Fynda på Operan!

IMG_7973

IMG_7977

Idag har det varit precis som julafton, fast alla presenter var från mig och till mig!

Det är nämligen utförsäljning på Kungliga Operan! Just idag och imorgon säljer de kläder från kostymförrådet från 1970-talet och framåt. Vackra handsydda dräkter, hattar, handskar och skor. Underbart!

Jag har varit på en utförsäljning tidigare. Det var på Dramaten i Stockholm men då gjorde jag misstaget att komma några timmar efter öppning. Så var det ganska urplockat, men det behöver man nog inte oroa sig på Operans utförsäljning. Här tågar det nämligen in nya kläder stup i kvarten!

Operan öppnar sina portar 12.00 så idag var jag och Susanna där 11.30 och ställde oss i en lång kö som lirkade sig runt byggnaden. Jag såg människor från alla åldrar. Unga personer som ville fynda kostymer till sin egen garderob, designers, kostymörer, lajvare och nyfikna tanter. Ett väldigt trevligt hopkok med andra ord.

Personligen blir jag lätt överförtjust av äldre teaterplagg. Jag älskar den gamla baletten och dess tyllkjolar, de vackra sömmarna och de gulnade tygerna. När jag var 16 år och missade en resa med mina vänner på grund av feber så tog jag min resekassa och köpte mig en fantastisk balettklänning för 600 kronor. Det var mycket pengar i den åldern, men jag är fortfarande lycklig för det inköpet.

IMG_8072 IMG_8098

Nu när vi kom till Operan så hade jag räknat med att de riktiga godbitarna skulle kosta 1000 kronor. På hemsidan står det att allting säljs för mellan 20 -1000 kronor. Så jag tänkte: ett plagg sen får det räcka. Grejen var bara den att hela den vackra salen och de små vrårna var fyllda med godbitar! Och de allra flesta såldes inte för mer än 500 kronor.

Det första jag fick tag på var en senapsgul frack i ull. En senapsgul frack. Handsydd för 500 kronor. Sen hamnade en lysande ljuslila cape från år 1969 i mina händer och en annan lång höstig cape. 100 kronor styck. Och så en paljettklädd body med vacker gammal spets kostade 50 kronor. Kanske för att den en gång slitits på scenen på Operan. Det gör den bara ännu vackrare. Och så ett par ljusblå trikåer. Jag har inte aning om när jag ska använda dom, men de har gamla hängslen och de stal mitt hjärta för 20 kronor. Min vän Susanna sa att ledordet för dagen var överflöd och så var det utan tvekan!

Precis innan vi skulle gå ut genom portarna var vi svettiga av glädje och intryck, och jag skulle bara kika på den sista klädhängaren. Vad hänger där om inte gamla, vackra clownkläder i bomull? Med bollar som knappar är de inspirerade av sekelskiftet och Pierrot. Pjäsen de var i sattes upp för över 30 år sedan. En herrdräkt och en damdräkt. Herrdräkten har matchande byxor och damdräkten kjol till sin lilla kavaj. Jag velade en sekund. Sen köpte jag båda. De är så vackra att de kan ramas in:

IMG_7920

IMG_8169

Om du är i Stockholm imorgon så måste du passa på att åka dit! Tänk dig själv: alla kläderna som går att köpa här har någon gång varit med på en opera eller en balett. De är handsydda med kärlek och de är alldeles unika. På de allra flesta finns det även en liten lapp med namnet på uppsättningen, vilket år det var och vem som bar den. Här köps inte bara plagg, här köps historia.

Efteråt var vi så slut att vi behövde fika. Ni vet hur det brukar kännas. Så vi råkade gå förbi Berns som ligger alldeles i närheten. Och dessertbuffén. Många historiska händelser ekar mellan väggarna i denna vackra byggnad från år 1863. Så där satt vi med våra skatter och åt småkakor och drack earl grey. Vilken underbar dag!

IMG_14_37642
IMG_8150 IMG_8135