Fotografen misstänktes för mord

Fotografen misstänktes för mord

Kunde aldrig gripas. Det är min far Ragnar Dahlström som sitter i knäet på farmor Karolina. Fotot togs 1906, troligen i byn Burängsberg i Grangärde socken i Dalarna där familjen då bodde. 

Fotografen Erik Albert Granlund försörjde sig som skomakare men gick även omkring i bygden med sin kamera. 1913 bodde han vid Uvberget utanför byn Sunnansjö i Grangärde. I juni detta år skedde ett mord där. En änka som hette Sara Lisa Jansson dödades i vad som kanske var ett svartsjukedrama och Granlund misstänktes för brottet.

Omfattande sökningar satte i gång där även civilpersoner med skjutvapen var med. För första gången deltog också polis från Stockholm med hundar. Detektivkonstapel Catoni med sin hund Leo var där och senare kom ytterligare två poliser med hund dit från Stockholm. Granlund kunde dock inte gripas, han var försvunnen och anträffades aldrig.

Han var styvson till Karl Ludvig Granlund från Skattlösberg, känd som Gardist-Kalle. Denne misstänktes redan 1901 för ett mord i Grangärde Finnmark. Han greps 1916 då han sköt ihjäl en man i närheten av Blötberget. Han var då 64 år och dömdes till livstids straffarbete på Långholmen. Han dog 1935 på fattighuset Pärlby i Grangärde dit han kommit från fängelset på grund av sjukdom.
Inskickat av John Dahlström.

Engagerad. Dan Andersson skrev artiklar om den mystiska mordhistorien. Porträtt från 1918.
Engagerad. Dan Andersson skrev artiklar om den mystiska mordhistorien. Porträtt från 1918.

Spelade fiol med skalden

Diktaren Dan Andersson växte upp i Skattlösberg och kände Albert Granlund. Han intresserade sig för mordhistorien och gav Granlund följande karakteristik: ”Jag och Albert Granlund spelade ofta tillsammans. Han spelade känsligt och säkert, men hans musik var så oerhört svårmodig som han själv. Han var för blyg och för ordfattig för att prata med kvinnor. När de skrattade ut honom började han hota och grep till geväret”.
Källor: Katarina Nordin, www.svenskamord.se

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder