Fotografen & Stockholmsskildraren Åke Lange: ”Gustav V gjorde min far till hovfotograf”

Fotografen & Stockholmsskildraren Åke Lange: ”Gustav V gjorde min far till hovfotograf”

Åke Langes fotografier av Stockholm, filmstjärnor och modeller var länge bortglömda. Men bilden av Ingrid Bergman har åter väckt intresset världen över. Thomas ser till att faderns bildskatt lever vidare. 

världsberömd. Bilden på Ingrid Bergman är tagen 1935 då hon fyllt 20 år. Hon har ännu inte påbörjat inspelningen av Munkbrogreven. Fotografiet har genom åren rönt stor uppmärksamhet utomlands.
Världsberömd. Bilden på Ingrid Bergman är tagen 1935 då hon fyllt 20 år. Hon har ännu inte påbörjat inspelningen av Munkbrogreven. Fotografiet har genom åren rönt stor uppmärksamhet utomlands.

Fotografen Åke Lange var länge bortglömd tills bilden på den då 20-åriga Ingrid Bergman började efterfrågas ute i världen. Då väcktes intresset återigen för hans övriga bilder. I dag är det hans son Thomas Lange som vårdar det fotografiska arvet efter sin far.
– Tills för fem år sedan var min far bortglömd. Min syster och jag fann ett antal 1000 negativ i hennes källare, som ändå bara är en bråkdel av allt min far fotograferade, resten försvann från ett lager för många år sedan. Åke Lange föddes på Södermalm i Stockholm där hans föräldrar var lärare, hans far Olof var rektor i Katarina skolor och hans mor Ester var lärarinna i samma skolor. Redan i unga år fick han en kamera som han använde flitigt. Han sände in bilder till olika tidningar och fick många publicerade som också uppmuntrade honom att fortsätta.

Vändningen kom då han i 20-årsåldern fick anställning hos den ansedde fotografen Herman Bergne i hans firma på Hamngatan, i en tid då det i Stockholm rådde en knivskarp konkurrens mellan alla fotoateljéer.
– Min far avancerade ganska snabbt till att bli chef för hans porträttateljé. Han var inte bara duktig på att porträttera människor, han insåg också hur man skulle ljussätta för att skapa spänning i bilden.

gamla klara. Hamngatan vid NK innan rivningsraseriet av Klara och Norrmalm påbörjats. Staden började riva delar i början av 50-talet men de stora ingreppen kom på 60-talet.
Gamla klara. Hamngatan vid NK innan rivningsraseriet av Klara och Norrmalm påbörjats. Staden började riva delar i början av 50-talet men de stora ingreppen kom på 60-talet.

Det gick så pass bra för Åke Lange att han 1933 kunde öppna en egen ateljé på Kungsgatan. Nu började kunderna strömma till. Han fick uppdrag att ta stillbilder på den tidens filmstjärnor och modeller. Och han gjorde det bra och sålde till tidens kändistidningar.
– Till och med Gustav V lät sig imponeras och gjorde honom till hovfotograf. Det var få förunnat att få tillträde till slottet med sin kamera. Lusten att fånga Stockholm gick aldrig ur Åke Lange. Han skaffade aldrig körkort utan valde att promenera i den växande staden med sin kamera. Tog bilder som borde fått Stadsmuseet att ha honom med i sina stående utställningar.
– Jag kontaktade dem och de blev förtjusta i min fars bilder men ville överta negativen med äganderätt som gåva vilket jag inte kunde gå med på. Det är synd för alla stockholmare att missa alla dessa fantastiska bilder av ett Stockholm i ständig rörelse i den tid då Sverige växte från ett fattigt land till ett av världens rikaste.

Åke Lange blev tidigt känd utomlands för sin ljussättning och blev uppvaktad av den ansedda tidningen Photography och hade utställningar både i London och Amsterdam.
– Redan som ung fick han förfrågningar från engelska tidningar att skicka in fotografier och skriva om dem. Men mest har bilden av den 20-åriga Ingrid Bergman efterfrågats. Den har köpts in av Nationalmuseum för att de tycker att den bilden fångar stjärnan bäst. Thomas Lange har skannat in upp emot 10 000 bilder av vilka han önskar att ställa ut ett urval på olika gallerier.
– Arbetet med bilderna har jag gjort i ett försök att göra min far känd igen. Intresset för hans bilder har varit mycket stort, inte bara för dess konstnärliga värde.   De skildrar det Stockholm som en gång var och aldrig mer kommer bli, på gott och ont.
– Att fånga ett Stockholm i förändring slutade aldrig att fascinera min far, säger Thomas Lange.

vårdar minnet. Thomas Lange, 71 år, vill göra sin fars fotokonst känd igen och ställer ut hans bilder för att de ska kunna ses av så många som möjligt.
Vårdar minnet. Thomas Lange, 71 år, vill göra sin fars fotokonst känd igen och ställer ut hans bilder för att de ska kunna ses av så många som möjligt.

Bilden på Ingrid flög över världen
Namn: Erik Åke Lange.
Född: Stockholm den 19 juli 1909.
Död: I Stockholm 5 februari 1975.
Yrke: Fotograf.
Meriter: Hovfotograf hos Gustav V och världsberömd för fotografiet på den 20-årige Ingrid Bergman 1935.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.