”Hållbart och tidlöst mode är alltid inne”

”Hållbart och tidlöst mode är alltid inne”

I Linda Lindgrens syateljé på Östermalm får gamla kläder nytt liv. Hon blandar friskt och låter gammalt möta nytt och tvärtom. Hennes stora klipp var då hon köpte en hel butik och blev ägare till 500 hattar.

Modedesignern Linda Lindgren beskriver det som att hon lägger kläderna på operationsbordet och ger dem en sista chans. Runt hennes hals svajar ett måttband och hennes lockade frisyr är som tagen direkt ur en 1950-talsfilm. I folkmun kallas hon för Vintage Doktorn och på ateljé O.L.D fixar hennes flinka fingrar till kläder som annars skulle ha glömts bort.
– Det är så onödigt med slit- och slängsamhället. Precis som förr kan man ta vara på det man har, tycker  Linda och drar fingrarna över ett rutigt tyg.

I det färgglada rummet hänger vintageklänningar tillsammans med fotografier på kända kunder som Edward Bloom och The Hives. Hit kommer folk för att få specialdesignade kläder eller för att få en gammal pärla att glänsa igen. Magin sker i rummet längst in i ateljén. Där står symaskinen uppställd och på ”operationsbordet” ligger en vit spetsklänning. Ovanför kläs hyllorna av hattaskar och lådor.
– Här är mina skatter, säger Linda andäktigt och plockar fram en grå liten ask. När hon öppnar locket kikar snirkliga broscher och smycken från 1920-talet fram. I en annan låda finns band och knappar från 1950-talet.
– Tänk, det här är saker som skulle ha slängts men för mig är de riktigt värdefulla. Med hjälp av dessa gåvor från äldre kunder är det möjligt att sy om vintagekläder och ge nya kreationer en känsla av klassisk glamour.
– Jag ser till att alltid skriva ner berättelsen bakom varje brosch och band så att det kan följa med kunden hem, ler Linda. O.L.D-andan handlar om att historien ska få gå vidare.

Ögonen går i korsett. I den färgglada ateljén hänger vintageklänningar bredvid utsökta korsetter. Här arbetar Linda tillsammans med korsettmakaren Viola Lahger.
Ögonen går i korsett. I den färgglada ateljén hänger vintageklänningar bredvid utsökta korsetter. Här arbetar Linda tillsammans med korsettmakaren Viola Lahger.

Intresset för nostalgi fick hon tidigt. Som barn bodde Linda ofta hos sin mormor och morfar. Där introducerades hon för vinylskivor, stenkakor och gamla klassiska filmer.
– Det var helt klart mormor- och morfar-lifestyle, skrattar Linda. Min mormor hade många inspelade musikaler med Fred Astaire och Gene Kelly. Jag tyckte att det var jättefascinerande. Det var inte förrän Lindas klasskompisar började fråga om vem som var hennes idol som hon förstod att hon lyssnade på annan musik än sina jämnåriga vänner.
– Jag svarade att jag gillade Elvis och de andra barnen sa ”Va?”. De lyssnade på Take That och New kids on the block och jag lyssnade på Beatles. Folk undrade redan då vilket år jag var född, skrattar Linda. När hon fyllde 18 år fick hon ärva sin mormors älskade brudkista. Inuti låg högar av vikta tyger och det blev startskottet för hennes egen tygsamling.
– Jag älskar att använda material som nästan ingen annan har kvar, säger hon och visar upp ett svart tyg. Det tillverkades under 1950-talet och såldes på NKs franska avdelning.

Klänning som går igen. ”Det här är en mormorsklänning. Nu vill hennes barnbarn bära den igen så den måste sys ut så att den passar ordentligt.”
Klänning som går igen. ”Det här är en mormorsklänning. Nu vill hennes barnbarn bära den igen så den måste sys ut så att den passar ordentligt.”

