Folkkära Erkers Marie Persson om sin konst

Folkkära Erkers Marie Persson om sin konst

Erkers Marie Persson har bland annat med sin Sverigealmanacka blivit en kär gäst i hundra­tusentals svenska hem.
– Vår tid behöver fridfulla, positiva bilder, säger hon om sin konst som innefattar många julmotiv.

Jul i LADAN. Mysigt med Luciastämning hos Erkers Marie i Tällberg.

Det är lite höstkyligt hos Erkers Marie Persson i den fina hantverksladan från 1600-talet. Byggnaden ligger vid Klockargården i Tällberg och här säljer Erkers Marie sin konst i olika former. Det är tavlor, underlägg, vykort, figurer och böcker i hennes personliga stil.

De positiva, lite nostalgiska bilderna av Sverige sprider en värme som gör att vi snart glömmer den begynnande höstkylan i Dalarna.
– Människor längtar efter harmoni. Det gör jag också, säger Erkers Marie som då och då hoppar upp från vårt samtal och vänligt tar emot kunder. De pratar gärna både om hennes konst och om det fantastiska originalgolvet i ladan med sina breda tiljor.

Tomten kommer. Äntligen dyker han upp med sin släde och lykta. Det är julafton på landet.

En central del i hennes utbud är den klassiska Sverigealmanackan som kommit ut i över 30 år och sålts i oräkneligt antal exempel. Försäljningen fick en rivstart på 1980-talet då tidningen Land köpte en stor upplaga för att sprida till sina läsare.
– Det är mycket jobb med almanackan, berättar Erkers Marie som varje år skapar nya bilder till månadsbladen. Hon åker runt i Sverige, lyssnar på besökare i sina utställningar och får allehanda tips på motiv. Till varje bild fogas en fyllig text som berättar om motivet. Sverigealmanackan blir därför också en årlig, allmänbildande resa genom vårt land. Erkers Marie målar i akryl och är självlärd. Hon började på 1970-talet med att göra trätavlor där hon brände in motivet med lödkolv men metoden var hälsofarlig och då övergick hon till akryl.

Rötterna till hennes skaparglädje finns i Dalarna där hon ofta vistades som barn hos morfar och mormor i Leksand.
– Vi barn hittade på en massa skoj. Spelade teater och startade byggprojekt. Vi gjorde till och med en variant av Himlaspelet som vi kallade Lilla himlaspelet, minns hon.

Erkers Marie har många egna minnen av de motiv som vi kan beskåda på hennes bilder. Mysiga julmarknader, att hugga gran i skogen, åka släde till julottan och mycket annat. Hon skildrar högtider, årstider och stämningar i en naivistisk-naturalistisk stil som gjort henne folkkär. Men tro inte att konstnären levt i en romantisk värld på landet hela livet. Erkers Marie föddes i Stockholm, flyttade hemifrån som 17-åring och jobbade under en period med svårt sjuka och senare med stökiga ungdomar. Hon har varit med om att jaga ikapp rymlingar och avvisa hotfulla besökare nattetid inom arbetet. I 20-årsåldern var Erkers Marie och maken Lennart med om att driva ett familjevårdshem utanför Falun. Senare flyttade familjen till Borlänge och startade då en rad aktiviteter i bostadsområdet Tjärna Ängar, bland annat en kvarterstidning. Syftet var att skapa en god stämning på platsen.

Klassisk julmarknad. Visst är dagarna före jul något alldeles extra.

Det var under Falutiden som Erkers Maries intresse för konstnärskap väcktes. För 40 år sedan hade hon sin första utställning och har efterhand kunnat leva på sin konst. Idag är maken Lennart VD i företaget Sverige-Almanackan och dottern Linda är anställd.

Den skapande energin räcker till mycket. För 30 år sedan debuterade hon som barnboksförfattare och det har blivit fyra böcker om Karl-Anton och hans barnbarn. Den senaste Karl-Anton och Piraterna blev en musikal som framfördes två somrar på Dalhalla för 5–6 år sedan.
– Lennart byggde ett skepp som var 27 meter långt och 15 meter högt, berättar Erkers Marie. Han klarar det mesta i fixarväg. Även de fyra barnen är på hugget. Dottern Hanna, till exempel, är författare av fantasyböcker och har fått fina recensioner. År 2000 började Erkers Marie tillverka så kallade figuriner i lera och marmorsand. När vi besöker hantverksladan står Lucia med sina tärnor och stalledrängar fint uppställda på hyllorna.
– De är tunga och stabila och har blivit populära samlarobjekt, säger Erkers Marie Persson.

Taxinge. Jul på Taxinge slott i Sörmland.

Hela hennes familj med fyra barn och 10 barnbarn bor i Leksand. Hur firar ni jul?
– Lugnt, mysigt och genom att umgås utan en massa julklappar och hets.
Fotnot. Erkers Marie Perssons bilder här intill är hämtade ur Sverigealmanackan och boken Juläventyr hos Karl-Anton.

Sverige­almanacka för 2018 med bilder av Erkers Marie Persson.

Har massor av energi
Namn: Erkers Marie Persson, född 1954.
Familj: Maken Lennart, barnen Linda, Hanna, Jon och Sara, tio barnbarn.
Bor: Nära vattnet vid Insjön.
Gör: Konstnär och författare.
Övrigt: Har mycket energi, tar sig gärna an projekt som till exempel utsmyckning av Vinterfestivalen i Leksand för tio år sedan.
Läs mer om hennes konst: www.sverigealmanackan.se

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.