Greta Molander: Hon kallades ett råskinn bakom ratten

Greta Molander: Hon kallades ett råskinn bakom ratten

Hon föddes med silversked i mun men förlorade allt i Kreugerkraschen. Då byggde hon upp ett nytt liv som rallystjärna och blev en celebritet världen över. Greta Molander behöll sin tävlingslicens i åtta decennier. 

Rallylegenden Greta Molander ansågs av många vara ett riktigt ”råskinn” som tävlade från 30-talet fram till 1970-talet. När hon gick bort 93 år gammal hade hon haft sin tävlingslicens under hela åtta decennier och vunnit de flesta tävlingsgrenar hon ställt upp i. Greta Gunhild Lovisa Molander föddes i Ystad den 23 augusti 1908 och avled i Sandefjord i Norge den 20 mars 2002. Föräldrarna drev Hotell Continental du Sud och det var där, i rum 42, som hon kom till världen. Senare flyttade hon till Nyköping där hon växte upp. 

Båda hennes föräldrar gick bort 1927 och Greta var bara 19 år när hon blev föräldralös och lämnad med ett stort arv. Bland annat en 7-rumslägenhet, tre bilar och hemhjälp. Dessvärre gjorde hon dåliga investeringar och 1932 hade den rika arvingen mist allt. Hon var en av många som placerat pengar i Kreugerkoncernen och tvingades nu sälja det mesta hon ägde. Men hon valde att behålla en av bilarna. Redan som tonåring hade hon lärt sig köra bil, vilket var ovanligt för en kvinna på den tiden. Efter skolan flyttade hon till Stockholm och det var där hon gjorde sin rallydebut i Veckojournalens Dambiltävling 1929. Hon körde då sin pappas stora LaSalle, en Cadillac, som tidigare körts av chaufför.

Gillar saab.Greta hade stor framgång med sin Saab 92 i Monte Carlo-rallyt.

Den gången kom hon sist men hon hade ändå fått blodad tand när det gällde rally. En bilfirma lånade henne sedan en Plymouth så att hon kunde ställa upp i ett lopp med prispengar då hon vann. Enligt henne själv så behövde hon pengarna. Efter det var resultaten nästan alltid i topp. Internationell tävlingsdebut blev det i Monte Carlorallyt i januari 1933. Hösten samma år vann hon sitt livs viktigaste seger, Rikspokalen. Och då inte bara damklassen utan totalt. En tuff tävling som i status kunde jämföras med att ta hem ett helt SM i våra dagar och därmed blev hon nationellt erkänd. Monte Carlo-rallyt blev för henne en favorit. 1937 fick hon sitt riktiga internationella genombrott under hennes femte Monte Carlo-rally då hon vann damklassen Coupe des Dames-trofén med en Plymouth. 

Greta var långt före sin tid. Hennes blonderade hår och modiga ovanliga livsstil gjorde henne snart till en av Sveriges mest omtalade kvinnor. Hon gjorde sådant som andra inte vågade och blev inte bara känd i Europa utan även berömd i USA. I USA levde hon jetsetliv med kändisar och gick på de fina festerna. Hon var på fisketur med Ernest Hemingway och umgicks med Clark Gable. Greta var en minst sagt äventyrlig kvinna. Ibland reste hon med väninnan och kartläsaren Helga Åhrberg-Lundberg runt i världen, ibland reste hon ensam. 1935 körde hon genom hela USA med en bil som hon fått låna av Chryslerchefen. Året före hade hon och Helga gjort en vansinnesresa. De körde bil till Haifa i Palestina via Frankrike, Spanien och med båt över till Marocko. Därifrån via Algeriet, Tunisien, Libyen, Egypten, över Suezkanalen, Sinaiöknen… Inget dåligt äventyr för två ensamma svenskor då delar av Nordafrika dessutom var ockuperat.

Beundrad. Greta startade 1959 års Monte Carlorally i Stockholm med sin Saab 93.