Linda blev snart intresserad av samma yrke som sin mormors mamma. Vivian Molin var skräddare och sydde upp kläder på beställning i sin ateljé på Gnejsvägen i Stuvsta.
– Skapandet verkar gå i blodet, menar Linda. Min mormors mamma var självlärd och så häftig. Hon var före sin tid och gick i byxor och kostym och var en riktig pojkflicka. Min mormor har alltid sagt att jag är så lik hennes mamma.

Linda drar sig inte för att bevara gamla tiders mode även om det handlar om stora kvantiteter. En dag när hon åkte för att köpa några hattar råkade hela hattbutiken följa med henne hem.
– Jag hade fått höra att hattbutiken Iris Handarbets- & Hattaffär skulle ha utförsäljning så jag och min man åkte till Tierp för att titta.
Ägarinnan, Iris Asplund, var 93 år gammal och butiken hade stått på samma plats sedan 1950-talet. Iris hade börjat bli förvirrad och hennes son sa att det var dags att sälja ut sortimentet.
– Men när jag och min man förstod att hela Iris hattsamling skulle spridas för vinden och säljas till olika köpare bestämde vi oss: Det här måste förvaltas. Så Linda hörde sig själv säga: ”Vi är intresserade av att köpa allt.” Inredningen, kassadisken, fasadskylten och över 500 hattar fick följa med hem.
– Det tog tid att packa ner allt. Men det var otroligt roligt att få så många dagar med Iris. Hon försökte lära mig allt om det material som jag köpte. Jag lägger henne till mitt hantverk nu, säger Linda stolt.

När mormor stod brud. Linda ärvde sin mormors brudkista som var full av tyger. I dag har den en central plats i ateljén.
När mormor stod brud. Linda ärvde sin mormors brudkista som var full av tyger. I dag har den en central plats i ateljén.

Och det är just med sin kunskap inom historia och mode som Linda lyckas väcka nytt liv i klassisk design.
– Jag tror att hållbart och tidlöst mode har börjat komma tillbaka. Jag märker att folk förstår sig på hantverket och precis som förr vill man lägga pengar på något som blir speciellt.
I dag vallfärdar kunder till O.L.D för att få liv i sina äldre plagg. Vissa tar med sig sina mor- och farföräldrars bröllopskläder för att få hjälp med att sy om dem så att de kan passa ett kommande bröllop.
– Jag tycker att det är ett jättemodigt beslut. Oavsett om man har hittat det där plagget eller har fått ärva det. Om man känner en kärlek till det men måste ändra på modellen så att den passar så kan man få hjälp med det här.

Här finns allt. Förutom kläder kan man köpa specialdesignade håraccessoarer och flugor.
Här finns allt. Förutom kläder kan man köpa
specialdesignade håraccessoarer och flugor.

Och just nu har hon fullt upp med bröllop. Kalendern är fullklottrad med bokningar. Det är speciellt att hjälpa blivande brudar.
– Då får jag i uppdrag att skapa någons dröm. Man får se många gråtkalas. Ibland jobbar jag med folk som går och bär på den där känslan av att det är jobbigt att pröva kläder för att ingenting passar, berättar Linda. Så när man drar upp den där dragkedjan och känner hur den följer kroppen perfekt och tittar på kundens min och ser deras glädje. Då ryser jag. Det är det som driver mig. Själv drömmer Linda om att hennes design och arbete ska få gå vidare i kretsloppet.
– Jag fantiserar om att kläderna som jag tillverkar ska få gå i arv och bära med sig sin historia. På vägen kanske 4–5 skräddare har sytt om eller lagat dem. Och på så vis läggs ytterligare en historia till i kretsloppet.

Vad kostar O.L.D?

Ett snabbfix: Max 1 000 kronor.
Större ändringar i designen: 3 500–4 000 kronor.
Ett omsytt plagg: Från 5 000–6 000 kronor.
Nyuppsytt i Lindas design: Från cirka 5 000 kronor och uppåt.

Minnenas Journal

Köp Livet på landet förr