Hans och Claes-Håkan om roliga musikresor: ”Stjärnorna träffade gärna oss”

Hans och Claes-Håkan om roliga musikresor: ”Stjärnorna träffade gärna oss”

Barndomsvännerna Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson i Frillesås förenades tidigt av rockmusik och skivsamlare. På köpet kom de en rad av tidens stora stjärnor in på livet.
– Vi hängde med Jerry Lee Lewis i Göteborg, berättar Hans Webeck.

Hemma hos Hans Webeck i Frillesås är det gott om 50-talsnostalgi. Signerade LP-skivor, amerikanska bilar och modell av en Opel som Hans körde en gång. Men framförallt surrar det mysiga huset av historier om Hans och vännen Claes-Håkan Olofssons alla möten med musikens stjärnor, framför allt de som var knutna till det legendariska skivmärket Sun Records i Memphis, Tennessee.

Unga rockfantaster på jakt efter skivor och musiker för runt 50 år sedan.

Skivmärket, som ägdes av Sam Phillips, grundades 1952 och här debuterade artister som Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins och Jerry Lee Lewis.
– Rocken och dess förgreningar i country och blues blev vårt stora intresse, säger Claes-Håkan och Hans i sina tuffa T-shirts, när vi slår oss ner vid kaffebordet. Frillesåsgrabbarna som i dag är i 70-årsåldern har odlat sin passion för musiken i 60 år. Hans Webeck fick en radiogrammofon av föräldrarna julen 1957 och Claes-Håkan och hans bror kom på besök.
– När vi kom över singeln Jailhouse Rock med Elvis fanns ingen återvändo, säger Claes-Håkan. I fjol kom de ut med en uppmärksammad bok om musikerna på Sun Records och deras möten med dem. Kompisen och reklammannen Kenneth Claesson hjälpte dem med produktion av bok och reklammaterial. De berättar flitigt om sina minnen på olika tillställningar.
– De bara öste på med bilder och berättelser, säger Kenneth om boken och skrattar. Hans och Claes-Håkan var ”bara” skivsamlare först, men började 1969 att resa till konserter där idolerna uppträdde. Först ut var countrystjärnan Buck Owens som uppträdde i Oslo. Sen rullade det på.
– Det gick att komma nära stjärnorna på den tiden, säger Hans. De var inte omringade av vakter och PR-folk. Vi häckade på artisternas hotell och hade med oss väskor med skivor och prylar för att visa att vi var riktiga fans. Stjärnorna tog sig tid och jag tror inte vi mött en enda otrevlig artist.

HELLO DOLLY. Claes-Håkan med Dolly Parton 1976.

När Dolly Parton uppträdde på en countryfestival 1976 i Göteborg lyckades grabbarna smuggla in sig själva i bussen som hämtade countrysångerskan på flygplatsen.
– Vi visade henne den första skiva hon spelat in, säger Claes-Håkan. Hon hade själv glömt bort inspelningen från 1957!
– Vi fick adressen till hennes kontor i Nashville. Där träffade vi hennes man som undrade om vi hade nåt för oss på kvällen, säger Claes-Håkan. Det hade vi såklart inte efter en sådan fråga och fick två biljetter till en TV-show med Dolly.

Jerry Lee Lewis träffade de flera gånger, bland annat bakom scenen i Scandinavium i Göteborg 1972 och på Hotel Rubinen vid samma tillfälle när Jerry Lee slog sig ner vid pianot med Frillesåsfansen samlade runt omkring.
– Kom upp till konserten i Stockholm också, sa han, och det gjorde grabbarna. De träffade legenden i Kungliga Tennishallen.
– När han kom glidande i sin limousine så vinkade han till oss, säger Hans.

SPEXAR. Carl Perkins kanske demonstrerar en Blue Suede Shoe som han gjorde succé med på 50-talet. Bilden från 1986.

Carl Perkins är en annan favorit i Frillesås. Under en USA-resa 1976 där de spårade sig fram till olika möten med kända Sun Records-musiker fick de veta att han skulle uppträda på en privat klubb i Somerville, Tennessee.
– Vi fick sitta med hans familj och lyssna på Carl och hans band, C.P. Express. Ett härligt minne, säger Hans och Claes-Håkan.
– Dagen efter gjorde vi ett kort besök hemma hos Carl i Jackson. Hans fru lämnade då över hans nya LP The Carl Perkins Show som Carl signerat, berättar Hans.

Tio år senare återknöt de kontakten när Carl Perkins uppträdde i Göteborg och tog emot på Hotell Victor där han avspänt skojade framför kameran och tog av sig skorna. Little Richard som var den kanske vildaste av alla på scenen träffade Hans och Claes-Håkan 1975 på en presskonferens i Göteborg som de lyckats komma in på.
– Han satt med sin pojkvän Candy bredvid sig och när vi 15 år senare visade honom bilderna gav han oss sin adress och bad oss skicka bilderna, säger Claes-Håkan. 

Men Elvis träffade ni aldrig?
– Nej, vi var utanför hans bostad Graceland i Memphis och skulle väl ha kunnat klättra över muren och knacka på, men det gjorde vi inte, säger Claes-Håkan.

Men deras minnen av en lång rad musiker räcker länge. Boken Artister som har träffat oss bjuder på initierad läsning om inte bara de allra mest kända namnen utan också om musiker som Charlie Feathers, Warren Smith och Linda Gail Lewis, syster till Jerry Lee. Rock on!

Rolig bok med färgstarka musiker
Titel: Artister som har träffat oss.
Författare: Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson.
Förläggare: Kenneth Claesson.
Köpställe: www.artistnostalgi.se
Fem musiktips när du läser: Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson tipsar om fem låtar.
Honey don´t, Carl Perkins. Bonnie B, Jerry Lee Lewis. Mean little mama, Roy Orbison. Rebound, Charlie Rich. I´m Left You´re Right She´s Gone, Elvis Presley with Scotty and Bill. 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.