Gunnel Malm hittade en rolig bok: Skaru hare en tjolablängare, kisen?

Gunnel Malm hittade en rolig bok: Skaru hare en tjolablängare, kisen?

Gunnel Malm i Julita blev påmind om den roliga Södermalmsslangen när hon köpte en en bok på loppis. 

Jag hittade en helt underbar bok på loppis för ett tag sedan, den hade rubriken Kisarna, krubbet och klyket – Söder på 40-talet. Född på Söder, men uppvuxen på Östermalm, borde jag väl inte ha så stort nöje av den. Men se det har jag! Morsan var söderböna, med hela släkten från Vita bergen och pappa, skånepågen, kom i åttaårsåldern till Stockholm och Söder, så visst lärde jag mig språket.

På somrarna vid sjön Ådran i Huddinge fanns ett tonårsgäng med infödda Söderungdomar. En av dem, Tompa, körde med genuin söderslang, det var stabben och stomman, bystan, tjorren, kilen och alla andra härliga uttryck hela tiden. Och nu snackar jag inte 40-tal utan 60-tal, då vi var tonåringar. Boken kan rekommenderas, om du hittar den, författaren heter Ebert Wiklund och den utkom i början av 2000-talet. I marginalen står alla slanguttryck man någonsin hört och till min glädje sitter nästan alla kvar i skallen.Vid flertalet tillfällen skrattade jag högt när jag kände igen dem. När mamma blev dement gick hon tillbaka till Söderslangen, vid ett tillfälle tyckte hon jag kunde pröjsa med en blejd. Men morsan, svarar jag, 25 öringar finns inte mer.

Och jag kan glädja läsaren med en ramsa som, nämnda Tompa, hävde ur sig när han blev arg på en ”gubbe”. Mannen var turligt nog en bit ut på sjön så det var ingen direkt fara att vara oförskämd. Så här gick den:
”Aktare så du inte får en tjolablängare mellan lysmaskarna såru kolar vippen på stampen eller får åka plingpling droska till Sabbatsbergs obligatoriska pusselavdelning”. Vi tjejer var djupt imponerade, erkännes härmed. Decennier senare sände jag in den ramsan till folklivsforskaren Bengt af Klintberg, ni vet han med boken Råttan i pizzan. Han sände mig vänligen ett exemplar av ett särtryck ur Svenska Landsmål och svenskt Folkliv 1984. Här kan jag, med förtjusning, läsa sida upp och sida ner med hotelser och Tompas variant är en nästan likadan som från omgivningarna runt Vasaparken. Härligt med otroligt fantasifulla ordlekar som jag idag föredrar framför det man vräker ur sig på nätet!

Vad betyder slangorden?
Tjolablängare: slag på käften
Lysmaskarna: ögonen
Kola vippen:
Pling-pling-droska: ambulans
Haja: fatta
Banga: Inte våga
Binge: säng
Java: kaffe
Kuttrasju: kel
Lax: tusenlapp
Nia: ansikte
Pulver: dum person
Taskmört: snåljåp
Stabbe: pappa
Tjorre: kiosk
Klyket: snacket, pratet
Krubb: mat

Sök på Bokbörsen
Boken som Gunnel Malm hittade på loppis finns att köpa på bokbörsen.se där du kan göra många fynd av böcker som är svåra att få tag på i handeln. Även boken hajaru klyket av Hasse Gänger (Sportförlaget, 2003) kan du hitta på Bokbörsen. Här finns många slangord med översättning.