande, säger Lotta och vänder upp insidan av en vit, skör flickklänning. Här är namnet på den som har burit den och i vilken föreställning. Här står det Nötknäpparen, år 1957. Visst är klänningen fantastisk!
Lotta, Amanda och Roger rör sig vant runt i den enorma garderoben. Från den historiska delen av klädförrådet går det att hyra medeltida plagg från filmen Arn – Tempelriddaren och drömska skapelser från Operans Spader dam från 1973. I den moderna delen flimrar 70-talet förbi med sina utsvängda jeans, 60-talets färgsprakande klänningar och 50-talets vida kjolar. Långt in bland de trånga gångarna skymtar 40-talets glamourkläder med böljande tyg, axelvaddar och smala midjor.
– Det märks att kläderna skapades under krigsåren. Många plagg behövde återanvändas och gjordes om, herrkostymer syddes om till damdräkter. Och man sydde på kragar som var enkla att byta.

Roger tar försiktigt fram en rödrostig klänning i tunt tyg.
– Det här var min mammas bröllopsklänning. Den var vit innan men bröllopsklänningar färgades gärna om under 1940-talet för att kunna användas igen.
En annan klassiker är Tarzanbadbyxorna från 1950-talet med öppen resår vid höften som visade lite hud.
– De är så underbara att man bara dör, skrattar Roger och visar upp ett par blå badbyxor. De fick gärna vara i leopardtyg men de här är de man fick låna på badhuset under 50-talet om man inte hade några egna eller glömt sina hemma.

här hänger historia. Bakom entrén till Independet Kostym gömmer sig hundratusentals ­historiska och vackra plagg.
här hänger historia. Bakom entrén till Independet Kostym gömmer sig hundratusentals ­historiska och vackra plagg.

Det är inte bara kläder med stjärnglans som samlas på arkivet. Independent Kostym tar även emot kläder från privatpersoner. En dag tog Roger emot ett samtal från en äldre dam.
– Hon ringde och frågade om vi var intresserade av ”det som fanns på vinden”. Jag åkte ut till henne och när jag kom upp på vinden ryste jag till i hela kroppen.

På vinden gömde sig vackra klänningar som hon en gång i tiden hade sytt själv. Dessa hundraåriga kläder finns inte att hyra på Independent Kostym, de bevaras i ett alldeles särskilt arkiv. Där finns också sköra kläder från 1920-talet och vackra gula skor från 1700-talet.
– De här 1920-talsklänningarna är handsydda i sidenchiffong och bär på tunga pärlor. De går sönder bara man tittar på dem. Men de används i stället som inspiration till nya kostymer, berättar Roger.
Det går tydliga trender i vilket decennium som är populärast. När det brittiska kostymdramat Downton Abbey hade premiär så hyrdes många sekelskiftsinspirerade klänningar ut och när The Great Gatsby-filmen kom 2013 blev 1920-talet hett igen.
– Men vissa teman dör aldrig ut, som Studio 54, disco-eran och glamour, skrattar Lotta.
När de äldre plaggen hyrs ut är det särskilt viktigt att de ständigt sköts om ordentligt.
– Det är ju ett kostymförråd så kläderna är ju till för att användas. Men ibland när det är för slitet så tar vi vara på det som är kvar och syr om dem helt och hållet, berättar Lotta.

För att få tips och inspiration har Independent Kostym ett bibliotek fullt med tidningar och gamla böcker. Boken Svenska Folkdräkter av Nordiska museet från 1907, Aktuellt från 1972 och tidningen Textilbranschen från 1964 står på rad i hyllan.
– Vi har även många äldre modetidningar. Men de flesta människorna såg inte ut som i annonserna så det kan vara smartare att kika i Elloskatalogen, menar Roger.

oburen. Något så ovanligt som en oanvänd hatt från Dior 1964, med tillhörande hattask.
oburen. Något så ovanligt som en oanvänd hatt från Dior 1964, med tillhörande hattask.

I böckerna finns även bra tips och tvättråd till plagg.
– Man måste vara försiktig med gamla kläder. Under 50-talet tvättade man inte lika ofta som i dag. I stället vädrade man varje gång man hade använt ett plagg, berättar Lotta. Om det finns en fläck så handtvättar vi hellre med diskmedel än med tvättmedel, då det är skonsammare.

Alla dessa ovärderliga plagg samlade på ett och samma ställe kan göra en lite nervös. Men personalen är alltid noga med att dubbelkolla att strykjärn och annat är avstängt innan de går hem. Därefter är det fritt fram för magasinets alla spöken.
– Jo, nog spökar det här. Är man ensam hör man hur det rasslar i galgarna och det kommer underliga ljud från gångarna. Men det är nog bara snälla skådisspöken som är  glada över att deras kläder får fortsätta att vara med på fest och film, säger Amanda.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.