Håll fast vid den du har kär

Håll fast vid den du har kär

Ni får inte för allt i världen missa att uppvakta era kära och nära på Alla hjärtans dag. För att komma i stämning har vi valt ut några kärleksklassiker ur världshistorien. Lycka till med kärleken! 

Världens bästa sätt att uppvakta den man älskar är kanske inte alls att komma på en vit häst och deklamera någon högstämd dikt. Det kanske räcker att städa undan lite efter sig, fråga hur den andra mår eller helt oväntat överraska med en blomma. Men visst, det är aldrig fel att vara romantisk, ta ett par danssteg och brista ut i sång: Med dej i mina armar …
Här följer förslag på filmer, böcker och kärleksmöten som får fart på uppvaktandet.

Romantisk präst blev kär

Ursprunget till att vi i dag firar Alla hjärtans dag eller Valentindagen, som den också kallas, är enligt legenden en romantisk präst som led martyrdöden den 14 februari 269 efter Kristus. Hans namn var Valentinus och hans brott var att han vigde kristna. Han slängdes i fängelse och blev kär i fångvaktarens dotter. Innan han skulle halshuggas smugglade han ut ett kärleksbrev till henne som han undertecknade med ”Din Valentin”.

Tidernas 3 bästa kärleksfilmer

Vad vore en film utan kärlek? Finns det överhuvudtaget någon? Finns det något bättre än att i mörkret snyftande följa kärlekens irrvägar?

"Casablanca" 1942

Casablanca, Michael Curtiz, 1942.
Humphrey Bogart och Ingrid Bergman excellerar som kärleksparet som tappar bort varandra under andra världskriget och träffas igen av en slump i Casablanca.

0027328_lowres Borta med vinden, Victor Fleming, 1939.
En magnifik uppvisning i kärlek, överlevnad och svek som man aldrig vill ska ta slut.  Vivien Leigh och Clark Gable ömsom hatar, ömsom älskar varandra.

202098_lowresElvira Madigan, Bo Widerberg, 1967.
Drama ur verkligheten om den omöjliga kärleken mellan Elvira (Pia Degermark) och den gifte Sixten (Thommy Berggren). I det tragiska slutet skjuter Sixten Elvira och sig själv.

 3 gripande kärleksmöten

tristan-and-isolde_lowres

Tristan och Isolde: Det me-deltida paret som av misstag drack en kärleksdryck. Hon svek den hon älskade och han sitt uppdrag att föra Isolde till hennes bröllop.

Romeo och Julia

Romeo & Julia: William Shakespeare skapade världshistoriens mest kända kärlekspar som skiljs åt för att deras familjer aldrig kan sluta fred.

Rapport27MJO02_lowres

Caesar & Kleopatra: Caesar förlorade sig i Kleopatras skönhet och ett grymt spel utbröt mellan de två. Ytterst stod makten över Rom och Egypten på spel.

5 fantastiska män

Gösta Ekman dä

Gösta Ekman d ä, 1890–1938.
Så närvarande i sina roller att han upphävde gränserna till publiken som andäktigt följde hans minsta gest och reste sig i bänkraderna för att ta emot hans kyssar.

Georg Rydeberg

Georg Rydeberg, 1907–1983.
Hans aristokratiska och samtidigt så sköra framtoning och sugande blick gjorde honom till svensk films störste älskare genom tiderna.

00553599

Clark Gable, 1901–1960.
Clark Gable var som ett svart hål med sitt förföriska leende och sin karismatiska utstrålning. Kvinnor och skurkar om vartannat sögs in i hans universum.

135634_lowres

Cary Grant, 1904–1986.
Elegansen förkroppsligad och ständigt med ett snett leende blev han sinnebilden för en hel värld för hur en ”goodlooking man” ska se ut, klä och föra sig.

0031436web

Douglas Fairbanks, 1883–1939.
Douglas hade så mycket spring i benen och en så grandios charm att en hel värld av kvinnor och män drog långa suckar i biomörkret.

”En man vill alltid vara en kvinnas första kärlek
– en kvinna vill alltid vara en mans sista äventyr”
Oscar Wilde

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.