Gamla drömfabriken lever än!

Gamla drömfabriken lever än!

Under mer än 50 år hade vi ett svenskt Hollywood nära Stockholm. Filmstaden i Råsunda har en underbar historia som nu berättas i en ny bok.

Boende i Råsunda hade en gång såväl klagomuren i Jerusalem som fruktansvärda snöstormar inpå knuten. För Filmstaden i Råsunda var inget omöjligt när man skulle bygga upp kulisser och miljöer för de mer än 400 filmer som spelades in här mellan 1920 och 1973. Filmstaden byggdes av det nybildade företaget Svensk Filmindustri. På platsen hade det tidigare funnits en strutsfarm som levererade plymer till Stockholms damer. Påkostade utstyrslar skulle det bli mer av i denna drömfabrik som i princip skulle klara av att producera en film från ax till limpa. Som mest jobbade här 450 personer med allt från kulissbygge, kläder, inspelning och hantering av den brandfarliga nitratfilmen. Filmstadens fotfolk blev inte lika kända som stjärnorna på filmduken, men var lika viktiga. Sålunda fanns det en speciell lampverkstad på området. Lampor användes för att dölja mikrofonerna under inspelning.

GIGANTER. Ingmar Bergman och Victor Sjöström vid inspelningen av Smultronstället.
GIGANTER. Ingmar Bergman och Victor Sjöström vid inspelningen av Smultronstället.

– Dåtidens tekniska begränsningar gjorde att många utomhusscener fick tas inomhus, berättar Mikaela Kindblom och visar en scen med Gösta Ekman d.ä och Ingrid Bergman ur klassiska filmen Intermezzo (1936). Stockholms slott i bakgrunden är en kuliss, uppförd i Filmstaden. Och den som tror att Det sjunde inseglet (1957) spelades in enbart på Hovs hallar i Skåne har fel. Det mesta spelades in i Filmstaden. Mikaela Kindblom är filmvetare, journalist och författare som vet mer än de flesta om den svenska filmens historia. Nyligen släppte hon boken Den svenska Drömfabriken som är historien om Filmstaden i Råsunda. Här arbetade alla de stjärnor som i vissa fall blev världsnamn. Greta Garbo och Ingrid Bergman (framför kameran) och Ingmar Bergman (bakom kameran) är bara tre exempel. Numera är storhetstiden förbi. Men det går utmärkt att ströva omkring på området och känna historiens vingslag. Mikaela Kindblom visar platsen som var kyrkogård i mästerverket Körkarlen (1921). Filmälskare minns kanske den för sin tid avancerade scen där David Holm (spelad av Victor Sjöström) mördas på kyrkogården och hans själ lyfter från kroppen. Victor Sjöström var både skådepelare och regissör och en av Filmstadens största profiler. I hans sista film Smultronstället (1957) möttes den äldre och den yngre generationen stjärnor. Den unge Gösta Ekman tjänstgjorde som något av en personlig assistent åt legenden Sjöström under inspelningen. Gösta, son till Hasse och sonson till Gösta, var sexton år när han började jobba i Filmstaden som allt-i-allo. Sen blev han själv stjärna i filmer som Yngsjömordet (1966) med Gunnel Lindblom och Att angöra en brygga (1965).

film

– Det var en gåva, faktiskt, att få vara här, säger han i ett förord till Mikaela Kindbloms bok. Filmstaden hade också ett gott rykte internationellt och besöktes av toppskådisar som Robert Mitchum, Gregory Peck och Tyrone Power, berättar Mikaela Kindblom. Ny teknik och modernare ateljéer betydde slutet för Filmstaden som Sveriges Hollywood. År 1999 revs den Stora ateljén, men flera byggnader finns kvar, till exempel Lilla ateljén där den berömda regissören Mauritz Stillers vridscen ligger kvar under golvet. På bottenvåningen hittar man den så kallade Operan, en liten biosalong som bland annat var Ingmar Bergmans privata biograf under många år. Platserna i Filmstaden har namn som ”Ingmar Bergmans torg” och ”Greta Garbos väg”, visar Mikaela Kindblom när vi går runt. Det är verkligen mycket speciellt att få vandra i deras fotspår!

Kyrkogården där man spelade in Körkarlen 1921 har blivit en uteplats där man kan ta en kopp kaffe.
Kyrkogården där man spelade in Körkarlen 1921 har blivit en uteplats där man kan ta en kopp kaffe.

Så här besöker du Filmstaden

För den film- och kulturintresserade är det ett måste att besöka Filmstaden när man är i Stockholm. Den ligger behändigt vid T-bana Näckrosen och du kan strosa runt på egen hand och insupa atmosfären. Portvaktsstugans våffelcafé vid entrén har öppet fredag-söndag, klockan 11.00–18.00. Där kan du hyra en Audioguide för 50 kronor. Söndagar klockan 14.00 är det öppen guidning med start från Port­vaktsstugan. Du kan också boka särskild guidning och/eller konferenser i området och se film i Operan, Ingmar Bergmans biograf. Läs mer om Filmstaden på www.filmstadenskultur.se Filmstaden drivs idag av Stiftelsen Filmstadens Kultur med Solna kommun som huvudman.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.