Grattis Staffan!

Grattis Staffan!

Idag vill vi gratulera Staffan Götestam som fyller 67 år. Per Staffan Götestam, född den 20 maj 1952 i Örnsköldsvik har en omfattande karriär som skådespelare, regissör, dramatiker, teaterchef, tonsättare och dessutom grundare av Junibacken. För många av oss är han kanske främst förknippad med rollen som Jonatan i Olle Hellboms Astrid Lindgren-filmatisering Bröderna Lejonhjärta 1977.

I början av 1980-talet övergav Götestam skådespelarkarriären för att bli producent och regissör. Hans första Astrid Lindgren-teateruppsättning var Karlsson på taket. 1980 regisserade han en musikalversion av Pippi Långstrump med Siw Malmkvist i rollen som Pippi, den spelades 400 gånger.

Sedan mitten av 1980-talet till 2007 drev Götestam teaterbolag och tog 1986 över ledarskapet för Göta Lejon tillsammans med systern Birgitta Götestam. Han har svarat för en mängd kritikerrosade scenuppsättningar, såsom Nils Karlsson Pyssling, Madicken, Tjorven på Saltkråkan och musikaler som Rent, Skönheten och odjuret och Trollkarlen från Oz. År 2000 tilldelades han en Guldmask för sitt framgångsrika arbete som teaterchef.

Götestam är även grundare till sagohuset Junibacken på Djurgården i Stockholm. Han är även en av initiativtagarna och konstnärligt ansvarig för vikingamuseet Vikingaliv på Djurgården.
Han har dessutom skrivit dramatik som Fågelpappan: ett drama om Maria (1987) och Easter Parade. Tillsammans med dottern Josefine Götestam startade han 2016 Barnens bokpodd, där han högläser sagor och böcker för barn.

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.