Hooked on a feeling är en av Björn Skifs stora paradlåtar. 1974 blev han som första svenska artist etta på mäktiga Billboard­listan i USA. Men egentligen skulle den klassiska låten aldrig ha spelats in. 

Björn Skifs hördes över hela världen 1974. Den 6 april gick Hooked on a feeling upp på förstaplatsen på Billboardlistan i USA. Skifs och hans band Blåblus blev historiska genom att som första svenska artist någonsin trona högst upp på den internationellt inflytelserika topplistan.
För Vansbros egen storstjärna var det en smärre chock. Han hade svårt att förstå vad som gjorde låten så populär.
– Jag har fortfarande ett väldigt konstigt förhållande till Hooked on a feeling. Det är på sitt sätt en bra komposition och vi gjorde en bra version av den, säger Björn Skifs till Minnenas Journal. Men vad som i övrigt gör att den fäster så bra hos folk kan jag än i dag inte riktigt säga. Det är väl kanske det där konstiga ”ooga-chakka” … Det fanns med på en engelsk version av låten. Fast vi gjorde det med mer muskler.

Hooked on a feeling var från början en ballad och skrevs av amerikanen Mark James. Den spelades in av B J Thomas 1968 och senare gjorde engelsmannen Jonathan King en egen variant av låten. Men först när Björn Skifs satte rösten i den 1973 hände någonting rejält. Tillsammans med Blåblus arrangerade han om låten så att den bättre passade deras pop- och rockstil.
– Det var aldrig någon tanke att det skulle bli en skivhit. Vi skulle ut på turné och en dag sa Bengt Palmers: ”Jag har hittat en låt som jag tror skulle funka väldigt bra i era shower.” Så vi repade in Hooked on a feeling och hade med den. Sedan tänkte vi inte mycket mer på det. Men plötsligt märkte vi att folk verkligen gillade den, berättar Björn Skifs.
– Jag ringde Bengt från turnén och sa: ”Du, den där Hooked on a feeling, den borde vi nog fasiken spela in ändå.” Och sedan sa det tjohej och låten åkte rakt upp på Tio i topp. And the rest is history, som det heter.
Efter förstaplatsen på Billboardlistan var Björn Skifs & Blåblus i USA några gånger. Men någon internationell karriär var aldrig riktigt aktuell.
– Vi kände oss aldrig hemma i USA. Vi var ju första svenska band där och allting var så konstlat. Men jag tror ändå inte att vi hade kunnat bli stora där. Inom bandet kände vi nog att vi inte hade tillräckligt med kunnande, säger Björn som tycker det är skoj att Hooked on a feeling är ledmotiv i den kommande amerikanska storfilmen Guardians of the Galaxy:
– När jag hörde om den där science fiction-filmen googlade jag och kollade trailern. ”Nämen ojsan, det är ju faktiskt jag och Blåblus!” Hooked on a feeling har överraskat mig många gånger.

Efter 1960-talsäventyren med Slamcreepers var Björn Skifs soloartist under några år. Under en turné kompades han av några musiker som till vardags spelade i Janne Guldbäcks orkester. Björn trivdes med dem och sa: ”Grabbar, skit i det där med dansbandsmusik, vi sätter ihop ett bra popband i stället!”
– De tyckte det var en bra idé och vi tog in en gitarrist och en trumpetare och bildade Blåblus, efter namnet på en platta jag hade gjort.
Hooked on a feeling blev gruppens största låt och är fortfarande ett av Björn Skifs populäraste örhängen. Låten har spelats in av en rad andra artister, bland andra Tom Jones och Vonda Shepard. Men aldrig har någon version varit lika vass som den som Björn Skifs & Blåblus slog till med 1974.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.