Hallå där Eva Levin …

Hallå där Eva Levin …

Varför har du gjort kokbok med favoritrecept från korvkiosken?
– Det är roliga rätter som har blivit allt svårare att hitta, en del av vårt kulturarv – till exempel hel special och halv special. I boken finns också recept för dem som tycker att gurkmajonnäs, räksallad och rostad lök är de bästa tillbehören en god måltid kan ha.
Vad är en hel special och en halv special?
– En hel special är korvbröd och två korvar med potatismos ovanpå. Som tillbehör kan man ha till exempel räksallad. En halv special är samma rätt med en korv. De menyerna kom till i Göteborg, och blev väldigt populära. Luffare fanns också, bröd med mos, ketchup och senap utan korv – om man inte hade råd att köpa korven.
Det har blivit svårare att hitta de traditionella korvkiosksmenyerna. Varför då?
FramsidabokenKorvkiosken– Numera finns all möjlig mat i korvkioskerna, bland annat hamburgare. Vissa korvkiosker har blivit thaimatställen eller falaffelkök ¬– om tio-tjugo år kanske någon gör en bok om dem för att de har blivit lika mycket svensk kultur som korv och korvkiosker. Allt har sin tid, nya rätter är en naturlig del av utvecklingen.
Vad har du för relation till gatuköksmat?
– Precis som många andra har jag fina minnen från korvkiosker vi gjorde stopp vid under barndomens bilresor, och från ungdomens sena nätter.
Vad har du för bakgrund?
– Jag är formgivare och fotograf, och kokerska!
Vilken är din favoriträtt i korvkiosken?
– Korv med mos, senap och lingon. Sedan tycker jag om ketchup, den blir så god särskilt om man gör den själv.
Text Charlotte Wikholm

Pucko – favoritdryck i 60 år
PuckoDrycken i kiosken framför alla, perfekt till kokt korv med bröd. Smaken är densamma som originalreceptet från 1954. Kolaarom är en av ingredienserna som ger den mjuka smaken. Inspirationen ska ha kommit från GB:s chokladpuck.

Så här gör du:
1 msk kakao
1 msk socker
0,5 msk kolasås
2 msk grädde
2 dl mjölk
1. Lägg i kakao, socker, kolasås och grädde i en shaker eller en burk med lock. Sätt på locket och skaka kraftigt.
2. Slå i mjölken och sätt på locket och skaka kraftigt igen.
3. Det kan vara svårt att få kakao att lösa sig i mjölk när den är kall därför använder man lite grädde som hjälp.

Läs mer om korvens historia.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.