Under sina resor tecknade hon och skrev humoristiska reseskildringar i helt egen stil. Hon trivdes lika bra bland beduinerna i öknen som bland stjärnorna i Hollywood. Ändå var det i Norge som hon hittade kärleken i den två år yngre norske författaren Kaare Jahn Barth. Greta kallade honom ofta för Petrus. Planerna hade varit att gifta sig med en rik äldre herre men före bröllopet åkte hon till Tyin Hoyfjellshotell över påsken. Där hon träffade Kaare och valde därmed bort livet i Cannes mot att bo i byns äldsta hus tillsammans med honom i Sandefjord. De lär ha haft en ovanligt modern och fördomsfri syn på samliv och äktenskap. Det hände att i alla fall Greta flirtade med andra och tillät sig romantiska äventyr. Det här var åren efter andra världskriget och tuffa år i Norge. Greta fängslades under några hemska veckor av Gestapo då det påstås att hon förolämpat en tysk officer. Hon lär även ha låtit några vänner ur motståndsrörelsen ”hålla sig undan” i hennes lägenhet. När Saabs nyproducerade bilmodell skulle ut på marknaden 1950 valde man att lansera den genom att låta två 92:or delta i årets Monte Carlo-rally. Som förare till en av dem valdes Greta Molander. Rolf Mellde till den andra. Saab 92:a hade en 2-cylindrig tvåtaktsmotor på 764cc ihop med en treväxlad växellåda och framhjulsdrift. Standard var 25 hk motoreffekt men i trimmad version hade Greta runt 35 hk. Det blev starten på ett 15 år långt samarbete mellan Greta och Saab.

Äventyrare. Hon hade stor aptit på äventyr. Här med sin kartläsare och väninna Helga Lundberg.

Första gången hon vann det svenska rallyts damklass var 1951. Året därpå var det åter dags för henne att vinna den åtråvärda Coupe des Damespokalen i Monte Carlo men den här gången med en Saab. Hon trivdes bra som deras testförare och gav dem mycket god publicitet. 1953 vann hon även damklassen i det första Europamästerskapet i rally. I den norska programserien Dette er ditt liv från 1986 erkänner Greta hur hon alltid kört om hela bilkön framför till exempel en tågbom. ”Ingen ställer sig ända längst fram och därför finns där alltid en plats över som jag tar”, förklarade hon glatt. Det är känt att hon körde fort även privat. Även då hon kom upp i åldern. Sista gången som hon medverkade i Monte Carlo-rallyts damklass var 1962. Däremot startade hon flera år senare i 1973 års Monte Carlo-rally med sin Saab, 65 år gammal, då hon tillsammans med norrmannen Gunnar Fadum vann den mixade klassen.

Men Greta var inte enbart en mycket skicklig rallyförare och äventyrare utan även författare med egen stil. Under stora delar av sitt liv skrev hon kåserier i dagspressen, gav ut reseskildringar från sina många resor och skrev barnböcker som hon själv illustrerade. Under en tid drev hon även hälsohem i Sandefjord. 78 år gammal gjorde hon comeback med sin Plymouth 1936 när Svenska Bilsportförbundet 50-årsjubilerade. Året därpå, 1987, var hon på plats i Monaco och firade 50-årsjubileum av hennes första vinst i Monte Carlo-rallyt med samma bil. Greta Molander skrev rallyhistoria och blev legend. Som 83-åring deltog hon i Monte Carlo Challenge som är ett lopp för veteranrallybilar. Hon var en föregångskvinna på flera sätt. Äventyrlig, humoristiskt, alltid positiv och glad.

Mångkunnig. Hon skrev både reseskildringar och barnböcker med egna illustrationer.

Valde Norge framför Cannes
Namn: Greta Gunhild Lovisa Molander.
Född: 23 augusti 1908 i Ystad.
Död: 20 mars 2002 i Sandefjord, Norge.
Familj: Gifte sig 1938 med författaren Kaare Barth och bosatte sig i Norge.
Yrke: Rallyförare och författare av reseskildringar och barnböcker. 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.