Från Jungfru Maria till våfflor

Från Jungfru Maria till våfflor

25 mars är i almanackan märkt med Våffeldagen men även med Marie Bebådelsedag. Hur var det nu igen? Våfflor och Jesu moder? Vad firar vi egentligen?

Vår fru och våfflor. Med tiden har firandet ändrat inriktning, som med så mycket annat, men så här är det: Den 25 mars firar de kristna länderna Jungfru Maries Bebådelse är ett gammalt ord för kungörelse. Det var alltså denna stund som Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon skulle föda Guds son.

Jungfru Maria, som benämns Vår Fru här i Sverige, har gett namnet till Vårfrudagen. Dagen då vi alltså firar Jesu moder. I vårt tidigare bondesamhälle var det denna dag som även markerade att vintern hade gått över till vår, i alla fall i södra Sverige. Något att kontrollera är temperaturen denna dag. Fryser det till natten – ja då blir det frost i 40 nätter till, allt enligt Bondepraktikan.

Att Vårfrudagen har blivit Våffeldagen då? Jo, det kommer troligtvis från slarvigt uttal och missförstånd. Säg ”vårfrudagen” snabbt – visst blir det ”våffeldagen”?

Den svenska våfflan

På glödande kol i fyrkantiga våffeljärn gräddades den svenska våfflan på 1600-talet. När vedspisen kom på 1800-talet så ändrades våffeljärnets form till att bli rund, för att passa i spisringarna på spisen. Det var sannolikt då som benämningen våffel-lagg kom.

När elen drogs in i bostäderna så designades dagens moderna våffeljärnsföregångare fram – om de än därefter har gjorts betydligt smidigare och lättare.

Våfflan har alltid varit en uppskattad rätt och som gärna avnjutits i sällskap med andra, det har gjort att våfflan även har flyttat ut ur hemmen. I södra Sverige kan vi fortfarande besöka så kallade våffelbruk och uppe i fjällvärlden har vi gärna våffelstugan som mål på skidturen. Hjortronsylt, vispad grädde och en nygräddad frasig våffla, kan det bli bättre?

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.