Flygkatastrofen för 40 år sedan: 22 mötte döden på parkeringsplatsen

Flygkatastrofen för 40 år sedan: 22 mötte döden på parkeringsplatsen

Sverige chockades av flygkraschen den 15 januari 1977 när alla ombord på Linjeflygs plan från Sturup störtade på en parkeringsplats i Stockholm. Att det inte gick ännu värre berodde på ett barnprogram.

Det var en vanlig lördag morgon i radhusområdet Kälvesta som ligger i nordvästra Stockholm. Julhelgerna är över, den grå vardagen är tillbaka också bokstavligt. Vädret är trist och dimmigt. På parkeringsplatsen ligger en stor snöhög och där leker 10–15 barn, men klockan nio är det barnprogrammet Doktor Dolittle talar med djuren på SVT1. En högtidsstund i en tid då det bara fanns två TV-kanaler så nu flockas barnen framför TV-apparaterna.

Människorna är vana vid flygplan som dundrar in över husen på väg mot Bromma flygplats i närheten, men plötsligt hör de någonting annorlunda.
– Det var ett hemskt, högt ljud och jag skrek till min man: Herregud, det är ett flygplan som störtar, det kommer att ta med sig vårt tak, berättar Hermine Bolmér för Svenska Dagbladet 40 år senare. Sen kom smällen. Klockan 09.05 störtar flygplanet, en Vickers 838 Viscount, på parkeringsplatsen vid radhusen. Grannarna blickar förskräckta ut mot infernot där barnen lekt bara några minuter tidigare. Någon har blivit väckt av att sovrumsfönstret sprängs, ett barn gömmer sig under köksbordet, en man ramlade ut på golvet när hela sängen välte och en flicka ser en flygplansvinge fara förbi utanför fönstret. Människor packar väskor och lämnar hemmet. Andra rusar ut för att se vad som hänt och kanske hjälpa någon skadad. Men när brandkår och ambulans snabbt anländer kan man konstatera att alla på planet är döda, kraschen krävde 22 dödsoffer. Tragedin kunde ha slutat ännu värre om barnen varit kvar på parkeringsplatsen eller om planet störtat på husen. Nu blev ingen i radhusområdet fysiskt skadad, men vissa hus och bilar brandskadades.

Vad hände sedan?
Troligen flyttade ingen på grund av katastrofen och flygplanen fortsatte att dundra förbi. Bromma flygplats stängde inte, ett krav som fördes fram från olika håll med tanke på vad som skulle ha kunnat hända om planet störtat på radhusen eller i centrala Stockholm. Minnet av olyckan satte dock sina spår och barn- och ungdomsmottagningen i Vällingby fick året efter flera besök av boende i Kälvesta som vittnade om ångest och mardrömmar. Barn levde kanske längre med skräcken än vuxna. Kraschen väckte naturligtvis en enorm uppmärksamhet och nyfikna vallfärdade till platsen i början, något som väckte obehag hos Kälvestaborna. Men så småningom klingade intresset av och idag går livet sin gilla gång i radhusområdet, 40 år efter Sveriges näst värsta flygkatastrof i antalet döda.

Vad berodde då olyckan på?
Planet hade lyft från Sturup 06:10 och mellanlandat på tre ställen. Olyckan berodde på att planet drabbats av isbildning vilket gjorde planet manöverodugligt inför landningen på Bromma. Rutinerna för avisning på den här flygplanstypen ändrades efter kraschen.

Vad gjorde piloterna?
Enligt experterna var de chanslösa när flygplanet inte gick att styra och föll spikrakt mot marken. Men vissa ögonvittnen menar att planet inte föll så brant vilket tyder på att piloten i sitt sista ögonblick i livet lyckades undvika att krascha på radhusen.
Källor: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Wikipedia

Pingisstjärnans sista resa
En av de omkomna i flygplanet var pingisstjärnan Hans Alsér som var färsk förbundskapten för pingislandslaget. Hans Alsér (1942–1977) blev svensk mästare sex gånger och var under sin aktiva karriär en av Europas mest framgångsrika bordtennisspelare. Han vann två världsmästerskap i dubbel tillsammans med Kjell Johansson och blev Europamästare åtta gånger, varav två i singel. Alsér var en allroundspelare som kunde det mesta och som också utvecklade spelet. Rackettillverkaren STIGA skapade flera racketar för honom – bland annat det bästsäljande Alsérgreppet. Han efterlämnade hustru och två barn.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.