Filmfantasten och samlaren Thomas Eliasson: ”Jag älskar både film och filmaffischer”

Filmfantasten och samlaren Thomas Eliasson: ”Jag älskar både film och filmaffischer”

Thomas Eliasson är en stor samlare av film­affischer och har upp emot 50 000. Hans stora dröm är att komma över den svenska jätteaffischen på Snövit och de sju dvärgarna från 1938.

Vi samlar alla på olika saker; frimärken, pengar, porslin, ja, det kan var precis nästan vad som helst men filmaffischer är det inte många som gett sig på. Anledningen tror sig Thomas Eliasson i Lund ha svaret på.
– Många känner inte till att det finns affischer att köpa. Han om någon bör veta. I sitt lager har Thomas runt 50 000 affischer varav 10 000 är olika. Här finns affischer ända från 10-talet fram till i dag. För Thomas del började alltsammans med att han samlade på olika Disneysaker i mitten av 80-talet. 1998 gick han av en händelse på en stor auktion på Stockholms Auktionsverk. Där köpte han bland annat affischen från den första framgångsrika Disneyfilmen Tre små grisar från 1934. Sedan dess har han fortsatt och allt eftersom samlingen växte ökade också hans intresse. I dag säljer han affischer på nätet. På hemsidan finns de snyggt utlagda och lätt överskådliga med priser och information som en eventuell köpare vill ha.

en_karlekshistoria_70_3
Klassiker. Några av de 50 000 filmaffischer som Thomas har i sin ägo. ”För att en affisch ska locka måste den vara välgjord och med en storstjärna som Ingrid Bergman.”

Säg det i toner (1929) Filmografinr 1929/06swing_it_magistern_40c0201_-_p_ster_o_s_timo_selo_-_det_sjunde_inseglet_-_1957 casablanca_42

Numera har hobbyn blivit ett yrke.
– Jag startade ”Seriesamlarna” 1985 som en hobby. Jag är egentligen datakonsult men efter millenniumskiftet 2000 har arbetet med affischerna tagit så mycket tid att jag inte haft tid med det ”riktiga” jobbet. Vi har ingen tradition i Sverige av att samla filmaffischer trots att det inte behöver vara en dyr hobby. Av de affischer jag har finns det ett fåtal som kostar över 1 000 kr. Det finns en handfull jag värderat till över 10 000 kr. Den dyraste svenska versionen av en utländsk film är King Kong från 1933. Den såldes i Göteborg för flera år sedan för över 100 000 kr till en samlare i Spanien. Ryktesvis lär också ett så kallad ”three-sheets” original av The Mummy lämnat landet till ett pris av över 1 miljon kronor. Formatet för en vanlig svensk filmaffisch är 70 x 100 cm. Sedan fanns det tidigare en så kallad ”stolpaffisch” (30 x 70 cm) av samma film. Den sattes upp främst på landsorten på föreningstavlor och olika platser där det samlades mycket folk. De flesta svenska affischer gjorda mellan 1910 och 1965 finns i dag endast i fåtal exemplar. Anledningen var främst att efter filmen tagits bort från biorepertoaren så förstördes resten av filmens affischer. De som ändå finns kvar är därför både sällsynta och värdefulla.

Den största samling filmaffischer runt 30 000 finns på Svenska Filminstitutet i Stockholm. De svenska affischkonstnärerna hade sin aktiva tid fram till slutet av 70-talet. Bland de flitigaste och mest framstående affischkonstnärer var Gösta Åberg (1905–1981) och Walter Bjorne (1908–2000) vilka gjorde flera tusen affischer under sina karriärer.  Åberg gjorde den omtalade affischen till Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet och Bjorne de till de klassiska Tarzan-filmerna. Men även namn som Albert Engström och Lasse Åberg har skapat filmaffischer. Åberg gjorde den till sin egen Sällskapsresan 1980. Av de utländska affischkonstnärerna kan nämnas Saul Bass som dessutom svarade för förtexterna till filmer av Alfred Hitchcock, Otto Preminger och Steven Spielberg. Utställningar av svenska filmaffischer är populära. Två stora, den första var på Tekniska Museet i Stockholm efter andra världskriget 1945 då 120 affischer visades upp. En större hade Nationalmuseum 1983. Av alla svenska filmaffischer i modern tid är det två som sticker ut. Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet från 1957 och Stjärnornas krig (Star Wars) från 1977. De två efterfrågas ständigt på marknaden. I slutet av 70-talet förändrades filmaffischmarknaden. Internationella – huvudsakligen från USA – började alltmer dyka upp i skyltskåpen. Det betyder att de såg likadana ut i de flesta länderna. Dessutom behöll de svenska distributörerna allt oftare originaltitlarna eftersom engelskan slagit igenom på allvar här i Sverige. I början av 80-talet blir affischerna laminerade, blanka och trycktes på tjockt papper.
– De gamla svensktillverkade affischerna höll en mycket hög kvalité, säger Thomas Eliasson. De var bland de bästa i världen och är därför efterfrågade av samlare. Jag säljer en del svenska affischer från 20 och 30-talet utomlands.

Thomas älskar film och tryckt konst. Men det betyder inte att favoritfilmer och favoritaffischer är samma sak. Han gillar att se på storheter som My Fair Lady och West Side Story, Apocalypse, svenska En kärlekshistoria och Persona för att nämna några. Men när det gäller affischer ser hans tio favoriter ut så här:

1. Snövit och de sju dvärgarna (1937).
2. Det sjunde inseglet (1957)
3. King Kong (1933).
4. Stjärnornas krig (Star Wars) 1977.
5. Hajen (1975).
6. Det ljuva livet (1960).
7. Erotikon (1920).
8. Agent 007 ser rött (1963).
9. Gudfadern (1972).
10. Clockwork Orange (1971).

Bland Thomas Eliassons alla affischer finns ett par dyrgripar. Borta med vinden och Casablanca i original. De går på 25 000 kronor styck. Disney-affischer i original ligger på runt 10 000 kronor.
– För att en affisch ska locka folk både till biografen och att köpa affischen krävs att en stjärna som exempelvis Marilyn Monroe och Humphrey Bogart finns med. Ett annat bra affischansikte är Ingrid Bergman. Men som speciell Disneysamlare drömmer Thomas Eliasson om den tredelade jättestora svenska affischen på Snövit och de sju dvärgarna.
– Jag har sett den en gång men vet inte någon som har den i sina samlingar. Den vore fantastisk att få tag i. Den skulle sitta fint i min privata samling.

gosta_berlings_saga_30_2

Hängiven samlare av serier och affischer
Namn: Thomas Eliasson.
Ålder: 54 år.
Bor: I Lund.
Yrke: Datakonsult.
Familj: Hustru och fem barn.
Hobby: Samlar och säljer filmaffischer och serietidningar. Äger en stor kärlek till film och filmaffischer.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.