Fräsiga frisyrer!

Retro frisyr
Om man inte kan gå till frissan så får man försöka göra det själv. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Jag minns när jag köpte en bok om hur man kan forma sitt hår, då kikade min pojkvän nyfiket över axeln, pekade och sa: ”Så där gjorde jag på min farmor!”

Ja, tänk dig förr när håret låg i fint formade lockar och mjuka vågor. När var och varannan person visste hur man la i sina papiljotter så att håret höll sig fint och lydigt i en hel vecka! 

De gamla frisyrerna ser så komplicerade ut, men ack så vackra de var. De flesta i min generation har ingen aning om hur man ska sätta hårnålarna för att skapa dessa vackra lockar. Vi vet inte vad läggningsvätska är och hur man formar otroliga finger waves från 1920-talet. Tack och lov så har allt fler frisörsalonger runt om i landet börjat återskapa de gamla frisyrerna! I det senaste numret av Minnenas Journal kan vi till exempel läsa om frisören Sarah Wing på frisörsalongen Retroella i Stockholm. Där återskapas vintagefrisyrer i alla färger och former, får både män och kvinnor.

3-45-1830Men om man vill pröva knepen själv så går det också. När man står där framför spegeln och balanserar hårnålarna i munnen kan det vara bra att ha en bok till hands som hjälper en att förstå vad man faktiskt håller på med. Tillsammans med vintagebloggaren Emma Sundh skrev Sarah boken ’Vintage frisyrer’ där det finns både rolig kuriosa om våra frisyrers trender, och även steg-för-steg-instruktioner om hur man återskapar hår från både 30-,50- och 60-talen (för att nämna några). Tidigare har jag använt boken ’Vintage Hairstyling’, den är också bra men kan vara lite svårare att hänga med i eftersom den är på engelska och där använder man sig av amerikanska hårverktyg. Det kan bli lite knepigt ibland, då alla prylar inte alltid finns i Sverige. Plus att den svenska boken ’Vintage frisyrer’ specialiserar sig på de frisyrerna som var populära just här under årtiondena, vilket är lite roligt! Kanske finns här någonting som din mormor har haft en gång? 

frisor.man

Och visst var det inte bara flickorna som gick till frisören förr! Långt innan vi ens tog ett steg in i salongerna gick män till barberaren. Det var inte förrän under 1920-talet som kvinnor, i jakt på den perfekta kortklippta bobben, steg in i männens värld. De gjorde mer än att bara trimma skägg och vaxa mustascher, se till exempel filmklippet här från år 1944, där man presenterar ’den nya amerikanska herrpermanenten’.

Jag vet att min mamma har hemska minnen från sömnlösa nätter då hon som barn fick sova med hårda papiljotter runt huvudet. Tittar man på filmklippen nedan så ser vissa behandlingar ut som tortyr! Kanske är det just det som vi har glömt bort när vi drömmer oss tillbaka till den mer glamorösa tiden?

En sak kan vi i så fall trösta oss med. Idag kan man använda både plattång och locktång som är lite skonsammare mot håret, för att få fram de gamla resultaten från förr. Och tro mig, det är inte alls så svårt som det ser ut! Med hjälp av några hårnålar, läggningsvätska och fantasi kan man experimentera fram det mesta. Så fort man har lärt sig ett knep så faller det mesta naturligt, och inspiration är det ingen brist på. Kolla till exempel de här reklamklippen om frisyrer, skapade på 30-, 40- och 60-talet:

 

Filmklipp: Barnängens reklam

har.filmarkiv

 

Filmklipp: Rena rama tortyren

har.oppetarkiv

 

Filmklipp: När håret skulle vara stort

har1.filmarkiv